Dünya Sosyal Forumu sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sosyal Forumu sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 13:02

Venezuela'da yapılan Dünya Sosyal Forumu, küreselleşmeyle ilgili 6 gün süren tartışmaların ardından dün sona erdi.

Bu yıl Afrika, Amerika ve Asya olmak üzere üç kıtada düzenlenmesine karar verilen ve ilk ayağı Mali'nin başkenti Bamako'da 19-23 Ocak tarihleri arasında yapılan Dünya Sosyal Forumu'nun son ayağı da Mart sonunda Pakistan'ın Karaçi kentinde düzenlenecek. Caracas'ta 6 gün boyunca 70 bin kişi ve 5 bin gazeteciyi bir araya getiren Forum'da, solun Latin Amerika'daki ilerlemesine de geniş yer ayrıldı.

Forum'un Venezuela ayağının son gününde, ülkede sevilen beyzbol sporunun şampiyonluk final maçı yüzünden beklenen 120 bin kişilik katılıma ulaşılmadı. Forum'a evsahipliği yapan Venezuela'nın Devlet Başkanı Hugo Chavez, kapanışta hazır bulunan delegelere hitaben yaptığı konuşmada, ”Forum, sosyalizme doğru devrimci sürecimizi güçlendirmeye katkıda bulundu. Devrimimizin başarısı, temsil ettiğiniz bütün toplumsal hareketlerin ilerlemesine bağlıdır” ifadesini kullandı.

Dünya Sosyal Forumu toplantıları İsviçre'de devlet ve hükümet başkanlarıyla büyük şirket patronlarını bir araya getiren Davos'ta yapılan toplantıların popülerliğine gölge düşürmek ve küreselleşme kurbanlarının sesini duyurmak amacıyla Davos zirvesiyle aynı tarihte düzenleniyor. Bu yılki Forum ise Davos'un gölgesinde kaldı. Bunun nedeni, Microsoft'un patronu Bill Gates'in zirvede tüberkülozla mücadele için masaya 600 milyon dolar koymasının yanı sıra şarkıcı Bono'nun AİDS ile mücadele kampanyasına ilişkin önerisinin ardından medyanın dikkatlerinin Davos'a çevrilmesiydi.

Bono, kampanyaya katılan şirketlerin “Kırmızı” markasıyla piyasaya bazı özel ürünler sunmasını ve elde edilen gelirin bir kısmının, Afrika'da AİDS ile mücadele alanında kullanılmasını önermişti. İnandırıcı bir alternatif sunamadan küreselleşmeye karşı çıkmakla eleştirilen ve “kendi geleceğiyle ilgili tartışmayı çözüme bağlamadan son bulan” Dünya Sosyal Forumu'nun da, kendisini eleştirenlere hak verdiği yorumları yapıldı.

Forum, “Chavez'in 21. yüzyıl sosyalizmine” çok yoğunlaşmak ve kendi Şartı'nda yazan tarafsızlıktan ayrılmakla da suçlanıyor. Chavez, cuma günkü konuşmasında, kapitalizmi küresel bir ”musibet” olarak nitelendirmiş ve sosyalizmi övmüştü. “Hiçbir imparatorluk kölelere aydınlık sağlamakla uğraşmaz. Sadece devrimler halka aydınlık sağlar” diyen ve Küba'daki sistemi de bir zafer olarak değerlendiren Chavez, ülkesindeki devrimi ise “21. yüzyılın ilk devrimi” olarak nitelendirmişti.

Forum'daki bazı katılımcılar, bu konuşmayı yersiz bulduklarını gizlemiyorlar. 2007'deki Dünya Sosyal Forumu Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!