Dünyaya örnek olacak barış ülkesi

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya örnek olacak barış ülkesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 14:18

25 farklı kabilenin birarada yaşadığı, 40 milyon nüfuslu 'Masailar'in diyarı' Tanzanya bir barış ve huzur örneği.

Haberin Devamı

İŞTE MASAİLER

Afrika kıtasının doğusunda yer alan ve Hint Okyanusuna kıyısı olan Tanzanya, yaklaşık 40 milyon nüfusu, topraklarında barındırdığı 25'e yakın kabileye rağmen barışın hakim olduğu bir ülke.

A.A muhabirinin, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) Tanzanya'ya düzenlediği gezide edindiği bilgilere ve izlenimlerine göre, Afrika kıtasının doğusunda yer alan Tanzanya'nın nüfusu 40 milyon civarında.

Nüfusun büyük çoğunluğunun fakir olduğu ülkede, halk genellikle toplu ulaşım araçlarını tercih ediyor. Belediye otobüslerinin bulunmadığı Darüsselam kentinde, eski model midibüsler toplu ulaşımda önemli bir yere sahip. Bisiklet ve motosikletin de ağırlıklı olarak kullanıldığı ülkede, halkın önemli bir bölümü yerleşim birimleri arasında yürümeyi tercih ediyor. Özellikle sabah saatlerinde okullarına gitmek isteyen öğrenciler, toplu taşıma araçlarının yanında yürüyerek okullarına gidiyor.

TARIMCILIK İLKEL AMA ÇOK DOĞAL

1 milyon kilometrekare alana sahip Tanzanya'da, 1840 kilometrekare tarım alanı olarak kullanılıyor. Toprakları verimli olmasına rağmen tarım klasik yöntemlerle yapılıyor.

Haberin Devamı

Ekvatora yakınlığı dolayısıyla tropikal bir iklime sahip olan ülkede, halk Swahilice'nin yanı sıra İngilizce konuşuyor. Tanzanya'da, özellikle de Darüsselam ve Zanzibar adasında, büyük oteller dikkati çekiyor. Yer altı madenleri açısından zengin bir ülke olan Tanzanya'da yine uluslararası bankaların şubeleri de göze çarpıyor.

Tanzanya, Afrika katısının “su deposu” olarak nitelendiriliyor. Tropikal iklim nedeniyle bol yağış alan ülkede, su sıkıntısı bulunmuyor. Ancak, hidroelektrik santrallerine ve barajlara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

GURULU MASAİLER'İN DİYARI

25'e yakın kabile bulunmasına rağmen barışın hakim olduğu ülkede, özellikle kıyafetleri, uzun ve atletik vücut yapılarıyla geleneklerine bağlı bir şekilde hayatlarını sürdüren Masailer dikkati çekiyor.

Gururlu bir yapıya sahip oldukları ifade edilen Masailer, fotoğraflarının çekilmesine tepki gösteriyorlar. Kent yaşamından uzak bir hayat süren Masailerin kimliklerinin bulunmadığı, 3 yıl sorunsuz bir şekilde kentte hayatını sürdüren Masailere devletin kimlik verdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Turistik alışveriş merkezlerinde pazarlık yapmak büyük yarar sağlıyor. Turistlere alışkın olan satıcılar hem Swahilice, hem İngilizce konuşarak, ellerindeki ürünleri satmaya çalışıyorlar. Çok ısrarcı olan satıcılarla pazarlık çok önemli. Satıcıların söylediği fiyatları pazarlıkla yüzde 75 aşağı düşürmek mümkün olabiliyor.

ASLA BAŞKASINDAN PARA İSTEMEZLER

Tanzanya'da halk içerisinde dikkat çeken kabilelerden biri de Masailer... Ülkeye özgü ürünleri satıldığı mekanlarla turistik bölgelerde, özellikle Masailerin silahları göze çarpıyor. Ayrıca, Masailerle ilgili çeşitli gelenekleri de öğrenme imkanı elde edilebiliyor. Bu geleneklerden birine göre, Masailerden bir kızla evlenmek isteyen erkek, bir aslan öldürmek ve 10 inek vermek zorunda. Burada aslan öldürmenin en önemli ve vazgeçilmez şartlardan olduğu vurgulanıyor. Ayrıca Masailerin, asla başkalarından para istemedikleri, üzerlerinde kendilerine özgü kıyafetlerini hiç çıkarmadıkları, mızrakla aslan öldürdükleri de anlatılanlar arasında dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

BALIKÇILIĞIN MERKEZİ ZANZİBAR

Hint Okyanusu'na kıyısı olması nedeniyle özellikle sahil şeridinde ve özerk bir yönetime sahip olan Zanzibar adasında balıkçılık yapılıyor. Halk, balıkçılığı, bez yelkenli teknelerle yapıyor.

Okyanus kıyısı ve tropikal bir iklim, turizm açısından ülkenin tercih edilme sebeplerinden biri. Özellikle Zanzibar adası ve çevrisindeki küçük adalar, turistlerin ilgi odağı. Bu adalardan biri olan “Hapishane Adası” ya da halk arasındaki ismiyle “Kaplumbağa Adası”, yaşları 150'ye ulaşabilen dev kaplumbağaların yaşadığı yerlerden biri.

DOĞAL PARKLARI VE ORGANİK SEBZE MEYVALARI MÜTHİŞ

Turistlerin büyük ilgi duyduğu yerlerden biri de, ülkede doğal park alanı olarak ilan edilen yerler. Doğal park alanlarında, vahşi ortamlarında aslan, fil, zebra, antilop, zürafa, su aygırı, ceylan, babun, impala ve çeşitli kuş türlerini görebilmek ve fotoğraflayabilmek mümkün. Özel düzenlenen safari turları, özel ciplerle yapılıyor ve bir araç yaklaşık 500 dolara kiralanabiliyor.

Haberin Devamı

Tanzanya'da özellikle organik olarak yetiştirilen meyve ve sebzeler, tatlarıyla dikkat çekiyor. Yol kenarlarında muz, ananas, mango gibi meyveler, çok ucuz fiyatlarla satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!