Dünyaya rezil oluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya rezil oluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:02

ABD'li Chomsky, bir kitabı hakkında dava açılınca "Türkiye'deki özgürlükleri test edeyim" diyerek Diyarbakır'a gelmeye karar verdi.

Ünlü filozof ve dilbilimci Noam Chomsky, kitabının yargılandığı Türkiye'ye gelerek İstanbul'daki duruşmaya katılacak. Kitap yargılamayı ‘insan haklarına ağır saldırı’ olarak değerlendiren Chomsky, ‘özgürlük testi’ için Diyarbakır'a da gidecek.

Türkiye'de yayımlanan bir kitabı hakkında İstanbul DGM dava açınca, ABD'nin önde gelen filozoflarından dilbilimci Noam Chomsky, işini gücünü bırakıp, ‘‘Türkiye'deki özgürlükleri test etmek istiyorum’’ diyerek Diyarbakır'a gitmeye karar verdi. Chomsky, hakkında dava açılan Aram Yayınları sahibi Fatih Taş'ın bölücülük suçundan yargılanacağı 13 Şubat tarihindeki duruşmaya katılacağını da açıkladı. Chomsky ayrıca BM'ye yazdığı mektupta Türk yasalarında ifade özgürlüğünün yetersiz olduğunu vurguladı.

KÜRT POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

Dünyaca ünlü bir entelektüelin, Türkiye ilgisini kabartan dava, İstanbul DGM'de açıldı. DGM Savcılığı, Chomsky'nin Aram Yayınları tarafından basılan ‘‘Amerikan Müdahaleciliği’’ adlı kitabındaki son makalelerinde Türkiye'nin Kürt politikasının da eleştirilmesinde, suç unsuru bularak yayımcı hakkında dava açtı. 13 Şubat'ta İstanbul DGM'de başlayacak davada, kitabı yayımlayan Fatih Taş, 1 yıl hapisle yargılanacak.

Bu gelişmeler, Türkiye'de daha önce de bazı kitapları yayımlanan Noam Chomsky'nin dikkatini Türkiye'ye çevirdi.

THE INDEPENDENT HABER YAPTI

İngiliz The Independent Gazetesi'nin haberine göre Noam Chomsky, kitabının yargılanmasını ‘‘en temel insan haklarına çok ağır bir saldırı’’ olarak değerlendirdi. Chomsky, hem duruşmaya katılmak, hem de ‘‘Türkiye'deki özgürlükleri test etmek ve izin verilip verilmeyeceğini görmek üzere’’ Diyarbakır'ı ziyaret etmeyi planladığını da söyledi.

Filozof, dilbilimci matematikçi

NOAM Avram Chomsky, 1928 yılında ABD'nin Philadelphia Kenti'nde doğdu. Rusya'dan göçen bir ailenin oğlu. Dilbilim, matematik ve felsefe eğitimi aldı. Massachusett Teknoloji Enstitüsü'nden sonra Harvard Üniversitesi'nde ders veriyor. Chomsky, siyasete duyduğu ilginin kendisini dilbilime çektiğini söylüyor. Sosyalizm ve anarşizme olan eğiliminin ise New York'taki aşırı dinci Yahudi cemaatinden kaynaklandığını söylüyor. ABD dış politikasının önde gelen eleştiricilerinden. ‘‘American Power’’ ve ‘‘New Mandarin’’ kitaplarında Amerika'nın Vietnam Savaşı'nı eleştiren Chomsky'nin Londra ve Chicago Üniversiteleri'nden fahri doktorası bulunuyor.

BM’ye mektup yazdı

Noam Chomsky, Türkiye'deki yasaların daha fazla ifade özgürlüğüne izin vermesi gerektiğine dikkat çeken bir mektubu Birleşmiş Milletler insan hakları yüksek komiserliğine yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!