Dünyanın doğumgünü için kocaman bir parti

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın doğumgünü için kocaman bir parti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ayın 22'sinde, dünyanın yaşgününü bir kez daha kutlayacağız. Teması bu yıl ‘‘Temiz Enerji, şimdi!’’ olan kutlamaların ulusal koordinatörü ÇEKÜL Vakfı, etkinlikleri web sitesinde günü gününe duyuruyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Beşiktaş Şubesi, kurulması planlanan nükleer santrallere karşı imza kampanyası başlattı. Taksim’de kurulan imza masasına gelen ünlü rock sanatçıları Moğollar grubundan Cahit Berkay ve Engin Yörükoğlu, Bulutsuzluk Özlemi'nden Nejat Yavaşoğulları ile ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan, kampanyaya imzalarını veren ilk kişiler oldular.

Simgesel yaşgünü kabul edilip ilk olarak 1970'te kutlanmaya başlanan Dünya Günü, bu yıl 180 ülkede, 4 bin 500 kuruluş ve yaklaşık 500 milyon kişi tarafından kutlanacak. Türkiye'de de çeşitli kentlerde pek çok etkinlik planlandı ama başı İstanbul çekiyor.

Merkezi Seattle'da bulunan Earth Day 2000 Komitesi, global ısınma sorununun gittikçe daha karmaşık ve çözümsüz bir konu olarak gözükmekle birlikte, aslında basit bir şey olduğunu belirtiyor: Karbondioksit gibi yerkürenin belli noktalarında yoğunlaşan gazların açığa çıkmasına neden olan fosilleşmiş katı yakıt kullanımı... Bu da sera etkisini hızlandırarak iklimlerde değişiklik yaratıyor. Bu gidişi değiştirmek için hala birşeyler yapmanın mümkün olduğunu belirten komite, bunun da ‘‘iyi haber’’ olduğunu ekliyor.

Dünya değişir !

1970'te ‘‘Kim demiş dünyayı değiştiremezsiniz diye, bir tek insan bile dünyayı değiştirebilir’’ diyerek yalnızca ABD'de yola çıkan Earth Day hareketi, bugün dünya üzerinde hızla yaygınlaşıyor. Internet’te www.earthday.net adresinde konuyla ilgili her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Türkiye’de ilk kez 1990’da duyulan ve kutlanmaya başlanan ‘‘Dünya Günü’’ kutlamalarına bu yıl pek çok kuruluş katılıyor. ÇEKÜL de bu konudaki iletişimi yaygınlaştırmak için İnternet’ten azami ölçüde yararlanıyor. Hem kendi sitesinde (www.cekulvakfi.org.tr) hem de http://earthday2000inturkey.listbot.com/ adresinde başlattığı herkese açık e-mail haberleşme zinciri ile Türkiye’de gerçekleşecek etkinlikleri günü gününe duyuruyor.

ÇEKÜL, yaşadığımız deprem felaketinden sonra yediden yetmişe herkesin, üzerine bastığı toprağı yeniden tanıması, sevmesi ve koruması için birşeyler yapılması gerektiğine inanıyor. Onlara göre, dünyanın yaşgünü kavramı, simgesel de olsa bunun için iyi bir vesile. Dünya günü iletişimi ve etkinlikleri sayesinde her yaştan, her eğitim ve kültür düzeyinden, her sosyal sınıftan kişiler, günlük yaşamlarında, üretim ve tüketim alışkanlıklarında basit değişiklikler yaparak, yerküreye ve kendi geleceklerine sahip çıkabileceklerini görebiliyorlar.

İşte bu yaklaşımla 200'ün üzerinde kuruluşa çağrıda bulunuldu. Düzenlenecek etkinlik sayısı bugün itibarıyla 58'e ulaştı.

İSTANBUL ETKİNLİKLERİ

ÇEKÜL, 22 Nisan Cumartesi günü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi'nin işbirliğiyle Galatasaray'dan Taksim'e bir yürüyüş düzenliyor. Sonra da Taksim’de bir şenlik var.

Bisiklet Sevenler Derneği, 22 Nisan Cumartesi bir bisiklet maratonu planlıyor.

ÇEKÜL, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, ortaöğrenim gençliğinin katılacağı ‘‘Yerküreye Mektuplar’’ konulu yazı ve resim yarışması yapılıyor.

Kanal-D Çocuk Kulübü, Dünya Günü konulu resim yarışması düzenliyor. Son katılım: 10 Nisan (http://www.kanald.com.tr/cocuk/konu.htm)

Armada Otel, Dünya Günü karikatürü yarışması düzenliyor.

Dünya Fuar, 20-24 Nisan 2000 tarihlerinde gerçekleşecek ‘‘SODEX 2000’’ iklimlendirme Fuarı için özel etkinlikler hazırlıyor. Biri Çevre Dostu Ürünler ödülü.

Bir havalandırma-iklimlendirme şirketi olan HSK, Sodex 2000 fuarındaki standında özel bir köşe açıyor.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve Avrupa Konseyi Naturopa Temsilciliği, Temiz Enerji Kaynağı Olarak Su konulu bir konferans hazırlıyor.

Galatasaray'daki Nuh'un Ambarı lokantasında 22 Nisan'da yapılacak konferansın konusu, Temiz Enerji/Güneş Enerjisi.

Yapı Merkezi Şirketler Grubu, ‘‘Toplu Raylı Sistemler ve Temiz Enerji’’ konulu bir konferans düzenliyor.

Halkla İlişkiler Danışmanlar Derneği, Dünya Günü Nedir konulu bir Basın İletişimi etkinliği düzenliyor.

Abelya Doğa Dostları Derneği, Kadıköy’de bir kutlama gerçekleştirecek.

Tını Grubu, 22 Nisan 2000'de, Boğaziçi Üniversitesi'nde ‘‘Temiz Enerji’’ konseri verecek.

Ünsal-Porter Novelli, müşterilerinin sponsor olarak etkinlikleri desteklemesi biçiminde bir katılım planlıyor.

Terra Nova Reklam Ajansı, ÇEKÜL’e konuyla ilgili olarak iletişim/tasarım desteği veriyor. Bir tanıtım filmi, afiş, broşür, T-shirt ve şapka tasarımları hazırlandı.

Power FM, Radyoda Dünya Günü 2000 etkinliği düzenliyor: Gün boyu yayın ve röportajlar yapılacak.

Turizm Bakanlığı, ‘‘Turizmde Çevreye Duyarlılık’’ Kampanyası ve ‘‘'ATAK’’ Projesi çerçevesinde ÇEKÜL etkinliklerini destekliyor...

Gençlik Değişim Derneği, 2000 gençlik ormanı projesini gerçekleştiriyor.

Alternatif enerji kaynakları projeleri geliştiren bir şirket olan Laterna, Taksim şenliğine bir rüzgar enerjisi santral modeli ile katkıda bulunacak.

Orman Bakanlığı, 7+17 Ağaç Ormanları projesi başlatacak.

Doğuş Üniversitesi, Kadıköy Acıbadem’deki Kuruçeşme adlı Osmanlı çeşmesini temizleyecek ve Moda’daki Haldun Taner büstünün temizliği ve çevresinin çiçeklendirilmesi etkinliklerini yapacak.

İstanbul Valiliği İl Çevre Müdürlüğü, çevreye duyarlı sanayi tesislerinin öğrencilerce gezilmesini sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!