Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de ilk ne zaman kutlandı? Kadınlar Günü tarihçesi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kadınlar Günü Türkiyede ilk ne zaman kutlandı Kadınlar Günü tarihçesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2018 19:26

Dünya Kadınlar Günü'nde en çok merak edilen konulardan biri de 8 Mart'ın tarihçesi oldu. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google'ın da doodle tasarımı ile andığı Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi aslında trajik bir olaya dayanıyor. Bu özel gün insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılıyor. Peki Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de ilk ne zaman kutlandı?

Haberin Devamı

Ünlü arama motoru Google, 2018 Dünya Kadınlar Günü'ne özel doodle tasarımı hazırladı. Doodle tasarımına tıklayan kullanıcılar, Kadınlar Günü mesajları ve bu özel günle ilgili içeriklere ulaşıyor. 'Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun' linki ise Youtube'ın 'Cinsiyet Eşitliği Aranıyor' videosuna ulaştırıyor. İşte sosyal medya platformlarının da büyük destek verdiği, kadınlarının sesinin her zamankinden çok daha gür çıktığı Dünya Kadınlar Günü'nün tarihçesi!

Dünya Kadınlar Günü, her yıl olduğu gibi 8 Mart tarihinde arama motoru Google'ın da unutmadığı konular arasında yer aldı. Asıl çıkış noktası Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan bu gün, kadınların yaşam içerisindeki önemini anlatan bir doodle ile ön plana alındı. 19. yüzyılda gündeme alınan Dünya Kadınlar Günü, çok ağır çalışma koşullarını protesto etme amaçlı ortaya çıkmıştı. İşte, bu önemli günde kullanabileceğiniz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları ve bu günün tarihçesi hakkında bazı bilgiler.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TANIMLADI

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta anılan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı."Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

Haberin Devamı

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TARİHÇESİ

8 Mart 1857 yılında ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çalışan kadınlar, çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler nedeniyle greve çıktı ve taleplerini açıkladı. Ancak aniden çıkan yangınla olayların seyri değişti. Şüpheli yangında 129 kadın, yangında hayatını kaybetti. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin , bu olayın ardından 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını öneri olarak sundu ve öneri oy çoğunluğuyla kabul edildi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anıldı. Anmaların 8 Mart olarak değiştirilmesine 1921'de Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda karar verildi. ABD'de de ise 1960’lı yıllarda anılmaya başlandı. Birleşmiş Milletler, 66 yıl sonra 8 Mart'ın 'Dünya Kadınlar Günü' olarak kabul etti.

 

Haberin Devamı

BAKMADAN GEÇME!