Dünya gazetecileri Türkiye mesaisinde

Güncelleme Tarihi:

Dünya gazetecileri Türkiye mesaisinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2016 21:53

150'den fazla ülkede binlerce gazetecinin üye olduğu dünyanın önde gelen 14 basın meslek örgütü, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu başta olmak üzere gözaltına alınan çok sayıda meslektaşlarının serbest bırakılması çağrısı yaparak Ankara'dan "acil toplantı" talebinde bulundu. 

Haberin Devamı

"Uluslararası basın özgürlüğü koalisyonu" olarak ortak açıklama yapan 14 kuruluş, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne danışman statüsüne sahip Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) yönetim kurulu üyesi Gürsel ile üyesi Sabuncu'nun gözaltına alınmasının dünya gazetecileri arasında "derin rahatsızlık yarattığını" bildirdi.

BİNLERCE SAYGIN GAZETECİ

Basın özgürlüğü koalisyonunda IPI'ın yanı sıra şu örgütler yer alıyor: Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19, Index on Censorship, Etik Gazetecilik Ağı (EJN), PEN International, Dünya Gazeteciler ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), IFEX, Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ) ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF).

Haberin Devamı

Türkiye'de "basın özgürlüğüne karşı olağanüstü bir taarruzun" yaşandığını ifade eden örgütler, son operasyonla sadece bir gazetenin değil, aynı zamanda saygın bir insan hakları örgütünün temsilcisinin de hedeflendiğini belirttiler.

Dünyanın dört bir yanındaki IPI üyeleri bir sosyal medya kampanyası başlatıp "Kadri'yi ve Murat'ı serbest bırakın" dedikleri videolar yayınlarken, SEEMO Genel Sekreteri Oliver Vujovic ise şu açıklamayı yaptı: "Kadri'yi şahsen çok iyi tanırım, büyük bir gazeteci ve entelektüeldir. Geçmişte İstanbul'daki birçok SEEMO konferansına katılmıştı. Tam bir profesyonel gazetecilik örneğidir. Türkiye'deki yetkililer basın özgürlüğüne karşı daha başka hangi adımı atacak? Hükümetin OHAL'i gücünü pekiştirmek ve demokrasiyi zayıflatmak için fırsat olarak gördüğü artık açık. Yetkililer Türkiye'de basın özgürlüğünü acilen yeniden tesis etmeli."

ERDOĞAN KABUL ETMİŞTİ

Cumhuriyet baskınının yanı sıra 15 medya kuruluşunun da kapatıldığını, demir parmaklıklar arkasındaki gazeteci sayısının 140'ı aştığını belirten koalisyon, endişelerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na birer mektup yazarak aktardı.

Haberin Devamı

"Endişelerimizi zât-ı âlilerinize doğrudan iletme fırsatını bulursak çok memnun oluruz" denilen 2 Kasım tarihli mektupta, bu amaçla "acil toplantı" için randevu talep edildi.

Uluslararası basın özgürlüğü koalisyonun ortak heyeti, son olarak 2 yıl önce Ankara'da üst düzey temaslarda bulunmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Bozdağ'ın yanı sıra o dönem başbakan olan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

'HABER NÖBETİ'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen ve RSF Türkiye Temsilciliği ise bugün Cumhuriyet önünde "haber nöbeti" başlattı. Bildiride, her üç gazeteciden birinin işsiz bırakıldığı, 777 gazetecinin basın kartının iptal edildiği, 170 medya kuruluşunun kapatıldığı, 105 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi'nden 13 isim “PKK/KCK ve FETÖ/PYD terör örgütleri adına suç işledikleri” iddiasıyla, 31 Ekim’den bu yana gözaltında. Cumhuriyet avukatları bugün gözaltıların yanı sıra, gazetecilerin avukatlarıyla görüştürülmemesine de itiraz ettiler. Avukatlardan Vilson Akbaş, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin saat 13.30 sularında kararını verdiğini, ancak kararın taleplerine rağmen avukatlara tebliğ edilmeyip şüphelilerin evlerine postalandığını söyle

BAKMADAN GEÇME!