Durdurun Dünya’yı binecek var

Güncelleme Tarihi:

Durdurun Dünya’yı binecek var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 00:00

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, dünya nüfusunu yedi milyara ulaştıracak bebeğin bugün doğacağını açıkladı. Ancak, bebeğin nerede doğacağını tespit etmek imkânsız olduğu için her ülkede 31 Ekim’in ilk saatlerinde dünyaya gelecek bebek ‘dünya vatandaşı’ ilan edilecek.

YAŞLI ve yorgun dünyamız bugün yedi milyar nüfusa ulaşıyor. Dünya nüfusunu yedi milyar yapacak bebeğin 31 Ekim’de dünyaya geleceğini açıklayan Birleşmiş milletler Nüfus Fonu, bu şanslı veya şanssız bebeği ‘dünya vatandaşı’ ilan edecek. Ancak, yedi milyarıncı bebeğin nerede doğacağını tespit etmek teknik olarak mümkün değil. Bu nedenle her ülkede 31 Ekim’in ilk dakikalarında doğacak bebeğe ‘dünya vatandaşı’ ünvanı verilecek. Böylece, her ülkenin ‘dünya vatandaşı’ bir bebeği olacak.

Mesaj gönderin

Bu ilginç günü anlamlı kılmak için bütün dünyada birtakım hazırlıklar yapılıyor. Türkiye’de de bu işi Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu üstlendi. Ancak resmi makamların dışında kalan ‘karşılama törenleri’ çok daha ilginç. Söz gelişi, Sabancı Üniversitesi’nden Burcu Baran, Cansu Ekmekçioğlu ve Görkem Aydemir, Temmuz ayından bu yana Türkiye’nin dört bir yanından, doğacak yedi milyarıncı bebek için mesaj topluyor. Sabancı Üniversitesi ile Açık Toplum Vakfı’nın desteğinde kurulan www.7milyarinciinsan.com isimli internet sitesine girerek bu mesajları görmek mümkün. Bülent Eczacıbaşı’ndan Serra Yılmaz’a pek çok ünlü ve ünsüz isim siteye iki binden fazla mesaj bırakmış.

2050’de 10 milyar

1959’da üç milyar olan dünya nüfusu 1974’de dört, 1987’de beş, 1999’da da altı milyara ulaştı. BM Nüfus Fonu yetkilileri, dünya nüfus artış hızının böyle devam etmesi durumunda 2025 yılında dünya nüfusunun sekiz milyara ulaşacağını tahmin ediyor. Peki bu kadar insan ne yiyecek, içmeye su bulabilecek mi, nefes alabilecek bir çevre kalacak mı derseniz, bu soruların cevabını ne yazık ki hiç kimse bilmiyor. 2050’de ise 10 milyarıncı bebek dünyamıza merhaba diyecek. Aynı tarihte Türkiye’nin nüfusunun da 100 milyona ulaşması bekleniyor.
/images/100/0x0/55ead940f018fbb8f89a9da7

7 milyon kız kayıp

HİNDİSTAN’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş’te dakikada 11 çocuk doğuyor. Dişi ceninlere yönelik kürtaj yüzünden erkek-kadın oranı 1000’e 898’e kadar düşmüş. Hindistan’ın 7 milyon kayıp kızına dikkat çekmek isteyen İngiltere merkezli Plan grubu, Uttar Pradeş’in Mal köyünde 7 milyarıncı bebek için geri sayım başlattı, bunun için bugün doğuracak yedi kadın seçti. Doğacak ilk kız çocuğu, yedi milyarıncı bebek ilan edilecek. Tahminlere göre Hindistan 2025’te 1.5 milyar nüfusa ulaşacak.

Dünya’da 925 milyon insan ‘AÇ!’

Dünya’da insan sayısı son 50 yılda ikiye katlandı.

Gelecek 50 yılda nüfusa eklenecek 2-3 milyar insanın temel gereksinimlerini karşılamak, en kısa vadeli kaygı.

Su tüketimi 2025’e kadar gelişmekte olan ülkelerde yüzde 50 artacak. Bu nedenle kırdan kente yoğun göç yaşanacak.
Dünya’daki suyun yüzde 97.5’i tuzlu. Yüzde 2.5’u tatlı su, bunu da üçte ikisi donmuş halde.

925 milyon kişi günümüzde açlık çekiyor. 2050’de 2 milyar ağzı daha beslemek için gıda üretiminin yüzde 70 artması gerekiyor. Küresel ısınma ise gıda üretiminin önündeki en büyük engel. Yükselen ısı tarımı olumsuz etkiliyor.

Beyaz yakalı orta sınıfın zengin kentlere akması büyük nüfus dengesizliği yaratıyor.Afrika, Asya ve Güney Amerika büyük göçmen sorunu yaşıyor.

1950’de 730 milyon insan kentlerde yaşarken 2009’da bu sayı 3.5 milyar oldu. 40 yıl içinde ise 6.3 milyara ulaşacak.

Dünya çapında yaklaşık 215 milyon kadın doğum kontrolü istiyor ama ulaşamıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!