Dünyanın koruduğu kurbağaları dinamitledik

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın koruduğu kurbağaları dinamitledik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 01:46

Niğde'nin Ulukışla İlçesi Darboğaz Beldesi sınırlarındaki Bolkar Dağı'nın 2 bin 400 metre yüksekliğinde bulunan Karagöl'de, koruma altındaki Toros Kurbağaları (Rana Holtzi), sazan balığı avlamak için dinamit patlatan avcıların kurbanı oldu.

1984'de Türkiye'nin de imza koyduğu Bern Sözleşmesi (Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarını Koruma) çerçevesinde koruma altına alınan Toros kurbağalarının yaşadığı Karagöl'ün yüzeyinde parçalanmış balık ve kurbağaların bulunduğu ihbarı üzerine Darboğaz Belde Belediye Başkanı Mustafa Altınöz, gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü. Kurbağalar 1999'dan bu yana Çevre, Tarım ve Köyişleri Bakanlıkları, Niğde Valiliği ile Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından koruma altına altında tutuluyor. Dünyada sadece Karagöl'de bulunan kurbağaların parçalar halinde su yüzüne ve kıyıya vurduğunu gören MHP'li Başkan, ‘‘Bu, insan katletmekle eşdeğerdedir’’ dedi. Hiç bir araştırma yapılmadan 5 yıl önce balık yetiştirilmek üzere göle çok sayıda sazan yavrusu atıldığını, ancak bu balıkların kurbağaları yiyerek yaşamlarını sürdürdüğünün ortaya çıkması üzerine tekrar temizlenmeye başlandığı belirten Altınöz, şöyle dedi:

TEL ÇEKİLECEK AMA PARA YOK

‘‘Ancak hálá gölde balık var. Yasak olmasına rağmen dinamitle balık avlamak isteyen cahil kafalar, dünyada sadece Karagöl'de yaşayan kurbağaları yok etti. Gölün koruma altında tutulması için etkin önlem alınması gerek. Yoksa cahil kafalar kurbağaların neslini yok edecek. Niğde Valiliği'nin 1999'da aldığı karar uyarınca kurbağaların korunması için göl çevresine tel örgüler çekilecekti. Maddi imkánsızlıklar nedeniyle bu henüz gerçekleştirilemedi. Göl kenarındaki köy yolları da kapatılacaktı. Çevrede kamp yapılması yasaklanıp bölgeyi ziyarete gelenler de denetim altında tutulacaktı. Ancak gördüğümüz tablo denetimin yetersiz olduğunu ortaya koydu.’’ Başkan, katliamı gerçekleştirenlerin yakalanması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda da bulunacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!