Dünya 'milli katil'i konuÅŸuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya milli katili konuşuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 13, 2006 12:41

Gazeteci Abdi İpekçi cinayetinin hükümlüsü ve Papa İkinci Jean Paul suikastının tetikçisi Mehmet Ali Ağca’nın tahliye edilmesi yurt içinde ve dışında ses getirdi. Dünya medyası olaya geniş yer verdi.

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES: PAPA’YI VURAN TÜRK SERBEST BIRAKILDI
 
Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesi, Ağca’nın salıverilmesi ile ilgili olarak "Papa İkinci Jean Paul’u vuran Ağca, Kartal Cezaevinden özgür bir adam olarak çıktı" yorumunu yaptı.

Gazete, Ağca’yı destekleyenlerin kendisine çiçek attığını ve alkışlar eşliğinde bir Türk bayrağı açtığını belirtti. Haberde Ağca’nın serbest bırakılmasına Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İpekçi ailesinin de tepkili olduğu aktarıldı.

TIME: AĞCA ÖZGÜR
 
Dünyanın önde gelen haftalık haber dergilerinden Time da "Saçları ağarmış Ağca’nın yüksek güvenlikli Kartal Cezaevi’nden kot pantolonu ve mavi kazağıyla birlikte özgür bir adam olarak çıktığını" belirtti.

Haberde, Ağca’nın çıkarken kendini Papa ile gösteren bir Time dergisi kapağı gösterdiği vurgulandı.

Haberin Devamı

TELEGRAPH: PAPA’YI VURAN TÜRK ALKIŞ VE ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI
  Â
İngiliz Daily Telegraph gazetesi Ağca’nın cezaevinden çıkarılışı sırasında alkışlar ve çiçeklerle karşılandığını belirtti.

Ağca’nın salıverilmesi sırasında Türk bayraklarının açıldığının vurgulandığı haberde Ağca’nın kardeşi Adnan Ağca’nın da "kurban keserek kanını sokağa akıttığı" vurgulandı. Haberde Adnan Ağca’nın "Çok mutluyuz, Türk Devletine teşekkür ederiz" dediği belirtildi.

FINANCIAL TIMES: AĞCA’NIN SERBEST BIRAKILMASI İNCELENECEK
 
İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye’nin, Papa İkinci Jean Paul’un katilinin serbest bırakılmasını yeniden inceleyeceğini belirtti.

Cemil Çiçek’in konu ile ilgili eleştirilerinin aktarıldığı haberde, Ağca’nın Türkiye’de de Abdi İpekçi’nin katili olarak büyük tepki gördüğü dile getirildi. Gazete, Ağca’nın "Türkiye’de gangsterler ve aşırı sağcı paramiliter gruplarla bağlantısı olduğunun bilindiğini" belirtti.

SCOTSMAN: PAPA’NIN SALDIRGANI SERBEST KALDI
 
İskoç gazetesi Scotsman, Mehmet Ali Ağca’nın "çeyrek yüzyıldan fazla bir zamanı parmaklıkların ardında geçirdikten sonra serbest kaldığını" belirtti.

Haberde, "48 yaşındaki eski sağ kanat gangster" olarak tanımlanan Ağca’nın, Abdi İpekçi’nin de katili olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Gazete, Mehmet Ali Ağca’nın cezaevinden çıkarken hiçbir şey söylemediğini, ancak üzerinde "Neden Af" yazan ve kapağında Papa İkinci Jean Paul ile birlikte kendisinin bulunduğu Time dergisi kapağını gösterdiğini belirtti.

CHOSUN ILBO: PAPA SUİKAST GİRİŞİMCİSİ SERBEST BIRAKILDI
 
Kore’de yayınlanan Chosun Ilbo gazetesi de Papa’ya suikast girişiminde bulunan ve Abdi İpekçi’yi öldüren Ağca’nın serbest kaldığını belirtti.

Gazete, "Bir taraftan yüzlerce milliyetçi Ağca’ya turuncu çiçekler atarken Türkiye’nin diğer yanında ülkenin en zalim katilinin serbest bırakılmasına karşı kızgınlık vardı" yorumunu yaptı.

DİSK: AĞCA'YA HER ÇİÇEK, 'YENİDEN KURŞUN AT' DEMEKTİR

Haberin Devamı

Türkiye'de Mehmet Ali Ağca’nın tahliye edilmesine ilişkin tepkiler sürüyor. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e çağrıda bulunarak, Ağca’nın tahliyesine müdahale edilmesini istedi.
  Â
Çelebi, yaptığı açıklamada, Kurtlar Vadisi dizisinin senaryosunun gerçekleştiğini belirterek, cinayet ve gasp suçlarından hüküm giymiş, kendini mesih ilan eden sapkın katillerin artık ortalıkta serbestçe dolaştığını kaydetti. Ağca’nın tahliyesinin bayram günü ve resmi tatile denk getirildiğini, tahliyeye itiraz edilmesinin engellendiğini ifade eden Çelebi, "Ağca tahliye edilirken, yandaşlarınca çiçek yağmuru altında otomobile bindirildi. Ağca’ya atılan her çiçek, ’yeniden kurşun at’ demektir. Onu milli katil ilan etmektir" dedi.
  Â
Ağca davasının asıl unsurlarının ortaya çıkarılmasını isteyen Çelebi, bu tahliyenin ise Ağca’nın değil, "faşist zihniyetin ortalığa salıverilmesi" anlamına geldiğini ifade etti. Çelebi, şunları kaydetti:
  Â
"Adalet Bakanı derhal harekete geçerek, bu adaletsiz tahliyeye son vererek, katil ve hırsız Mehmet Ali Ağca’yı layık olduğu yere, yani hapishaneye geri göndermelidir. Ağca’nın salıverilmesi ülkede yargının bağımsız olmadığının, adil yargılama olmadığının, kısacası yargı sisteminin iflasının kanıtıdır. Ağca’nın dışarıda olduğu her dakika, bu ülkede adalet, yargıya ve ceza sistemine olan güveni daha da sarsacaktır. Türkiye’de dengeler adına olur olmaz aflar çıkarılmasına artık son verilmelidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!