Durak’a arsa rantı iddiası TBMM’de

Güncelleme Tarihi:

Durak’a arsa rantı iddiası TBMM’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 16:54

CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Aytaç Durak’ın eşine ait arsada 44 kat rant sağlandığı ve yetkilerini şahsi menfaatleri doğrultusunda kullandığı iddialarını soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.

Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından yargıya taşınan Durak’ın eşi Fahriye Durak’a ait Süleyman Demirel Bulvarı üzerinde, 5788 ada, 9 parselde bulunan 11 bin 260 metrekare arsa ile ilgili olarak CHP'li Hulusi Güvel, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e 7 maddelik soru önergesi verdi.

Güvel, arsanın ‘İç bahçe’ tanımı değiştirilerek bina oturum ve kullanım alanının artırıldığı, böylece rant elde edilerek çıkar sağlandığı iddialarının belgeleriyle beraber basında yeraldığını belirterek, Başkan’ın 3'üncü dereceye kadar yakınlarının mülkiyetindeki arsa ve araziler üzerinde ne gibi değişiklikler yapıldığını da sordu.

Başkan Durak bu iddiaların gündeme gelmesi üzerine yaptığı açıklamada, ‘kişiye özel’ bir imar düzenlemesinin sözkonusu olmadığını, ailesine ait arsanın genel imar değişikliği uygulamalarında değer kazandığını açıklamış, bu iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istemişti.

SORULAR

Güvel, iddiaların incelenmesi, araştırılması veya soruşturulmasını isterken söz konusu arsanın değerinin 44 kat arttığı iddialarının kamuoyuna açıklanması gerektiğini vurguladı. Adana’da yoğunluğu 2.4, oturum alanı 0.60 olan başka bir alışveriş merkezinin olup olmadığının kamuoyuna açıklanmasını isteyen Güvel şu sorulara yer verdi:

‘1- 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 15’inci maddesi 1’inci fıkrası (c) bendi uyarınca Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak hakkındaki söz konusu iddiaların incelenmesi, araştırılması veya soruşturulması için müfettiş görevlendirilmiş midir?

2- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın görevini ve yetkilerini şahsi menfaatleri doğrultusunda kullanarak yapıldığı iddia edilen söz konusu imar değişikliğinin kamu yararı taşımadığı, kişisel olduğu ve anılan imar değişikliği ile söz konusu arsanın değerinin kırk dört kat arttığı iddiaları doğru mudur?

3- Söz konusu imar değişikliği, 13.04.2005 tarih ve 25785 Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesinde sayılan ‘kamu görevlileri görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamaz’ ilkesiyle örtüşmekte midir?

4- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aytaç Durak’ın göreve geldiği tarihten bu yana Adana ilimizde, Sayın Aytaç Durak ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhr^ı hısımlığı bulunanların mülkiyetinde olan arsa ve arazilerden benzeri imar değişikliği yapılan arsa ve arazi var mıdır? Var ise söz konusu arsa ve arazilerin imar durumları nasıl değiştirilmiştir? Kullanım alanları ne kadar artırılmıştır?

5- Adana ilimizde Durak İnşaat ve Sayın Aytaç Durak ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhr^ı hısımlığı bulunanların mülkiyetinde olan kaç gayrimenkul bulunmaktadır?

6- İmar değişikliğine konu olarak imar durumu meskenden ticariye çevrilen söz konusu 5788 sayılı adada, Fahriye Durak’ın sahibi olduğu 9 parsel dışında üçüncü şahıslara ait boş parsel bulunmakta mıdır? İlgili değişiklikten yararlanan başka parsel sahibi var mıdır?

7- Adana’da yoğunluğu 2.4, oturum alanı 0.60 olan başka bir alışveriş merkezi var mıdır? İmar yönetmeliği değişikliği ile söz konusu inşaatta her katın yüksekliğini 8 metreye çıkarmak, Sayın Belediye Başkanı’nın inşaatına ayrıcalık kazandırmış mıdır?"



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!