Dünyanın En Büyük Gazeteci Cezaevi: Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın En Büyük Gazeteci Cezaevi: Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 01:51

CHP’nin hazırladığı Tutuklu Gazeteciler Raporu’na göre gazeteciler, aralarında KCK, PKK, DHKP-C ve Ergenekon’un da yer aldığı 9 örgütle ilişkilendiriliyor. Tutuksuz 123, tutuklu 64 gazeteci yargılanıyor. Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel ile Nurettin Demir’in hazırladığı, ‘Dünyanın En Büyük Gazeteci Cezaevi: Türkiye’ adlı Tutuklu Gazeteciler Raporu’nun sunuş konuşmasını CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.

Haberin Devamı

Rapor özetle şöyle:

GAZETECİLİK YARGILANIYOR

- “Tutuklu gazetecilerin davalarındaki ortak değerlendirmelere göre haklarında TMK ve TCK kapsamında, örgüt bağlantısı bulunduğu iddiası söz konusu. Oysa yargılamaların
temelinin gazetecilik etkinlikleri olduğu açık. Haber yapma etkinlikleri, gazeteciyi habere gönderme, meslektaşlarıyla bilgi paylaşma, terör eylemi olarak nitelendirilmekte. Bir basın açıklaması hakkındaki haber, yayımlanmış bir röportaj, terör örgütünün etkinliklerine katıldığına ilişkin kanıt olarak gösterilmekte.

- Gazeteciler iki farklı gerekçeyle cezaevinde. İktidarın gerekçesinin dayanağı terörizm ile devlete karşı işlenen suçlamalardır. Kürt kökenli gazeteciler terörizmle ilgili suçlamalarla, öteki muhalif gazeteciler de hükümet karşıtı komplolara katılmak suçlamasıyla içeride tutulmaktadır. Uzun yargılama ve tutukluluk süreleri tüm gazeteciler için ortak bir durumdur.

Haberin Devamı

NE TECAVÜZCÜ NE HIRSIZ VAR

- 6 ay boyunca 17 cezaevi ziyaret edildi, rapor hiçbir siyasi düşünce ayrımı yapmadan KCK, Ergenekon, Balyoz, İBDA-C, Devrimci Karargâh gibi davalardan içeride olan tüm gazeteciler ile görüşerek hazırlandı. Görüşülen gazeteciler arasında ne tecavüzcü ne hırsız ne çete mensubu ne de eli silahlı terörist göremedik. Gazetecilerimiz sadece ve sadece gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içeridedirler.

- Mustafa Balbay’ın 1998-2006 arasındaki 8 yıllık dilimi kapsayan notlarının tümünün toplam 3.5 dakikada ve aynı anda oluşturulduğu ortaya çıkmıştır. Dünyanın en genç tutuklu gazetecisi Sami Menteş, henüz 21 yaşından 4 gün aldığı sırada tutuklanmıştır. Menteş, neden tutuklu olduğunu gece gündüz düşündüğünü ama bir neden bulamadığını söylemekte, ‘Hiçbir örgüte üye değilim, örgüt olarak sadece CHP Acıpayam ilçe örgütüne üyeyim’ demektedir.

MOLIERE’İN ‘CİMRİ’Sİ DELİL

- Tutuklu gazetecilerle ilgili iddianamelerde yer alan suç delilleri de dikkat çekici. KCK davasından yargılanan DİHA Ankara Temsilcisi Kenan Kırkkaya’yla ilgili suç delilleri arasında Moliere’in ‘Cimri’ kitabı bulunuyor. Aynı davadan yargılanan Abdullah Çetin’le ilgili iddianamede
ise Mehmet Uzun’un ‘Aşk Gibi Aydın-lık, Ölüm Gibi Karanlık’ kitabı suç delilleri arasında sayılıyor.”

Haberin Devamı

Başbakan vatandaşları komşusuna ihbar ettiriyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi yaptığı açıklamalarda ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerine atıfla “Tencere tavacıları çekinmeden yargıya taşıyacaksınız. Herşeyi devletten beklemeyin” çağrısını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Barış, birlik, bütünlük içerisinde yaşamak varken, birbirimize saygı göstermek varken sayın başbakan vatandaşlarımızı komşusunu, ihbar ettirir noktaya getirdi. En demokratik hakkını kullanan bir komşuya kalkacağız, ‘Niye bunu yaptın ben seni ihbar ediyorum’ diyeceğiz. Devlet adamı kimliğiyle bağdaşmaz böyle bir söylem. Devlet adamlığı eleştiriye tahammülü, farklı görüşlere saygıyı gerektirir, toplumu ‘bizden ve onlardan’ diye ayırmaz.”

Haberin Devamı

Gazetecileri özgür bırakın gün gelir hesabını sorarız

RAPORUN sunuş konuşmasını yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Hükümet yanaşmacılığı yapan medya patronlarına açıkça söylüyorum. Gazetecileri, gazetenin mutfağını özgür bırakın. Onlara sansür uyguladığınızda, onlara müdahale ettiğinizde, onların işine son verdiğinizde gün gelir bunun hesabını sorarız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!