Dünya "Yes We Ban"i konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya Yes We Bani konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 00:00

Türkiye genelinde dün 40'tan fazla şehirde düzenlenen internet sansürü protestoları dünya basınına da konu oldu. Dış basında yer alan haberlerde, kamuoyunun BTK'nin açıklamalarıyla tatmin olmadığının altı çizilirken, yurtdışındaki izleme örgütlerinin Türkiye için çıkardığı olumsuz internet karnelerine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES: İnternet filtreleri, Türkiye genelinde protestoları tetikledi

Türkiye genelinde 30’dan fazla şehirde binlerce kişi, dün sokaklara dökülerek, karşıtlarının sansür olarak nitelendirdiği yeni internet filtreleme sistemlerini protesto etti.

 

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı (BTK), Ağustos ayından itibaren, internet servis ağlayıcılarının tüketicilere dört farklı filtre çeşidi sunulması zorunluluğunu getirecek.

 

İstanbul’da Taksim Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler, yetkililerin çocukların korunması amacıyla getirildiğini öne sürdüğü bu uygulamayı kişisel özgürlüklere bir saldırı olarak nitelendirdi.

 

Haberin Devamı

BTK Başkanı Tayfun Acarer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kararın Türkiye’de daha güvenli bir internet için dile getirilen talepler ve şikayetler doğrultusunda alındığını belirtti.

 

Bir Facebook sayfası üzerinden örgütlenen göstericiler, İstanbul’da “Yes we ban!”, Ankara’da ise “İnternet bizimdir, bizim kalacak” diye sloganlar attı.

 

CNN: Göstericiler yeni Türk internet filtreleme yasalarını protesto etti

Türkiye’de Ağustos ayında devreye girecek yeni internet filtreleme yasalarına karşı çıkan binlerce kişi dün İstanbul’da protesto yürüyüşü yaptı.

 

Türkçe ve İngilizce, “İnternetime dokunma” ve “Korunmaya ihtiyacımız yok” pankartları taşıyan göstericiler, internet sansürüne karşı sloganlar attı.

 

BTK, uygulamanın çocukları internetteki ahlaksız içerikten korumak amacıyla gündeme getirildiğini ifade ederken, kararı eleştirenler filtreleme sisteminin nasıl işleyeceğinin bilinmediğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bu ay başında yayımladığı “İnternet Düşmanları 2011” raporunda Türkiye “izlemedeki ülkeler” listesine alındı. Raporda, “BTK’nin internet kullanıcılarına daha az kısıtlamayla daha fazla kısıtlama arasında seçim yapma zorunluluğu getirerek kimseyi kandıramadığı” ifade edilirken, engellenen 7 binden fazla sitenin “birçoğu için mahkeme kararı bile olmadığına” dikkat çekildi.

 

WALL STREET JOURNAL: “Yes We Ban!” – Türkler internet sansürünü protesto etti

Binlerce Türk, dün, Facebook üzerinden örgütlenerek 40’tan fazla şehirde bir araya gelerek devletin internet sansürü uygulamasını protesto etti.

 

Protestoları tetikleyen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nın (BTK) Ağustos ayından itibaren Türkiye’deki kullanıcılar için bir dizi filtre uygulaması getirme kararı oldu.

 

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşayan 29 yaşındaki yazılımcı Serkan Doğan, “Bu filtreler interneti devletin kontrol ettiği bir alan haline getirecek. Doğrudan milyonlarca kişiye internet dağıtan, devletin server’larına yönlendirildiğiniz bir kanala giriyorsunuz. Bu sistem telefon dinleme gibi, vatandaşların kontrolüne fırsat veriyor” dedi.

 

Dünkü protestolara katılan Türkler, BTK Başkanı Tayfun Acarer’in yaptığı açıklamalardan memnun olmadıklarını ifade etti. Kamuoyundaki güvensizliğin nedeni hükümetin daha önce de internete müdahalelerinin olması.

Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House’un raporuna göre Temmuz 2010 itibarıyla Türkiye’de 5 bin internet sitesi engelliydi ve o günden bu yana bu rakamda artış oldu.

 

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşayan 23 yaşındaki hukuk öğrencisi Özge Özkan ise “Bir çocuğun internet kullanımını düzenlemek ailesinin işidir. Bu uygulama sansürün yolunu yapmaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!