Dünya basınından manşetler - 9 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 9 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2010 10:31

İngiltere’de atış talimleri için cami benzeri yapıların kullanılması Müslümanların tepkisini topladı.Times gazetesinin ortaya attığı bir belge, ABD’de Bush yönetiminin Guantanamo skandalının yaşanmasına göz yumduğuna işaret etti. Apple firmasının dün tanıttığı yeni uygulamalar ve reklam yazılımı teknoloji ve ekonomi haberlerinde başı çekiyor. İşte günün manşetleri:

Haberin Devamı

THE ASSOCIATED PRESS: İngiltere ordusu Müslümanlardan özür diledi
İngiliz ordusu camiye benzeyen yapılarla atış talimleri yapıldığı için şikayette bulunan bir Müslüman gruptan özür diledi. Ordu kaynakları yapıların camiye benzemesini hedeflemediklerini ve bu yapılara aslında hiç ateş edilmediğini söyledi. Açıklamada binaların “tipik Doğu tipi yapılar” olduğu ifade edildi.  

Bradford Camiler Konseyi ise Bellerby talim sahasındaki yapıların en kısa zamanda ortadan kaldırılmasını talep etti. Grubun direktörü Muhammed Salim Han, yapıların camiye benzediğinin ortada olduğunu söyledi.

Ordu yetkilileri ise Konsey’in temsilcileriyle görüşerek kimseyi incitmek istemediklerini kendilerine açıklamak istediklerini söyledi ancak yapıların ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda açıklama yapmadı.

Haberin Devamı

THE TIMES: “Bush, Guantanamo tutuklularının suçsuzluğunu biliyordu”
The Times’ın ele geçirdiği bir belge, George W. Bush, Dick Cheney ve Donald Rumsfeld’in Irak’taki savaşa ve ABD’nin terörle mücadele savaşına zarar veririz korkusuyla yüzlerce masum insanın Guantanamo Körfezi Hapishanesine gönderilmesine göz yumduğunu ortaya çıkardı.

Cumhuriyetçilerin Dışişleri eski Bakanı Colin Powell’ın yardımcılarından Lawrence Wilkerson tarafından yapılan suçlamalar, bir Guantanamo tutuklusunun açtığı davanın resmi kanıtları arasında bulunuyor. Bush Yönetimi’nden bu kadar üst düzey bir isim ilk kez böyle suçlamalarda bulundu.

Wilkersın, özellikle Cheney ve Rumsfeld’i eleştirerek bu kişilerin Guantanamo’ya gönderilen 742 mahkumun büyük bir kısmının masum olduğunu bildiğini ancak “serbest bırakılmalarının siyaseten imkansız olduğuna inandığını” söyledi.

Uluslararası kamuoyunu bilerek yanlış yönlendirmek zorunda bırakıldığı için 2005 yılında Bush yönetiminden istifa eden Powell’ın da Wilkerson’ın ifadelerini desteklediği tahmin ediliyor.

FINANCIAL TIMES: Apple-Google savaşında yeni cephe reklamlar
Apple Perşembe günü duyurduğu iPhone için iAd ağıyla Google’ın mobil reklam gelirlerine savaş açtı. Apple CEO’su Steve Jobs, Google’ın arama temelli reklamlarının mobil cihazların geleceği olmadığını çünkü kullanıcıların çoğunluğunun zamanını internette dolaşmak yerine uygulamalarda geçirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

“Mobil bir cihazda yapılan arama bilgisayardaki gibi değil. Kullanıcılar internetteki bilgiye ulaşmak için uygulamalardan faydalanıyor genel arama yapmıyor” dedi.

Apple iAd ağını bu yıl sonlarına doğru iPhone, iPod touch ve iPad için devreye sokacak. Şubat ayında iPhone ve iPod touch kullanıcıları en büyük reklam ağlarından biri olan AdMob’un reklam tüketicilerinin yüzde 40’ına denk geliyordu. Bu da Apple’ın mobil reklam pazarındaki gücüne işaret ediyor.

Öte yandan Jobs, aralarında iAd’in düzgün işlemesi için gerekli olan aynı anda birden fazla işlem yapma kapasitesi de olan yedi yeni iPhone özelliğini de tanıttı. Jobs, iPhone OS 4.0 işletim sisteminin önümüzdeki günlerde piyasaya sürüleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

THE JERUSALEM POST: Netanyahu, nükleer zirveye gitmiyor
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne yardımcısı Dan Meridor’u göndereceği duyuruldu. Başbakan’ın kararı ABD’nin İsrail’i Türkiye ve Mısır’ın İsrail’in nükleer tesislerini uluslararası denetime açmasını talep edeceği yönündeki uyarılarının ardından geldi.

Ordu Radyosu’nun bildirdiğine göre ABD kaynakları Türkiye ve Mısır’ın liderliğindeki bir grup Arap ülkesinin zirveyi İsrail’in Nükleer Silahların Yayılımının Önlenmesi Antlaşmasını imzalamasını ve nükleer tesislerini uluslararası denetime açmasını talep etmek için kullanacağını Netanyahu’ya bildirdi.

Haberin Devamı

Daha önce Tel Aviv, ABD yönetiminden bu meselenin konferansta gündeme gelmeyeceği yönünde teminat almıştı.

EL CEZİRE: Bakiyev: Kontrol bende
El Cezire’ye konuşan Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, görevinin başında olduğunu ve istifa etmeyeceğini söyledi. Ülkenin güneyindeki Oş şehrinden El Cezire’ye özel bir röportaj veren Bakiyev, “Devlet başkanı hala benim. Ülkemizde bazı trajik olaylar yaşandı. Bu Bişkek için trajik bir gün oldu” dedi.

Bakiyev’in açıklamaları Bişkek’i kontrol altında tutan muhalefet liderlerinin Bakiyev’in istifasını talep etmesinin adından geldi.

BBC: Avustralya sığınmacıları geri çeviriyor
Avustralya Sri Lanka ve Afganistan’dan gelen sığınma taleplerinin tamamını askıya aldığını açıkladı. Göç Bakanı Chris Evans kararın bu ülkelerde değişen durum doğrultusunda alındığını söyledi ve ekledi: “Bu kararımız insan kaçakçılarına güçlü bir mesaj gönderecektir.”

Haberin Devamı

Ancak bu ülkelerden gemiyle Avustralya’ya gelen sığınmacıların sayısında son zamanlarda yaşanan güçlü artışın hükümeti baskı altına aldığı ifade ediliyor.

Cuma günü yapılan bu açıklama yakınlarında Avustralya’ya ait bir gözaltı merkezi bulunan Hint Okyanusu’ndaki Noel Adası yakınlarında içinde 70 kişi bulunan bir sığınmacı teknesinin batmasının ardından geldi.

THE WASHINGTON POST: Bernanke: Felaketi önledik
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, dünya genelinde ekonomiden sorumlu politika yapıcıların Büyük Buhran’dan doğru dersleri çıkarmasıyla 2008 krizinin bir felakete dönüşmesinin önüne geçildiğini söyledi.

1930’ların ekonomisi konusunda uzman olan Bernanke’nin 21’inci yüzyılın krizine tarihsel bir gözle bakması Fed başkanı olarak krizle mücadele konusunda aldığı güçlü ve tartışmalı kararlara da bir savunma olarak görüldü. Bernanke eğer böyle sert önlemler almasalardı durumun işsizliğin yüzde 25’lere vardığı Büyük Bunalım yıllarından bile kötü olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!