Dünyanın yangınını söndürüyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın yangınını söndürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2015 10:32

İzmir’de İsa Tecim tarafından küçük bir atölye olarak kurulan Volkan İtfaiye, 41 yılda Türkiye’deki tüm havalimanlarına yangın söndürme aracı üretmeye başladı. Volkan İtfaiye, 55 metre uzunluğundaki merdivenli itfaiye aracını Rusya, Çin, İran başta olmak üzere 35 ülkeye üretiyor.

Haberin Devamı

Küçük bir atölye olarak, 1974 yılında İsa Tecim tarafından İzmir’de kurulan Volkan itfaiye aradan geçen 41 yılda Türkiye’de sektöründe bir numara haline gelirken Dünya’da ise ilk 3 firma arasında yer aldı. Ürettiği itfaiye araçları ile Türkiye genelinde bütün belediyelerin itfaiye garajında mutlaka Volkan İtfaiye’nin araçları yer aldı. Dünya üzerinde en uzun merdivenli araç 60 metrelik itfaiye aracıyken Volkan itfaiye 55 metre ile ikinci en uzun hem kurtarma hemde yangın söndürmeli merdivenli ‘B55’ isimli itfaiye aracını üretti. Tamamen Türk mühendisler ve Türk işçilerden oluşan kadrosu ile İzmir’den Dünya'ya açılan Volkan İtfaiye; Çin, Rusya, İran, Endonezya, Tayland, Romanya başta olmak üzere 35 ülkeye itfaiye aracı ve parçaları ithal ederek Dünya’ya Türklerin gücünü gösterdi. Özellikle Türkiye’deki havalimanlarının yurtdışı bağımlılığını çözen araçlar üreten Volkan İtfaiye, 8x8 ‘Lions’ isimli yangın söndürme aracıyla havalimanlarının itfaiye araçlarının maliyetini yarıya indirdi. Son 4 yılda artık Türkiye’deki havalimanaları yurt dışından yangın söndürme araçları almazken bu temini İzmirli Türk firma Volkan İtfaiye sağlıyor.

35 ÜLKEYE İZMİR'DEN İTFAİYE ARACI ÜRETİLİYOR

İtfaiye aracı üretme fikrinin askerde çıktığını dile getiren Volkan İtfaiye Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tecim, “1972 yılında jandarma olarak askerlik yaparken felçli kadın ile bir çocuğu yandı. Gözlerimle şahit olduğum bu olay beni çok etkiledi. Bu olaydan sonra itfaiyeci olmaya karar verdim. 1974 yılında Volkan İtfiye’yi kurduk ve 41 yıldan beri itfaiye aracı üretiyoruz. Şu anda 350 kişilik işçi kadrosuyla 24 bin metrekare kapalı alanda dünyanın 35 ülkesine itfaiye aracı üretiyoruz. Şuanda ürettiğimiz araçlarla dünyada ilk 3 arasındayız. 55 metreye kadar ulaşabilen kurtarma ve söndürmede kullandığımız merdivenli itfaiyemiz var. Bu aracımızı en son Çin’e sattık. Şu anda bizim yaptığımız bu araç orada hizmet veriyor. İran’dan sipariş aldık onlara şimdi 55 metre merdivenli itfaiye aracı üretiyoruz. Yine 44 metre uzunuluğunda merdivenli itfaiye aracını, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden sipariş aldık onları yapıyoruz. Çin, Endenozya, Tayland, Güney Afrika, Romanya, İran olmak üzere 35 ülkeye Türk mühendis ve işçilerin yaptığı tamamen yerli itfaiyeyi satıyoruz. Türkiye’de üstün teknolojiler gerektiren tek firma olarak bu araçları biz üretiyoruz. Türkiye’de diğer rakiplerimiz 30 metreye kadar merdivenli itfaiye aracı üretebiliyor” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRDİ

Türkiye’deki havalimanlarını artık yerli araçlarla donattıklarını ifade eden Tecim, “Havlimanları için ürettiğimiz bir yangın söndürme aracımız var. Bin 300 beygir motoru, 18 tonluk su alma kapasiteli, 2 ton köpük ve 500 litre de toz sistemi var. Bu da yine üstün teknoloji gerektiren bir araçtır. 50 ton ağırlığı vardır aracın ve 22 saniyede 80 kilometre hıza ulaşırken 160 kilometre de sürat yapabiliyor. Sivil havacılık kuralları gereği, pist başı ile uçaklar arasındaki mesafe yaklaşık bin 300 metredir. En fazla 2 ile 3 dakikada yanan bir uçak söndürülür. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne daha önce bunlar yurtdışından ithal ediliyordu son 4 yıldan beri uçak söndürme aracı hem kurtarma merdivenli itfaiye aracını hem iniş takımı açılmayan uçaklara pist köpükleme aracını biz üretiyoruz. Türkiye’de ilk yerli uçak söndüre aracını biz yaptık’’ dedi.

İLKLER YAPILIYOR

Volkan İtfaiye’nin sektöründe çok iddialı bir firma olduğunu dile getiren Volkan İtfaiye AR-GE Direktörü Eloktronik Mühendisi İbrahim Göksel, “Dünyada en büyük devlerle mücadele ediyoruz ve ürettiğimiz ürünlerle Dünya’da ilk 3 arasındayız. Çok iddialı olduğu için de bu iddianın alt yapısı bunun arkasını beslemesi için de AR-Ge oluşturduk. Şuanda 34 kişilik bir AR-GE kadromuz var. 22 tane mühendisimiz var geri kalan arkadaşlarımız teknisyen ve tekniker. Dünyanın en gelişmiş programlarını kullanıyorlar ve en büyük analizleri burada yapabiliyoruz. Türkiye’de yaklaşık 180 AR-GE merkezi sayısı var. Volkan İtfaiye’de bunlardan bir tanesi. Çalışmalarımızı son teknoloji ürünleri kullanarak yapıyoruz. Yılda 4 tane TÜBİTAK projesi yapabilecek kapasiteye sahibiz. Bu projelerden bir tanesi 100 barlık su basıncını elde edebilecek bir pompa. Dünyada iki firma tarafından üretiliyor, bu iki firmadan biri biziz. Tamamen Türk mühendisleri ve işçileri tarafından yapılıyor. 42 metre yüksekliğinde kırmalı bir merdiven projemiz, uçak söndürme araçlarımız var. Bunların hepsi burada kendi mühendislerimiz tarafından tasarlandı ve yapıldı’’ dedi.

Her şey elimizdeki beyaz A4 kağıt ile başlıyor diyen Göksel, beyaz kağıda çizdiğimiz herhangi bir düşünceyi çok kısa bir sürede hayata geçirip fiziksel olarak dokunabilir durumda olduklarını ifade etti. Dünya ile yarıştıklarını belirten İbrahim Göksel, “Firmamız dökümhanesiyle, tasarımıyla, talaşlı imalatı, son montajıyla ve testleriyle ürünlerini beyaz kağıttan hayata geçirebilecek kapasitede. Dünyada bu işi yapabilen firma sayısı ikidir, bunlardan birisi de Volkan İtfaiye’dir. Hep ilkleri yapmaya çalışıyoruz. Çok özel projelerimiz var. Bizim odaklandığımız nokta yangını söndürmek ve hayat kurtarmak. Buna adanmış ürünlerle piyasaya çıkmak istiyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!