Dünyanın en kalın kafalı canlısı

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en kalın kafalı canlısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 11:15

Bilim insanları, milyonlarca yıl öncesine ait bir dinozor kafatası üzerinde yaptıkları incelemede, dünyanın en sert kafa atan canlısını ortaya çıkardıklarına inandıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Araştırmacılar, 72 milyon yıl önce yaşamış "Pachycephalosaur Stegoceras Validum" olarak bilinen dinozorun kafatasının, kafasıyla dövüşen tüm diğer canlılardan çok daha sağlam bir yapıya sahip olduğunu gördü.

 

Büyüklüğü sadece bir keçi kadar olan ve iki bacağı üzerinde hareket eden dinozorun kafatasında kemikli bir katman bulunduğu ifade edildi. Otçul olan dinozorun, boynuzlu Kanada koyunu veya bizon gibi kafasını düşmanlarına saldırmakta kullandığı düşünülüyor. Böylece, uzun zamandan beri dinozorların kavgalarında kafalarını kullanıp kullanmadığı sorusu da cevabını buldu.

 

Haberin Devamı

ABD’nin Ohio Üniversitesi’nden zoolog Eric Snively, “Pachycephalosaur'un kafatasındaki kemikli katman modern canlıların kafataslarına kıyasla çok olağandışı bir yapı… Dinozorun bu özelliği kafa atmak için kullanıp kullanmadığını araştırıyoruz” dedi.

 

KAYA GİBİ SERT

Snively ve meslektaşları, CT scan taraması ve bilgisayar modelleri kullanarak, Pachycephalosaur kafatasını günümüzde var olan 25 canlının kafatasıyla karşılaştırdı.

 

Kanada’nın Calgary Üniversitesi’nden Jessica Theodor, “hayvanlar arasında kafa tokuşturmanın, dişiyi elde etmek için erkeklerin yaptığı bir kavga türü olduğunu” ifade etti.

 

Snively, “Günümüzde kafa tokuşturan birçok hayvanın kafatasında kabuğa benzeyen bir katman var. Bu katmanın altında enerjiyi emen bir materyal bulunuyor. Ayrıca beyin zarları çok kalın… Pachycephalosaur ise kafatasının ortasında ek bir kemik katmanına sahip” dedi.

 

ABD’li zoolog, kafa tokuşturarak en çok ölüm riski altına giren hayvanların, lama ve zürafa olduğunu söyledi.

 

Dünyanın en kalın kafalı canlısı

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!