Dünya sineması Cannes'da buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya sineması Cannesda buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

53'ncü Cannes Film Festivali, Gerard Depardieu'nun başrolünü oynadığı Vatel adlı filmin gösterimiyle başladı. Festivalin sponsorluğunu bu yıl ünlü mücevher firması Chopard üstlendi. Yarışmalı bölümde dereceye girenlere de firma tarafından özel olarak tasarlanan som altından Altın Palmiye Ödülü verilecek.

DÜNYA sineması 53'ncü kez Cannes'da buluşuyor. Avrupa'da düzenlenen en köklü sinema festivallerinden biri olan Cannes Film Festivali, Fransız aktör Gerard Depardieu'nun başrolünü üstlendiği, yönetmenliğini Roland Joffe'un üstlendiği Vatel adlı filmin gösterimiyle başladı.

Festival, 21 Mayıs'ta Kanadalı Dany Arcand'ın yönetmenliğini yaptığı Stardom filminin gösterimiyle sona erecek. Festivalin yarışma bölümlerinde Türk filmleri bulunmuyor. Türkiye sadece Uluslararası Film Pazarı'nda kurulan Türk Sineması standında temsil ediliyor.

Bu yıl festivalde Avrupa, Asya ve Amerikalı iddialı yönetmenlerin filmleri yarışıyor. Başkanlığını Fransız yönetmen Luc Besson'un yaptığı seçici kurul Altın Lale için, aralarında James Ivory, Nagisa Oshima, Lars Von Trier, Ken Loach, Joel Coen ve 20 yaşındaki İranlı kadın yönetmen Samira Makhmalbaf'ın da bulunduğu 23 yönetmenin filmi arasında değerlendirme yapacak. Jeremy İrons, Nicole Garcia, Aitana Sanchez-Gijon, Patrick Modiano, Barbara Sukova, Mario Martone, Kristin Scott-Thomas, Jonathan Demme, Arundhati Roy seçici kurulda yeralan diğer sanatçılar.

Bu yıl festivalin Altın Palmiye ödüllü ana yarışma ve Belli Bir Bakış, Yönetmenlerin Onbeş Günü, Eleştirmenler Haftası ve Altın Kamera adlı bölümlerinde Türk filmi yeralmıyor.

Cannes Film Festivali'ne gelecek birbirinden ünlü yıldızları arasında sürprizler dışında şimdilik isimleri açıklanan, Catherine Deneuve, Faye Dunaway, Kim Basinger, Melanie Griffith, George Clooney, Juliette Binoche, Monica Bellucci, Carole Bouquet, Uma Thurman, Gregory Peck, Sean Penn gibi tanınmış isimler var.

Bu yıl Festivale film seçen dört komite dünyanın dört bir yanından tam 1.397 film izleyerek yarışmaya katılacak filmleri seçti. Jüride Başkan Luc Besson'un dışında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!