Dünya parlamentosu Patara’da toplanacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya parlamentosu Patara’da toplanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

TBMM Başkanı Köksal Toptan, son 1 yıldır kendisini heyecanlandıran önemli bir projeyi yakından takip ediyor.

Toptan, Patara’daki dünyanın ilk seçilmiş parlamentosunun kalıntılarında, dünya parlamentolarının başkanlarını 2010 yılında ağırlamaya hazırlanıyor. 8-9 Kasım’da ikinci kez Patara’ya gidecek ve çalışmaları yakından izleyecek olan Toptan, projenin bir an önce tamamlanması için kazı çalışmalarına TBMM kaynaklarından 5 milyon YTL verilmesini sağladı. Toptan, milattan önce 200 yılında kurulan Likya Parlamentosu’nda, "Barış ve işbirliği" için dünyaya çağrı yapacak.

Dolmabahçe’de zirve

Projeyi hayata geçirmek için bir dizi toplantı yapan TBMM Başkanı, Dolmabahçe Sarayı’nda bu konuyla ilgilenen uzmanlar ve bilim adamlarıyla da buluştu. 2010’da, "Dünya Parlamentosunun" Patara’daki antik kentte toplanması, burada ele alınacak konuların belirlenmesi çalışmaları da sürüyor. "İlk Meclis Son Meclis’e Sahip Çıkıyor" adı verilen proje yurt dışında da büyük ilgi uyandırdı.

455 koltuklu seçilmişler

Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın başkanlığında yıllardır sürdürülen Patara’daki kazılarda, dünyanın ilk parlamento binasının M.Ö 200 yılında Likyalılarca yapıldığı ortaya çıkarıldı. Işık, "Yarım ay şeklindeki parlamentoda 1455 koltuk varmış. Kazılarda hapsi ortaya çıkarıldı. Yıkılmış, hasar görmüş olanların tamamlanarak, dünya parlamentoları toplantısına yetiştirilecek" dedi.

Likya, ABD’ye model oldu

New York Times Gazetesi de, "Türkiye’nin kumlarına gömülmüş bir kongre" başlığıyla verdiği haberde, 3 bin yıl önce Patara’da kurulu olan Likyalıların idari yapısının, ABD federatif sisteminin de temelini oluşturduğunu yazınca, dünyada gözleri Patara’ya çevirdi. Haberde, yüzyıllar sonra ABD Anayasası taslağını yazanlara örnek oluşturan antik Likya Federasyonu, türünün ilk örneği olarak gösterildi. Gazete, 23 şehrin federatif bir yapıyla merkezi bir idareye bağlanmasından oluşan Likya Birliği’nin, temsili demokrasinin antik çağdaki ender örneklerinden olduğunu ve bu modelin benzerinin ABD federatif sisteminde gözlendiğini yazdı. Likya Birliği’nin Patara’daki parlamentosunun, ABD meclisine temel olduğu belirtilen yazıda, Patara Parlamentosu’nun kalıntılarının dünyadaki ilk seçilmiş hükümet olduğuna inanıldığına yer verildi.

Saraydan Budapeşte

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ulusal Meclis Başkanı Katalin Szili ve Başbakan Ferenc Gyurcsany ile bir araya geldi. Toptan, daha sonra Sandor Sarayı’na giderek, Macaristan Cumhurbaşkanı Laszlo Solyom ile görüştü. Solyom ile Toptan, Sandor Sarayı’nın balkonundan şehri izledi. Toptan, Budapeşte Türk Şehitliği’ni de ziyaret etti. 1926’da şehitlikte anı defterini imzalayan Toptan, daha sonra kabir taşlarını inceledi. Budapeşte Türk Şehitliği’nde, 1. Dünya Savaşında Galiçya cephesinde 1916-1917 yıllarında Alman Güney Ordusu’na bağlı olarak görev yapan 15. Türk Kolordusundan Galiçya ve Macaristan’ın değişik bölgelerinde şehit düşen 480 şehit bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!