Dünyadan Suriye'deki saldırıya tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Dünyadan Suriyedeki saldırıya tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 00:00

Suriye'nin başkenti Şam'daki Ulusal Güvenlik binasına düzenlenen ve üst düzey yöneticilerin öldürüldüğü saldırının ardından uluslararası tepkiler gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Sonucu belirleyecek savaş yaklaşıyor" dedi. Suriyeli muhalifleri desteklemenin çıkmaz bir politika olduğunu belirten Rus Dışişleri Bakanı "Devlet Başkanı Beşar Esad gitmeyecek ve bizim batılı ortaklarımız ne yapacağını bilmiyor" dedi.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye'de şiddetin kontrolden çıktığını ve  Esad'ın barışçıl bir şekilde görevi bırakması gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırının bir sonraki BM çözümünü oylamanın gerektiğini gösterdiğini iddia etti. Almanya, İngiltere'nin BM'ye sunduğu yeni taslağı destekliyor. Söz konusu taslak, Şam yönetiminin ateşkese uymaması durumunda, yedinci madde uyarınca askeri, diplomatik ve ekonomik yaptırımlara maruz kalması gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

"BİZ SÖYLEMİŞTİK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Şunu söylemekten gerçekten çok büyük üzüntü duyuyorum ama işler bu noktaya gelmeden bunları söylediğimiz için bugün bunları söylüyorum. Artık meşruiyeti tamamen kaybolmuş bir yönetim var. Kendi halkını bu kadar bombaladıktan ve bu kadar ölümlerden sonra çok süratli bir şekilde yapılacak şey halkın iradesinin açık bir şekilde ortaya konacağı yeni yönetimdir.'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise Pakistan'daki temasları sırasında konuyla ilgili soruları yanıtladı. Çiçek, "Türkiye, komşusu  Suriye halkına kardeş olmanın bir gereği olarak, iş bu noktaya gelmesin diye çok  çaba sarf etti. Fakat her defasında ipe un serildi. Artık mevcut yönetimin iş  başında kalması mümkün değil" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge saldırıyı kınadıklarını ve bu olayın BM'nin yedinci maddesine dayanan bir çözümün gerektiğini gösterdiğini ileri söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da bu ölçüde şiddetin, Suriye halkının isteklerini ifade eden bir hükümetin kurulması için gereken politik çözümün gerekliliğini ve aciliyetini ortaya koyduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Genandi Gatilov "Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki krizi çözmeye çalıştığı bir sırada, milisler saldırı düzenlediler ve bütün barışçıl çabaları yerle bir ettiler" dedi.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!