Dünya'da 8 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 8 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 11:27

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dünyanın çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenleniyor.

Azerbaycan`da resmi tatil olan 8 Mart, ``Kadınlar Bayramı`` olarak kutlanıyor. Bayram dolayısıyla Bakü`deki mağazalar birkaç gün önceden indirimli satışlar yapacaklarını duyururken, gazetelerde kutlama mesajlarının yanı sıra ülkedeki kadınların durumuyla ilgili istatistiki bilgiler yayımlandı. Televizyonlarda da kadın konulu programlara yer verildi.

Muhalafet partilerinin kadın örgütleri ise bugünü ``dinlenme değil, eylem günü`` olarak gördüklerini belirterek, iktidarı protesto yürüyüşü yapacaklarını duyurdular.

Azerbaycan`da sağlık sektöründe çalışanların yarıdan fazlasını, ortaöğretimde görevli öğretmenlerin yüzde 70`ini ve yüksek öğrenimdekiöğrencilerin yüzde 40`ını kadınlar oluşturuyor.

ÖZBEKİSTAN'DA RESMİ TATİL

8 Mart, resmi tatil olduğu Özbekistan`da ``Hatun-Kızlar Bayramı`` adıyla kutlanıyor. Bayram dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, 8 Mart`ı ``güzellik ve nefaset bayramı`` olarak nitelendirdi.

Dünyada, toplum ve devletlerin etkinliği ve kültür düzeyini yansıtan birçok ölçütün bulunduğunu ifade eden Kerimov, ``kadın hak ve özgürlüklerinin, bunun en önemli aynalardan biri olduğunu`` vurguladı.

KOSOVA'DA KADINLARI YENİ HÜKÜMETE KIZGIN

Kadınlar günü çerçevesinde çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Kosova`da, geçen hafta kurulan hükümette kadın bulunmamasına kadınlar tepki gösteriyor.

Kosovalı kadınlar, demokratikleşmek ve Avrupa ile bütünleşmek isteyen Kosova`da kadınlara hala yeterince güvenilmediğini vurguladılar ve hükümete kadınların da alınmasını istediler.

BANGLADEŞ'TE ASİT KURBANI KADINLAR YÜRÜDÜ

Bangladeş'te sevgilileri ya da aile düşmanlarının asit saldırısına maruz kalmış kadınlar gösteri yaptı. Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde binlerce Bangladeşli, kadınlara karşı zulmün sona ermesi talebiyle çeşitli gösteriler düzenledi.

Bu gruplardan bir de asit saldırısına maruz kalmış kadınlardı. 50 kadar kadın, yüz ve vücutlarındaki asit yanıklarını göstererek, başkent Dakka caddelerinde yürüdü.

Çalışan Kadınlar Derneği'nin Başkanı Şirin Aktar, bu yılki 8 Mart'ta, Bangladeş'te kadınlara karşı artan zulmü protestolarının merkezine koyduklarını söyledi.

Bangladeş Asit Kurbanları Vakfı'nın araştırmasına göre, geçen yıl 250 kadın asit saldırılarıyla ağır yaralar aldı. Bangladeş'te arkadaşlık teklifleri reddedilen ya da yasak ilişki önerileri geri çevrilen erkekler, yüzlerine asit atarak kadınları cezalandırmaya çalışıyor.

Bir başka araştırmaya göre, son 14 ayda ülkede 900 kadın tecavüze uğradı. Aynı dönemde ailesi çeyiz vermediği için de 140 kadın öldürüldü, 45 kadın işkenceye uğradı. Bangladeş'te tecavüze ölüm cezası veriliyor, ancak bu ceza pek az uygulanıyor.

NİJER'DE TECAVÜZE KARŞI YÜRÜYÜŞ

Dünya Kadınlar Günü'nde Nijer'in başkenti Niamey sokaklarını dolduran yaklaşık 3 bin kadın, sübyancılık ve tecavüze karşı yürüdü. Yürüyüşe katılan kadınlar, hükümetten, sübyancılık ve tecavüz suçlarıyla ilgili yasanın uygulanmasını isterken, bazı kadın örgütleri, bu suçları işleyenlere idam cezası verilmesi gerektiğini belirttiler.

RUSYA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Rus kadınlara siyasi yaşamda uygulanan ayrımcılıktan dolayı ''üzüntü duyduğunu'' dile getirdi. Putin, açıklamasında, ''Ne yazık ki hükümetin üst kademelerinde çok az sayıda kadın var. Toplumdaki özgürlük düzeyi ve demokratik gelişme kadınların bulunduğu mevkilerle ölçülebilir. Bizim bu alanda birçok sorunumuz bulunuyor'' ifadesini kullandı.

GÜNEYDOĞU ASYA

Dünya Kadınlar Günü Filipinler'de, ülkedeki ABD askeri varlığını protesto vesilesi oldu. Filipinli kadınlar, Amerikan askeri varlığına, fuhuşu artırdığı gerekçesiyle karşı çıkılıyor.

Tayvan'da hükümet, yeni ''Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası'' çerçevesinde, kadınlara ayda bir kez muayyen günlerinde izin hakkı verdi. Hindistan'da ise kadın milletvekilleri 8 Mart'ta, parlamentodaki sandalye sayısının üçte birinin kadınlara ayrılmasını istedi.

ORTA AFRİKA'DA AIDS İÇİN YÜRÜDÜLER

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui sokaklarını dolduran 5 bin kadın, AIDS hastalığıyla mücadelede ilan ettikleri seferberliği ifade etmek için yürüyüş düzenledi.

Başkent Bangui'de yürüyen kadınlar, ''AIDS'e karşı seferber olalım'' yazılı parkartlarla yürürken, yürüyüş organizatörleri, amaçlarını özellikle kadınları kurban seçen bu hastalığa karşı kadınları bilinçlendirmek olarak açıkladılar.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, 3.5 yıllık savaşta büyük acılar çeken kadınlar barış için gösteri yaptı. Kadın ve Kalkınma Ağı adlı kuruluşun lideri Yvonne Risasi, Kindu kentinde sokağa dökülen yüzlerce kadın adına konuşurken, ''Politikacıların, önceliği ulusal çıkarlara vermesini ve barışı istiyoruz'' dedi. Risasi, uzun zamandan beri devam eden savaşta, baştakadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda insanın öldüğünü hatırlattı.

Kongo'da savaş yüzünden aileler bölündü ve geçim sıkıntısı arttı. BM'nin bir raporuna göre, hükümet güçleriyle ittifak halindeki aşiret savaşçıları yerleşim yeri dışındaki alanları kontrolleri altında tuttukları için, Kindu'da geleneksel üretici konumundaki kadınlar tarlalarına giremiyor. Bu yüzden kentte 70 bin kişinin açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Kongo'da savaş, Uganda ve Ruanda destekli gerillaların Devlet Başkanı Laurent Kabila'yı devirmek istemeleri üzerine çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!