Dünya liderlerinin Mısır'daki isyana tepkileri

Güncelleme Tarihi:

Dünya liderlerinin Mısırdaki isyana tepkileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 15:56

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını devirmek için başlayan isyan sekizinci gününde. Dünya liderleri, güçlenmesiyle Ortadoğu başta olmak üzere küresel alanda etkisini gösteren isyanı yorumladı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN: HALKIN SESİ DİNLENMELİ  

Tunus ve Mısır’daki gelişmelere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “her zaman hak ve özgürlüklerden yana olduğunu” belirtti. Erdoğan, “Sadece Türkiye'de değil, dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir zulme sessiz kalmalarının mümkün olmadığını” ifade etti.

 

Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e mesaj göndererek, “İnsanların insancıl taleplerine kulak vermesini” istedi. Ayrıca, “Halkın özgürlük taleplerini şüphe göstermeksizin karşılaması gerektiğini” söyledi.

 

Protestocuların şiddetten uzak durması gerektiğini belirten Erdoğan, Mübarek’e en kısa zamanda harekete geçmesini ve “isyandan yararlananarak karanlık emellerini gerçekleştirmek isteyenlerin engellenmesi gerektiğini” belirtti. 

Haberin Devamı

 

NETANYAHU: BÖLGESEL İSTİKRAR KORUNMALI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mısır’da yaşanan isyana yönelik olarak, “bölgesel istikrar ve güvenliğin korunması gerektiği” uyarısında bulundu. Müttefiki olan Mısır’da yaşananlardan endişeli olan Netanyahu, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yerine, İsrail’le barışa karşı olan birisinin gelmesinden çekniniyor.

 

Mısır’ın, İran’daki gibi İslami bir rejime dönüşmesinden endişe duyan Netanyahu, “Bizim endişemiz… İran dahil birkaç ülkede gerçekleştiği gibi Mısır’daki durumun baskıcı radikal İslam rejimini ortaya çıkarması” ifadesini kullandı.

 

Netanyahu, “Yaşananları, barış ve istikrarın korunacağına yönelik endişe ve umutla takip ettiklerini” söyledi.

 

PERES: MÜBAREK'E OLAN SAYGIMIZ BİTMEYECEK

ail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldiği gün yaptığı açıklamada, “Mübarek’e her zaman büyük saygı besledik ve bu devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

 

Peres, Mübarek için, “Yaptığı her şey doğru değildi. Ancak yaptığı bir şeyden dolayı ona minettarız. O Ortadoğu’daki barışın arabulucusu” dedi.

 

İRAN: İSYAN DAHA İSLAMCI BİR ORTADOĞU YARATACAK

İran, Mısır’da yaşanan hükümet karşıtı eylemlerin, Ortadoğu’da ABD ve İsrail’e karşı daha güçlü duran İslamcı bir yapının oluşmasına hizmet edeceğini belirtti.

 

İran Dışişleri Bakanı Ramin Mehmanparast, Tunus ve Mısır’ın, İran benzeri bir duruş sergileyerek ABD’nin desteklediği hükümetlere kafa tuttuğunu, bu durumun yabancı devletleri şaşkına çevirdiğini belirtti.

 

Mehmanparast, “Bölgenin yeni bir şekle girdiği ve gelişmelerin yaşandığı günlerde, biz daha İslamcı, güçlü ve Siyonist işgalcilere karşı duran bir Ortadoğu görmeyi umuyoruz” dedi.

 

OBAMA: HÜKÜMET DEĞİŞİM GEÇİRMELİ

Washington, Ortadoğu’daki önemli müttefiklerinden Mısır’da yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyor. ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek’e yaşanan krizi sona erdirmesi çağrısında bulundu. Obama, “Mıır hükümetinde halkın ihtiyaçlarına cevap verecek sistemli bir dönüşüm yapılması” gerektiğini belirtti.

 

Öte yandan, Mısır’ın eski büyükelçilerinden Frank Wisner, Mübarek ile doğrudan görüşmek için Mısır’a gitti.

 

CAMERON: MISIR'DA REFORMA İHTİYACIMIZ VAR

İngiltere Başbakanı David Cameron, Mısır’da yaşanan isyanın, “halkın kederli ve sıkıntı içinde olduğunu” ortaya koyduğunu belirtti. Şiddeten uzak kalınması gerektiğini belirten Cameron, “Mısır’da ihtiyacımız olan şeyin reform olduğuna inanıyorum. Reformu, demokrasinin güçlendirilmesini, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyoruz” dedi.

 

İngiltere Başbakanı, “Karşınızda kederleri ve sıkıntılarına cevap isteyen insanlar olduğu zamana, bu ülkelerde hukukun üstünlüğünün, insan haklarının ve demokrasinin daha güçlü olması ilgilendiğimiz bir husustur” dedi.

 

KRAL ABDULLAH: YABANCI PROVOKATÖRLER MISIR’A SIZDI

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e destek veren Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Mısır’da yaşanan protestocuları eleştirdi ve protestoların “ülkeye sızan provokatörler tarafından körüklendiğini” belirtti.

 

Abdullah, protestocuların “nefretlerini yıkımla sergilemek istediklerini… kötü niyetli tahriklerde bulunduklarını” ifade etti ve yabancı ülkelerden gelen provokatörlerin “Mısır’ın istikrarını bozmak için ülkeye sızdıklarını” söyledi.

 

Abdullah, “Hiçbir Arap veya Müslüman, ifade özgürlüğü adı altında Mısır’a sızanların, Arap dünyasının veya Mısır’ın güvenliği ve istikrarına müdahale etmesine göz yumamaz” yorumuna bulundu.

 

ESAD: ORTADOĞU’DA YENİ BİR DÖNEMİN İŞARETİ

Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad, Wall Street Journal’a verdiği röportajda, Mısır’da yaşanan isyan hareketinin ardından reform kararı verdiğini belirtti. Esad, Tunus’ta başlayan ve Mısır’a sıçrayan isyan hareketine yönelik olarak, “Mısır ve Tunus’ta yaşananların öncesinde reform ihtiyacını fark etmediyseniz, reform yapmakta çok geç kalmışsınız demektir” ifadesini kullandı.

 

Esad, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan protestoların, bölgede yeni bir “dönemin” yol göstericisi olduklarını ve Arap liderlerin halklarının artan politik ile ekonomik isteklerini karşılamaları gerektiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!