Dünyanın gözü İran'da, peki ya Avrupa'daki tehlike?

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın gözü İranda, peki ya Avrupadaki tehlike
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2009 00:05

Dünya İran'ın nükleer tehlikesine odaklanırken, Avrupa ülkelerinin elinde bulundurduğu nükleer silahlarla yarattığı olası tehlikeyi gözden kaçırıyor olabilir

Haberin Devamı

İŞTE FOTOĞRAFLARLA YAŞANMIŞ EN KÖTÜ 10 NÜKLEER FELAKET

 

İtalya nükleer bir saldırı yapma kapasitesine sahip mi? Belçikalılar ve Hollandalılar düşman hedeflerine hidrojen bombaları bırakabilir mi? Peki atom bombasından çok korkan hükümeti bütün sivil nükleer silahlara karşı çıkan Almanya? Almanya hava kuvvetleri, Hiroşima’yı yerle bir eden bombadan 13 kat daha etkili bir bomba atma için eğitilemez, öyle değil mi?

 

Time dergisinde “What to Do About Europe's Secret Nukes” başlığıyla yayımlanan haber analizde, Avrupa’da nükleer saldırı yapabilecek kapasiteye sahip ülkelerin listesinin bir hayli kalabalık olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Haberin Devamı

Haber analizde ayrıca, İtalya, Belçika, Almanya ve Hollanda’nın hava kuvvetleri üslerinde nükleer bombaların saklandığı ve bu ülkelerin hava kuvvetlerine ait uçakların nükleer bomba atabilecek kapasiteye sahip olduğu da belirtiliyor.

 

NÜKLEER SAVAŞA HAZIR ÜLKELER VAR

ABD Bilim İnsanları Federasyonu, bu dört ülke arasında paylaşılmış bazı 200 B61 termonükleer güdümsüz bomba olduğuna inanıyor. Soğuk Savaş’tan sonra imzalanan bir NATO anlaşması altında, teknik olarak ABD’ye ait olan bombalar, savaş zamanlarında savaşın yaşandığı ülkenin hava kuvvetlerine transfer edilebiliyor.

 

Ancak bu silahlar, 1968 yılında saldırı yapabilecek ülkelerin nükleer hedeflerini engelleme ve uluslararası güvenliği sağlama amacıyla imzalananNükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını (NPT) ihlal ediyor.

 

Öte yandan B61 model bombaların Avrupa’da dağılması, NPT’nin yürürlüğe girmesinden önce başladığı için, bombaların paylaşılması teknik olarak yasal. Ancak anlaşmanın katılımcı ülkeleri ve ABD, silahları doğrudan ya da dolaylı olarak dağıtmamayı tercih ediyor. Çünkü NATO anlaşması silahların dağıtılmamasını öngörüyor.

 

Haberin Devamı

Soğuk Savaş döneminde bir hayli tolere edilen bu yayılım, son zamanlarda ABD’nin nükleer silahsızlanma konusunda verdiği vaatleri yerine getiremediğine örnek olarak gösterilmeye başladı. Bu konu Avrupa’da geçen yıl yayımlanan ABD Hava Kuvvetleri raporunun, ellerinde nükleer silah bulunan Avrupa hava kuvvetlerinin silahları koruma şartını yerine getirememelerinden ötürü bir hayli ses getirdi.

 

NÜKLEER SİLAHSIZ BİR DÜNYA İSTEĞİ

Avrupa genelinde nükleer silahlardan arınmış bir kıta isteğinde olan ülkeler de var. Örneğin Belçika daha önceki dönemlerde NATO’nun nükleer silahları çekmesini istemişti. 2006 yılında yapılan bir anket ise, bahsi geçen dört ülkedeki vatandaşların yüzde 70’nin ABD’nin nükleer silahları çekmesini istediğini ortaya çıkardı.

 

Haberin Devamı

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Ekim ayında yaptığı bir konuşmada, Almanya'nın ülkedeki nükleer silahları temizleyerek, silahsızlaşma konusunda iyi bir örnek olabileceğini söylemişti. Westerwelle, aynı zamanda ABD Başkanı Barack Obama’nın nükleer silahsız bir dünya isteğiyle, Avrupa’da bu alanda yeni gelişmelerin yaşanmasına zemin hazırladığını dile getirdi.

 

ABD VE NATO SİLAHLARINI KORUYOR

Dünyada nükleer silahlardan arınma çağrısı yayılırken, ABD ve NATO orduları liderleri, nükleer silahları koruyan bir tavır sergiliyor. 2008 yılının Aralık ayında, ABD Savunma Bakanı James Schlesinger’in başkanlığındaki ABD Savunma Bakanlığı Nükleer Silah Yönetimi birimi, bu silahların varlığının NATO güvenliğinin önemli bir garantisi olduğunu belirtti. Birimin yayınladığı bir raporda da Avrupa’da B61 bombalarının varlığının Avrupalı ve Kuzey Amerikalı üyelerin müttefikliği arasında önemli bir askeri bağ oluşturduğunun altı çizildi.

 

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama’nın nükleer silahlardan arınma konusunda devam ettirdiği tavrı ve NATO’nun stratejik konsept tavrını değiştirmesi, Avrupa kıtasındaki nükleer silah paylaşımını durdurabilir. Ancak Obama’nın bu soruna çözüm bulamaması ve NATO’nun bir anlaşma imzalayamaması durumunda, ülkeler silahlardan kurtulmak için tek başlarına harekete geçmek zorunda kalabilir.  

 

NATO ülkelerinin son dönemlerdeki hareketleri de bu çabayı destekler nitelikteydi. Yunanistan 2001 yılında, B61 model bombalar taşıyamayacak yeni bir savaş uçağı siparişi verirken, ABD’yi ülkedeki silahları çekmeye zorladı. Almanya kısa bir süre içinde kendi Tornado savaş uçağını emekliye çıkarıp, B61 taşımayan Eurofighter tercih edebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!