Dünyanın merak ettiği adam

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın merak ettiği adam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 00:00

Dünya, Tunus’ta yapılan Arap Baharı’nın ilk özgür seçiminden zaferle çıkan İslami kökenli Ennahda partisinin lideri Raşid Gannuşi’yi konuşuyor. ‘Modernite ile İslam arasında bir denge kurmak mümkün’ diyen Gannuşi kimine göre “fazla liberal” kimine göre ise “yeni Humeyni”, “tehlikeli radikal bir isim”.

Haberin Devamı

TUNUS’ta pazar günü yapılan Arap baharının ilk demokratik seçimlerinden birinci parti olarak çıkan İslami kökenli Ennahda Partisi’nin lideri Raşid Gannuşi, dünyanın en çok tartışılan kişilerinden biri oldu.

Mısırlı din adamı Yusuf El Karadavi’nin başkanlığındaki Uluslararası Müslüman Din Adamları birliğinin üyesi olmasına rağmen Gannuşi’nin “din adamı sıfatı” yok. Mohsen El Awajy isimli Suudi İslami düşünür, “Suudi Arabistan’daki din adamları Ganuşi’yi “hafif siklet” olarak değerlendiriyor” dedi. İsmini vermek istemeyen Gannuşi’nin Londra’dan Mısırlı bir arkadaşı da “Selefiler, Vahabiler ve hatta bazı Müslüman Kardeş üyeleri sevmez onu, hatta bazıları ona “Kafir” diyebilir” dedi.

Cami de farklı dışarıda ayrı

Çevresi Gannuşi’yi eski sol eğilimli bir Arap milliyetçisi olarak da tanımlıyor. Londra’da uzun sürede yaşayan Gannuşi, kendisini liberallikle suçlayan Suudi Arabistan’da sürgün bile edilmişti. Birçok Tunuslu entellektüel, laik isim ise “Gannuşi, gerçek fikirlerini gizliyor, Tunus’un laiklik geleneği tehdit altında” diyor. Gannuşi hareketinin Müslüman Kardeşler ve Körfez Arap destekçilerinin olduğu uluslarlarası bir ağ tarafından finanse edildiğinden şüphe ediliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca, partinin geçtiğimiz günlerde İslam dinine hakaret içerdiği gerekçesiyle Persopolis filminin yayınlayan tv kanalına saldıran Selefilerle ilişkileri de var. Tunuslu yorumcu Rachid Khechana, “Daha muhafazakar olan kırsal bölgelerde farklı bir belagat kullanıyorlar, belagatları kültür “ithalatını”, gençlerin yozlaşmasını önlemek, İslamı korumakla ilgili. Camiide ise yandaşlarına, “televizyonda duyduklarınız şeylerle ilgili korkuya kapılmamalısınız” diyorlar” dedi.
Ennahda partisinden Abdelhamid Jlazzi endişeleri “Kopma olmayacak. Süreklilik olacak, demokrasiyle iktidara geldik, tanklarla değil” diyerek yatıştırmaya çalışsa da ülkedeki sürecinin nasıl şekilleneceği önümüzdeki dönemde görülecek.

Bikinili turiste karışmayacağız

ENNAHDA’nın yeni anayasayı hazırlayacak 217 kişilik kurucu meclisten yüzde 40’a kadar oy alabileceği söyleniyor. Hükümeti kurmaya talip olan Gannuşi, başbakan adayı olarak da partinin iki numurası olan Hamadi Cebali’yi gösterdi.

Haberin Devamı

Ennahda ile görüşmeye başlayan Tunus’un en büyük laik partisi Cumhuriyet için Kongre Partisi lideri Monsif Marzuki, “Bunlar Tunus’un Taliban’ı değil. Ilımlı bir Müslüman partisi” dedi.

Hamadi Cebali (62), Tunus basınına yaptığı açıklamada, plajlardaki turistlere karışmayacaklarını belirterek, “Turizm gibi stratejik bir sektöre şarap ve mayo için müdahale etmek mantıklı olur mu? Tunuslular gibi yabancıların da kişisel özgürlükleri vardır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!