"Dünya Tiyatro Günü Bildirisi" yayımlandı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Tiyatro Günü Bildirisi yayımlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 15:11

Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla 1962'den beri her yıl tiyatroya emek veren bir sanatçının hazırladığı "Dünya Tiyatro Günü Bildirisi" yayımlandı. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bünyesinde kurulan Uluslararası Tiyatrolar Birliği'nin (ITI) kararıyla kutlanan Dünya Tiyatro Günü kapsamında, 100'ü aşkın ülkede tiyatro salonlarında okunacak bildiriyi bu yıl, Güney Afrikalı tiyatro ve opera yönetmeni, tasarımcı Brett Bailey hazırladı.

Haberin Devamı

Bailey, bildirisinde, "Bastırılması olanaksız gösteri ruhu insanların toplandığı her yerde açığa çıkar" ifadesi kullandı.

Bu çağda milyonlarca insanın hayatta kalmak için çabaladığına işaret eden Bailey, şunları kaydetti:
"Bu dünyada güçler eşit değil. Değişik egemenlik düzenleri tek ulusun, tek ırkın, tek cinsin, tek cinsel tercihin, tek dinin, tek ideolojinin, tek kültürel çerçevenin ötekilere üstün olduğuna hepimizi inandırma çabasında. Böyle bir dünyada sanatlarla toplum gündemleri arasındaki bağların koparılması için direnmek gerçekten savunulabilir bir tutum mudur?

Bizler, arenaların ve sahnelerin sanatçıları, piyasanın kendi işine gelen siparişlerine uymakta mıyız? Yoksa elimizdeki gücü sağlamca kavrayarak toplumun kalbinde ve kafasında temiz bir yer açıyor, insanları çevremizde topluyor, onları esinliyor, büyülüyor, bilgilendiriyor, öylece bir umut ve açık yürekli işbirliği dünyası yaratıyor muyuz?"

"Empati dilekleriyle"

Dünya Tiyatro Günü ulusal bildirisini ise bu yıl bir tiyatrocu değil, ITI-UNESCO Türkiye Merkezi İcra Komitesi hazırladı.

Toplumun durumunun sağlıklı görünmediği, anlamsız kutuplaşmaların aşılamadığı ve birbirine düşmanlaştırılan kesimlerin ötekini karalama yarışında olduğu ifade edilen bildiride, bunun devasının empati olduğu belirtildi.

Empatiye en çok yer veren sanat dalı olarak da tiyatronun gösterildiği bildiride, şunlara yer verildi:

"Gelişmiş ülkelerde devlet o nimetten yararlanır, tiyatroyu destekleyerek toplum huzuruna ve hoşgörü ortamına katkıda bulunur. Türkiye de o bakımdan gelişmiş ülke. Bir süredir o alanda tasarlanan yeni girişimler tartışılmakta. Ödenekli tiyatrolarımız bir kere yitirilirse bir daha elde edilmesi yıllar sürecek yetenek, eğitim ve deneyim birikimleri içeriyor. Aksayan yanları düzeltilerek verimleri artırılmalı, ancak söz konusu kültürel hazinemizin yok edilmesi gündeme bile gelmemelidir. Özel tiyatro kesimimiz çok cılızdır. Tasarlanan yeni kurumun başlıca işlevi o alanda geniş ve hızlı gelişme sağlamak olmalıdır. Sahne sanatlarının yönetimi uzun süreli meslek yaşamıyla kazanılabilen 'kulis bilgisi' gerektirir. Yeni kurumun hazırlanmasında da, işletilmesinde de ağırlık tiyatro icracılarında bulunmalıdır. Tartışma aşamasında onlara da, yetkililere de empati ve başarı dilekleriyle, hepimizin 27 Mart günümüzü kutlarız."

Tiyatro Eleştirmenler Birliği "Yılın Tiyatro Ödülleri

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) de "Dünya Tiyatro Günü" kapsamında verilen geleneksel "Yılın Tiyatro Ödülleri"ni açıkladı.

Birlik'ten yapılan açıklamaya göre, 2013-2014 TEB Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü'nü Serdar Biliş yönetiminde yeni kurulan Tiyatro Pürtelaş yapımı "Savaş" aldı.

Yılın Kadın Oyuncusu ödülünü, Oyun Atölyesi yapımı "Kim Korkar Hain Kurttan" adlı oyundaki rolüyle Zerrin Tekindor kazandı.

Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü ise Tiyatro İn yapımı "Katil Joe"daki karakteriyle Engin Hepileri ve "Savunma"daki performansıyla Hakan Gerçek arasında paylaştırıldı.

"Onur ödülü"ne, uzun tiyatro geçmişinde kazandığı başarıları, oyuncu, yönetmen, eğitmen olarak tiyatronun çeşitli alanlarında titiz, tavizsiz çalışması ve yaşamının neredeyse her anını tiyatroya adamasıyla Haldun Dormen layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!