Dünya genelindeki işsiz sayısı arttı

Güncelleme Tarihi:

Dünya genelindeki işsiz sayısı arttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2006 10:07

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) geçen yıl dünya genelindeki işsiz sayısının bir önceki yıla göre 2.2 milyon artarak 191.8 milyona yükseldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

ILO'nun Küresel İstihdam Eğilimleri Raporu'nda, küresel işsizliğin 2005'te de yükselmeye devam ettiği belirtildi.
Ekonomik büyümedeki canlılığın, iş arayanların sayısının artmasını önleyemediği bildirilen raporda, dünyadaki işsizlerin yarısının gençlerden oluştuğuna ve genç işsizlerin sayısının giderek arttığına dikkat çekildi. Raporda, birçok ekonomideki büyümenin yeni işlere veya ücret artışlarına dönüştürmede başarısızlığı ile doğal felaketler ve artan enerji fiyatlarının, özellikle yoksulları ağır biçimde etkilediği anlatıldı.

Geçen yıl dünyadaki yüzde 4.3'lük Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışına karşın, tüm dünyada aşırı yoksulluk içindeki 500 milyonu aşkın insandan yalnızca 14.5 milyonunun, kişi başına günde 1 dolarlık kazançla belirlenen yoksulluk sınırının üstüne çıkabildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Resmi tahminlere göre, geçen yıl sonu itibarıyla toplam işsiz sayısının 191.8 milyon olduğu bildirilen raporda, bu rakamın, işsiz sayısında bir önceki yıla göre 2.2, 1995'e göre ise 34.4 milyonluk bir artış anlamına geldiği ifade edildi.
Raporda, dünyadaki işsizlerin hemen hemen yarısını 15-24 yaş arası kişilerin oluşturduğuna ve gençler arasında işsiz kalma olasılığının, yetişkinlere göre üç kat daha fazla olduğuna işaret edildi.

HİZMETLER SEKTÖRÜNDE ARTIŞ

Hizmetler sektörünün toplam istihdamdaki payının, Ortadoğu ve Kuzey Afrika dışındaki bütün bölgelerde son 10 yıl içinde önemli ölçüde arttığı vurgulanan raporda, “Hizmetler sektörünün son on yıl içinde sergilediği gelişmenin aynen sürmesi halinde, bu sektör en fazla istihdam sağlama açısından kısa sürede tarımın yerini alacaktır” denildi.
Raporda, kadınlarla erkekler arasındaki istihdam açığının son on yılda bir ölçüde kapandığı, ancak açığın gene de büyük olduğu ifade edildi. İstihdam olunan yetişkin yaşlardaki kadınların oranının 1995'te yüzde 51.7 iken, bu oranın geçen yıl yüzde 52.2'ye çıktığı bildirilen raporda, geçen yıl itibarıyla, dünyadaki toplam işgücünün yaklaşık yüzde 40'ını kadınların oluşturduğu belirtildi.

BÖLGESEL EĞİLİMLER

Raporda, geçen yıl işsizlikte en büyük artışın Latin Amerika ve Karayipler'de görüldüğü açıklandı. Bu bölgelerde 2004 ve 2005 yılları arasında işsizlerin 1.3 milyon arttığı ifade edilen raporda, böylece işsizlik oranının yüzde 0.3 yükselerek yüzde 7.7'ye olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Orta ve Doğu Avrupa (AB dışı) ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nu oluşturan ülkelerde de 2004'te yüzde 9.5 olan işsizlik oranının, geçen yıl yüzde 9.7'ye çıktığı anlatılan raporda, gelişmiş ekonomiler ve AB'de ise 2004'te yüzde 7.1 olan işsizlik oranının yüzde 6.7'ye indiği bildirildi.

İşsizlik oranlarının Asya'nın alt bölgelerinde önemli bir değişiklik göstermediği ifade edilen raporda, Doğu Asya'da işsizlik oranının yüzde 3.8, Güney Asya'da yüzde 4.7, Güneydoğu Asya ve Pasifik'te ise yüzde 6.1 olduğu anlatıldı.
Dünyada işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 13.2'lik oranla Ortadoğu ve Kuzey Afrika olduğu belirtilen raporda, bu bölgeyi yüzde 9.7'lik işsizlik oranı ile Sahra Güneyi Afrika'nın izlediği ifade edildi. Raporda, bu bölgede “insana yakışır işlere” acilen gerek duyulduğuna işaret edildi.

ILO GENEL MÜDÜRÜ'NÜN DEĞERLENDİRMESİ

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan ILO Genel Müdürü Juan Somavia, tek başına ekonomik büyümenin, istihdam alanındaki küresel gereksinimleri karşılamaya yetmediğine dikkati çekti.
Bugün dev boyutlara ulaşan küresel bir istihdam krizinin yaşandığını ifade eden Somavia, “İnsana yakışır iş açığı kendi kendine ortadan kalkmayacaktır. Bu konularda yeni politikalara ve uygulamalara gereksinimimiz var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kalkınma ve büyüme stratejilerinin yeniden belirlenmesi gerektiğini belirten Somavia, ekonomik şoklar ve doğal felaketlerin, zaten yoksul olanları daha da ağır biçimde etkilediğini ifade etti. Somavia, küreselleşmenin eşitsiz toplumsal etkilerinin sürdüğünü kaydederek, “Kimilerinin yaşam standardı yükselirken diğerleri geride kalmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!