Dünya çapında hayvan bahçesi

Güncelleme Tarihi:

Dünya çapında hayvan bahçesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

BİR İLK UYGULAMA

Bursa'daki yeni hayvanat bahçesi, çocuk eğitim parkı, gezi alanları, kafeteryası ve eğitim salonlarıyla da dikkati çekiyor. Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'ne de üye olan hayvanat bahçesinde ilk etapta 500 kadar hayvan bulunuyor. Yapımı bir yılda tamamlanarak 4 ay önce açılan hayvanat bahçesinin önümüzdeki günlerdeki yeni konukları ise leopar, maymun ve zürafa olacak.

Bursa Belediyesi'nin 206 bin metrekare üzerine kurduğu hayvanat bahçesi, Türkiye'nin gururu oldu. Modern hayvanat bahçesiyle birlikte tel kafeslerin arkasındaki dar alanlara hepsedilen hayvanlar kısmen de olsa özgürlüklerine kavuştular.

ÇOCUK EĞİTİM PARKI

Hayvanat bahçesinin bir bölümü de küçük çocukların eğitimine yönelik hizmet veriyor. Burada küçük çocuklar kuzuların, tavşanların, tavukların peşinde koşturup çılgınca eğleniyorlar.

İNSANLAR DA KAFESTE

Yeni hayvanat bahçesinde ne Bursa Kültür Park'ta bulunan eski hayvanat bahçesinin, ne de İstanbul'daki Gülhane Parkı'nın içler acısı hali var. Yeni hayvanat bahçesi bu ayıbı kapatmada bir ilk adım oldu. İlk etabı açılan hayvanat bahçesinin bazı bölümlerinde ziyaretçiler, dev kafeslerin içindeki hayvanların arasında dolaşabiliyor. Çocuklar gerçek ölçülerdeki köy evlerinde evcil hayvanları görüp sevebiliyor.

KRALİÇE LEYLA

Hayvanat bahçesinin kraliçesi ‘‘Leyla’’, doğal ortamına uygun ormanlık bir alanda yaşıyor. Erkek aslan henüz küçük olduğu için ‘‘Leyla’’ bölgenin tek hakimi durumunda.

Hayvanlara yakışır bir bahçe

Türkiye sonunda, dünya standartlarında bir hayvanat bahçesine kavuştu. Bursa'da 4 ay önce Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan hayvanat bahçesinin şimdilik 55 türde, 500'den fazla konuğu var. Beklenen konuklar arasında leopar, maymun ve zürafa yer alıyor.

Bursa'da Yakın Çevre Yolu üzerindeki hayvanat bahçesi Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in özel ilgisiyle 12 ayda tamamlandı. Bazı bölümleri henüz inşaa halinde olan zoo-park, gecekondu önleme bölgesi üzerine kuruldu. Rantiyecilerin gözbebeği olan bu arazi son anda gecekonduculardan kurtarıldı. Ancak kaynakların, şehrin diğer sorunları yerine hayvanat bahçesine harcanması eleştirilere neden oldu. Belediye Başkanı Erdem Saker ise bu eleştirilere ‘‘Hayvanat bahçesi sadece fiziksel bir yapı değildir. Bu, gelecek nesli, doğayı ve insanı seven biçimde yetiştirmektir. Böyle bir tesisin değeri sindirilmelidir’’ diyor.

Eleştiriler haklı ya da haksız. Hayvanat bahçesi açıldı ve ziyaretçiler çok keyifli. Hayvanlar da birçok Avrupa ülkesinde bulunandan daha doğal ortamda yaşıyor. Daha çok Türkiye'ye özgü hayvan türlerinin bulundurulmasına özen gösteriliyor. Şu anda hayvanat bahçesinde başlıca aslan, ayı, deve, at, ceylan, kurt, kartal, akbaba, lama ve çeşitli kuş türleri ile evcil hayvanlar bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bahçenin sakinleri arasına leopar, timsah, zebra, yılan ve maymun türleri de katılacak.

Hayvanat bahçesindeki birçok hayvan ziyaretçilerle içiçe olabiliyor. Su kuşları tel orgüsüz gölet içinde yaşıyor. Kuşların bir bölümü dev bir kafes içinde. Bu kafes ziyaretçilere de açık. Ayılar da doğal ortamlarına uygun gölet ve tepelik bir arazide yaşıyorlar. Kartal, akbaba ve kelaynaklar kayalıklar üzerindeki yuvalarda. Leyla isimli genç aslan da gölet ve ağaçların bulunduğu futbol sahasından daha büyük bir arazide yaşıyor. Erkek aslan henüz küçük olduğu için ayrı bir yerde bulunuyor.

Bursa'nın tarihi Cumalıkızık Köyü'nün evleri de gerçek ölçülerde yapılarak hayvanat bahçesi içinde bir bölüm oluşturulmuş. Bu evlerde aslında olduğu gibi evcil hayvanlar yetiştiriliyor. Ayrıca hediyelik eşyalar ve köy ürünleri de satılıyor. Burada ayrıca çocukların hayvanları daha yakından tanımasına imkan veren bir alan bulunuyor. Bu alanda çocuklar, tavuk, hindi, tavşan, koyun gibi hayvanları sevebiliyor. Bu mekan gerçekten çok hoş. Küçük çocuklar burada çılgınlar gibi eğleniyor. Bakıcısıyla dolaşan bir midilli çocukların sevgilisi oluveriyor.

Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'ne (EAZA) üye olan Bursa Zoo, yurtdışındaki hayvanat bahçeleri ve üniversitelerle işbirliği içinde bir araştırma merkezi olacak. Bir bölümü hibe yoluyla gelen hayvanların yiyecekleri sponsorlar tarafından karşılanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!