Dünya Sağlık Örgütü inceleme ekibi göndermek için izin istedi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Sağlık Örgütü inceleme ekibi göndermek için izin istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 21:27

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), kuş gribini nüfus üzerinde inceleyecek uzmanlar gönderebilmek için Türkiye'nin iznini istediği açıklandı.

DSÖ bulaşıcı hastalıklar uzmanı Gueneal Rodier, AP ajansına yaptığı açıklamada, yapmak istedikleri incelemenin amacının, H5N1 virüsünün nasıl yayıldığını, değişikliğe uğrayıp uğramadığını ve vücudun hastalıkla nasıl mücadele ettiğini anlamak olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın izin vermesi halinde, DSÖ uzmanları, yerleşim birimlerinde ayrıntılı araştırmalar yaparak, virüsün nasıl yayıldığını, özellikle kimlerin en büyük risk grubuna girdiğini belirlemeye çalışacak. Yapılacak kan tahlilleriyle, virüs taşıdığı halde hastalığın belirtilerini göstermeyen kişiler olup olmadığına ve vücudun bu virüse karşı antikor geliştirip geliştirmediğine bakılacak.

“Virüs konusunda hala soru işaretlerimiz var” diyen Rodier, ”Toplayacağımız verilerle, gelişmelerin ne yönde olduğunu anlayabileceğiz” dedi.

Türk Sağlık Bakanlığı'nın bu öneriye açık olduğunu belirten Rodier, “Hastalığı öğrenmemiz için elimizde fırsatlar bulunduğunun onlar da farkında” dedi.

AP, kendisine açıklama yapan bir Türk yetkilinin de, iznin verilmesi olasılığından söz ederek, “Çünkü hastalıkla mücadeleyi başarılı biçimde neticelendirmek istiyoruz” dediğini bildirdi.

İTALYA

Bu arada, İtalya Hastalıkla Mücadele ve Kontrol Merkezi Başkanı Donato Greco, “Türkiye'ye seyahat kısıtlaması için bir neden olmadığını” söyledi.

Hastalığın Türkiye'de ortaya çıktığı döneme göre bugün İtalya'nın artık daha az risk altında olduğunu söyleyen Greco, “Hastalığa yönelik dikkatimizi daha da artırdık, ama alarm düzeyimizi değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!