Soruşturma komitesi askerleri sorgulayamacak

Güncelleme Tarihi:

Soruşturma komitesi askerleri sorgulayamacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 10:21

İsrail'de, filo baskınını soruşturmak için kurulan komisyonun yetkileri, komisyon başkanının istifa tehdidi üzerine artırıldı. Komisyon buna rağmen baskında yer alan askerleri sorgulayamayacak. Dünyanın diğer ucunda ise, ABD Başkanı Barack Obama ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah Washinton'da bir araya geldi.

Haberin Devamı

İşte  dünyada günün öne çıkan manşetleri:

 

HAARETZ: Soruşturma komitesi filo baskınını yapan askerleri sorgulamayacak
Dokuz Türk'ün ölümüne neden olan Gazze filosu baskınının incelenmesi için oluşturulan komitenin yetkileri artırılıyor. Ancak buna rağmen komisyon baskında yer alan askerleri sorgulayamayacak.

 

Yetki artırımına yönelik karar, komisyon başkanı emekli yargıç Jaakov Tirkel'in hükümete ellerindeki kısıtlı yetkiyle hakkaniyetli bir soruşturma düzenleyemeyecekleri yönündeki şikayetinin ardından geldi.

 

İsrail televizyonu Kanal 2 dün geceki yayınında Tirkel'in talepleri karşılanmazsa istifa edeceği tehdidinde bulunduğunu bildirdi. Ancak bir komisyon sözcüsü bu iddiayı reddetti.

Haberin Devamı

 

Halihazırda komisyonun yetkileri oldukça sınırlı. Komisyon sadece İsrail'in filonun Gazze'ye ulaşmasını önleme çabasının uluslararası hukuka uygun olup olmadığını ve askerlerin güç kullanımının orantılı olup olmadığını denetliyor. Tanık çağırmak, baskında yer alan askerlerle, askeri ve siyasi liderlere yönelik yaptırım uygulamak gibi yetkileri yok.

Ancak Tirkel daha kapsamlı bir soruşturma yürütebilmek için tanık çağırmak, belge istemek ve dışarıdan uzman tutmak istiyor.

 

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Netanyahu, Adalet Bakanı Neeman ve Savunma Bakanı Barak ile Tirkel arasında sürdürülen müzakerelerde bir çözüm yolu aranıyordu. Barak, Genelkurmay Başkanı Aşkenazi ve Ordu Savcısı Mendelblit dışında asker ve subayların dinlenmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Barak eğer panel askerleri sorgular ve cezalandırırsa askerlerin ilerleyen dönemde kendilerine verilen görevleri yerine getirmekte gönülsüz davranacağından çekiniyor.

 

BBC: Alex Kasırgası Meksika Körfezi'ndeki temizleme çalışmalarını da vurdu

Alex Kasırgası'nın etkileri yüzünden BP'nin Meksika Körfezi'nde sürdürdüğü temizlik çalışmaları yarıda kaldı.

 

Güçlü rüzgârlar ve yüksek dalgalar yüzünden tarama, çözücü uçuşları ve petrolün kontrollü olarak yıkımı gibi çalışmalar askıya alındı. Ancak sızıntının kontrol altına alınması için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

 

Alex, Atlantik mevsiminin ilk kasırgası. Kasırgaya dönüşmeden önce Alex Tropik Fırtınası olarak bilinen bu hava olayı 1.8 metre yüksekliğinde dalgalara ve 32 kilometre hızında rüzgara neden olduğu için temizlik çalışmaları durduruldu. Tarama gemileri Louisiana, Mississippi, Florida ve Alabama'ya geri çekildi.

 

Yetkililer aynı zamanda petrolün hassas bataklık bölgelerine ulaşmasına engel olan bariyerleri de kaldırmak zorunda kaldı. ABD Sahil Güvenlik yetkilisi Dave French, "Şartlarr izin verir vermez gei dönüp petrolle savaşmaya hazırız" dedi. BP Sözcüsü Robert Wine ise, kendilerinin büyük ekipmanlar kullandıklarını, kasırgadan etkilenmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

 

THE GUARDIAN: Petraeus Afganistan'da ağırlığını koydu

General Stanley McChrystal'ın Rolling Stone skandalıyla görevine son verilmesinin ardından Afganistan'daki ABD güçlerinin başına geçen General David Petraeus, dün yaptığı açıklamalarda ABD'nin Afganistan'daki süreçte kararlılığını vurguladı ve Başkan Barack Obama'nın çekilme tarihi olarak koyduğu Temmuz 2011'i "sadece başlangıç" olarak tanımladı.

 

Senato'da ön teyit oturumuna katılan Petraeus, Obama'nın Afganistan’da yola devam görüşüne yakın durdu ancak kendisine manevra alanı bıraktı. Temmuz 2011'in ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi için bir başlangıç olduğunu doğrulayan General, Afgan güçlerinin kendi kendilerini idare edebilecek duruma gelmeleri için "birçok yıl" geçmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Petraeus, ordunun bu tarihin seçilmesi tavsiye etmediğini de doğruladı.

 

General'in kullandığı dikkatli sözcükler, sivil yönetimle ordu arasında gerilen ilişkilerin normale döndürülmesi adına özel olarak seçilmiş izlenimi yarattı.

 

THE TIMES: Formula 1 de yeşil oluyor

Formula 1 sporunun çevreye daha dost bir hale getirilmesi amacıyla araçların yakıt tüketimine kısıtlamalar getirilmesi planlanıyor.

 

Petrol şirketlerini üzecek bu uygulamaya göre her takımın bir yarışta kullanabileceği benzinin bir sınırı olacak ve bu sınır her yıl yarıya indirilecek. Bu da mühendisleri araçların verimliliğini artıracak yollar bulmaya zorlayacak.

 

Planlanan değişikliklerin amacının daha fazla binek otomobil üreticisini Formula 1 dünyasına girmeye cesaretlendirmek ve yakıt tasarruflu teknolojileri binek otomobillere de yaymak olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

 

Formula 1 yetkilileri araçların hızından ve ivmesinden bir şey kaybetmemesi konusunda ısrarcı ancak otomobil üreticileri yeni düzenlemelerle uyum sürecinde bazı ufak yavaşlamalar olabileceğini belirtti.

 

Sınırlamanın 2013 yılında uygulamaya konması ve yakıt verimliliğini beş yıl içinde iki katına çıkarması planlanıyor. Böylece motorların sesi de alçalmış olacak çünkü dakikada 18 bin devir yapan motorlar bu uygulamadan sonra 10 bin devrin altına inecek.

 

CNN: Efsane ekranlara veda edeceğini açıkladı

Amerikan televizyon ekranlarının efsane talk show sunucusu Larry King, CNN'de yayınlanan programını bu yılın sonlarında bitireceğini açıkladı.

 

76 yaşındaki King, dün Twitter'dan yaptığı kısa duyuruda emekli olup vaktini eşi ve çocuklarıyla geçirmek istediğini söyledi.

 

King "Size özel bir haber vermek istiyorum. 25 yıl önce bu masada Larry King Live için ilk kez oturduğumda karşımda New York Valisi Mario Cuomo vardı. Şimdi onlarca yıl sonra, CNN'deki çocuklarla konuştum ve onlara sonbaharda Larry King Live'ı bitirmek istediğimi söyledim. CNN saygıyla kabul ederek bana ve eşime çocukların maçlarına gidebilmemiz için daha fazla zaman yaratmış oldu" dedi.

 

Aynı saatte, aynı sunucuyla en uzun süre yayın yapan program olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmekten gurur duyduklarını söyleyen King, "Bu sayfayı kapatırken geleceğe ve yeni sayfanın ne getireceğine bakıyorum. Ancak şimdilik gece yayınlarımı bir kenara bırakma zamanı" dedi.

 

CNNUS'in başkanı Jon Klein, "Larry programı kendi tercihlerine göre bitirecek" derken King'in CNN ailesinin her zaman sevilen bir üyesi olacağını ve zaman zaman yayınlara katılmaya devam edeceğini belirtti.

 

THE WASHINGTON POST: Obama'yla Suudi Kralı'ndan Beyaz Saray zirvesi

Geçen yıl Riyad'da yaşanan ve sıkıntılı olduğu bildirilen görüşmenin ardından ABD Başkanı Barack Obama ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah bu kez Oval Ofis'te gazetecilerin karşısına çıktı.

 

Liderler İran'a uygulanması kabul edilen yaptırımları ve Afganistan'daki savaşın durumunu masaya yatırdıklarını bildirdi. Dahası Obama'nın Abdullah'a iki ülke arasında gerginliğe neden olan Guantanamo'da bulunan askeri hapishaneyi kapatmakta kararlı olduğu mesajını ilettiği bildirildi.

 

Obama, Ortadoğu'da barışa duyulan ihtiyacı da tartıştıklarını ve "önemli ve cesur adımlar atılması gerektiğinin" altını çizdiklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!