Dünya'nın çok yakınında yeni bir gezegen keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın çok yakınında yeni bir gezegen keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 15:58

NASA’da görev yapan gökbilimciler, Spitzer Uzay Teleskobu'nu kullanarak yaptıkları gözlemler sırasında yeni bir gezegen keşfettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Dünya'dan sadece 33 ışıkyılı uzaklıkta olan ve UCF-1.01 adı verilen gezegen, Dünya'nın üçte ikisi büyüklüğünde. UCF-1.01 böylece, şimdiye dek keşfedilmiş Dünya'dan küçük gezegenlerin, Dünya'ya en yakını olma özelliği taşıyor. 

ABD'deki Central Florida Üniversitesi bilim insanlarından Kevin Stevenson, GJ 436b gezegenini incelerken tesadüfen keşfettikleri UCF-1.01'in "çok sıcak" olduğunu belirtti. Stevenson, "Yüzeydeki sıcaklığın 1000 Santigrat derece civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da, yüzeyindeki kayaları bir lav okyanusuna çevirmeye yeter” dedi.

Magmayla kaplı bu küçük gezegen ile yörüngesinde bulunduğu yıldızı birbirinden ayıran mesafenin, Ay ile Dünya arasındaki yedi katı olduğu ölçülürken, bilim insanları UCF-1.01'i, "coğrafi açıdan ölü" ve "Merkür gibi kriterlerle kaplı" ifadeleriyle niteledi.

Haberin Devamı

Araştırma ekibinde yer alan diğer bir bilim adamı Joseph Harrington ise, bu coğrafi özelliklerin, aşırı ısı nedeniyle eriyen yeryüzü kabuğu tarafından oluşturulmuş olabileceğini hatta gezegenin "magmayla kaplı" olma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Son yıllarda, yıldızların etrafında birçok gezegen keşfedildi, ancak Dünya'dan daha küçük olanına nadiren rastlanıyor. Ayrıca, bilim insanları, UCF-1.0 kadar küçük gezegenlerin büyüklüğünü net olarak ölçmekte zorlandığı için kesin rakamlar açıklamaktan kaçınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!