Dünya politikasında 'Pinpon Diplomasisi'

Güncelleme Tarihi:

Dünya politikasında Pinpon Diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2008 14:31

Masa tenisi ve politika bir kez daha birlikte anılıyor. Kısa süre önce bağımsızlığını ilan eden Kosova takımı, Çin'de düzenlenen 2008 Dünya Masa Tenisi Şampiyonasına katılıyor.

Bu gelişme, Amerikan masa tenisi takımının 1971'de Çin'e yaptığı ziyareti hatırlattı. Bu ziyaret, Çin-Amerikan ilişkilerinde önemli rol oynamış ve siyasi literatüre "pinpon diplomasisi" kavramını kazandırmıştı.

Ancak şampiyona yetkililerine göre, Kosova'nın katılımı "sadece oyunların bir parçası olmaktan ibaret". Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) basın sözcülerinden Hubert Gueriau, Guangcou'dan Associated Press ajansına telefonla verdiği demeçte, "Biz tabii ki politika konuşmuyoruz. Bu bizim için haber değil, belki sizin için olabilir" diye konuştu.

Bağımsızlığını 17 şubatta ilan eden Kosova ABD, İngiltere, Türkiye ve Fransa tarafından da tanındı. Son şampiyonaya evsahipliği yapan Çin ise "kaygıyla izlediğini" açıkladı. Ancak Kosova, 2003'te ITTF üyeliğine kabul edilmişti.
"Kosova'nın Guangcou'da yarışmasının ITTF ve diğer takımlar için sorun olmadığını" söyleyen Gueriau, Kosova'nın dördüncü kez dünya şampiyonasına katıldığına ve fazla bir başarı beklemediğine işaret etti. Kosova erkek masa tenisi takımı, dünya sıralamasında Nepal'in ardında 114'üncü sırada, bayanlardaysa Kosta Rika'nın ardından 112.nci sırada bulunuyor.

Associated Press ajansı muhabiri, Kosova takımının küçük olmasından ve demeç alacak yönetici bulamamaktan yakındı. İnternet sayfalarındaki listeye göre, Kosova takımı üç erkek ve üç bayan olmak üzere 6 sporcudan oluşuyor. Takım, bugünkü karşılaşmalarda, erkeklerde Yemen'e yenilirken, bayanlarda Yemen'i 3-1 yendi.

Şampiyonaya, Kosova'yı kültürlerinin ve Ortodoks inançlarının beşiği olarak gören ve Kosova'dan vazgeçmek istemeyen Sırbistan da katılıyor. Ancak Sırbistan ve Kosova takımlarının karşı karşıya gelip gelmeyeceği hakkında konuşmak için henüz erken.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!