Durdurun bu vahşeti

Güncelleme Tarihi:

Durdurun bu vahşeti
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyada büyük tepki çeken köpek döğüşleri, Anadolu'da da geleneksel hale geldi. Erzurum'da düzenlenen 7'nci Köpek Döğüş Festivali'nde de kan gövdeyi götürdü. Valilik emriyle Kars'ta yasaklanan köpek döğüşlerinin diğer illerde de engellenmesini isteyen hayvanseverler, yetkilileri göreve çağırdı.

Erzurum'da her yıl tam bir vahşete sahne olan Köpek Festivali, bu yıl da büyük ilgi gördü. 20 köpeğin kan revan içinde dövüştürüldüğü 7'nci Köpek Festivali'nde, çoban Kemal Sütçü'nün Kangal cinsi 'Cellat'ı birinci oldu. Doğu bölgemizde kış boyu yolları karla kaplı köylerde, halkın eğlenceleri arasındadır köpek döğüştürmek. Ünü köyden köye yayılan köpekler, köy meydanlarında toplanan meraklıların gözleri önünde dövüştürülür. Kan revan içinde de olsa, dövüşten galip çıkan her köpek, sahibi için gurur kaynağıdır. El bebek gül bebek bakılır, bir dahaki dövüşe kadar özel yöntemlerle beslenir. Yenilen köpek ise çoğu zaman aldığı yaralardan ölür. Ölmezse de sahibi ilk fırsatta onu başından savar. Doğu insanının bu kanlı eğlence merakından yararlananlar, köylerdeki ve kasabalardaki köpek dövüşlerini, büyük organizasyonlarla festivallere dönüştürdüler. Ege illerinde deve güreşi, Artvin'de boğa güreşi nasıl geleneksel olduysa, Erzurum'da da köpek dövüşü öyle oldu. Her yıl tekrarlanan ve bu yıl Erzurum'da 7'ncisi düzenlenen Köpek Dövüşü Festivali'ne, yörede dövüşleriyle ünlü 20 köpek katıldı. Festivali organize edenler, günler öncesinden kahvelere duyurular asarak, bu yıl Erzurum ve ilçelerinden seçilen 20 köpeğin dövüştürüleceğini ilan etti. Kanlı festivalde Kemal Sütcü'nün 'Cellat' adlı köpeği şampiyon olurken, organizasyonu yapan Saffet Güder'in 'Kavruş' adlı köpeği ikinci oldu.

VALİLİK KARS'TA YASAKLADI

Organizatörler, gelecek yıl Köpek Dövüşü Festivali'nin tüm Doğu illerini kapsayacak şekilde genişletileceğini söylerken, hayvanseverler her yıl daha büyük ilgi gören fastivali tepki gösterdi. Kars Valiliği'nin geçen yıl aldığı bir kararla, ilde köpek dövüşü yaptırılmasını yasakladığını belirten hayvanseverler, diğer illerin valilerinin de bu vahşeti biran önce yasaklamasını istediler. Hayvanseverler, festival adı altında hayvanlara eziyet edilmesinin eğlence sayılamayacağını, ortalığı kan gölüne döndüğü bu tür olayların yasaklanması gerektiğini söylediler.

Kötü örnek

Köpek döğüşleri Türkmenistan'da da çok yaygın. Türkmenler yüzyılllardır Batı'da pek adı duyulmayan ve Rusya'da ‘Orta Asya’nın çoban köpeği' olarak tanımlanan, boyları 1 metreye ulaşan Alabai cinsi köpekleri yetiştiriyorlar. Koyun sürülerine göz kulak olan Alabailer bölgede yaşayan kurtlar ve yerel puma kedisi ile dövüştürülüyor. Her yıl düzenlenen Alabai köpek dövüşleri geleneksel bir şov niteliğinde. Ancak, Türkmenistan'da düzenlenen bu dövüşler Avrupa ve Amerika'da hiç rağbet edilmeyen, vahşi köpek dövüşlerinden farklı. Genellikle üç hakimin önünde düzenlenen dövüşlerde köpeklerin ölümüne dövüşmesini yasaklayan katı kurallar var. Yaşlarına göre üç kategoriye ayrılan köpekler, sahipleri tarafından ringe çıkartılıyor. Sadece Asya'lı çoban köpeklerinin katılmasına izin verilen dövüşler Ekim ayında başlayıp, bir sonraki yılın Mayıs ayına kadar devam ediyor...

Ölümüne döğüş

Kanlı festivalin günü gelip çattığında, her yıl dövüşlere sahne olan Erzurum'un Sanayi Semti'ndeki geniş alanda herkes gelip yerini aldı. Köpekler çıkarıldı alana. Çekilen kura ile 20 köpek eşleştirildi. Ve sahiplerinin verdiği 'haydi tut tut' komutlarıyla köpekler dövüşe başladı. Birbirlerine öldüresiye saldıran ve kanlar içinde bırakan köpekler 'bravo' sesleri ve alkışlar arasında bitkin düşene kadar dövüştü. Bir gün süren dövüşlerde Kangal cinsi çoban köpekleri birinci oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!