Dünya basınından manşetler - 8 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 8 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2010 11:02

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Renault'nun yeni Clio’yu Türkiye’de üretmesi bekleniyor (Le Tribune)

Fransız basınında yer alan haberlerde Renault’nun Clio’nun yeni modelini Fransa Flins’deki fabrikasında değil Bursa’daki fabrikalarda üretebileceği duyuruldu.

 

Renault'nun, yeni Clio IV kompakt otomobilini, maliyetleri düşürmek adına Türkiye’de üreteceği belirtildi.

 

Clio’nun yeni modelinin üretimi için Bursa’nın seçilmesinin nedeninin Türkiye’nin üretimde rekabet açısından benzerlerinden daha üstün olması olduğu gösteriliyor. Türkiye’de üretilen Clio’ların Batı Avrupa pazarlarında satılması bekleniyor.

 

Fransa’da 2009 yılında en çok satan otomobil modeli olan Clio’nun şu anki modeli olan Clio III, Renault’nun Fransa Flins’deki fabrikasında ve Bursa’daki tesislerde üretiliyor.

 

Öte yandan Renault yetkilileri kararla ilgili net açıklamalar yapmazken Flins’deki fabrikanın 2011’de piyasaya sürülecek elektrikli otomobillerin geliştirilmesine yoğunlaşacağı haberleri geliyor.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

NEWSWEEK

--Bombacının karısı

Afganistan’da 30 Aralık tarihinde hem kendisini hem de yedi CIA ajanını öldüren intihar bombacısının karısı sakin konuşuyor ancak öfkeli olduğu belli. “Kocam Amerikan karşıtıydı, ben de öyleyim” diyen kadının bu konuda hiçbir pişmanlığı yok.

 

DEUTSCHE WELLE

--Westerwelle Almanya’nın Türkiye’nin AB’ye girişine engel olmayacağını belirtti

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Ankara’ya, Alman hükümetinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişine yönelik herhangi bir önyargısı olmadığının teminatını verdi. Ancak Westerwelle, Türkiye’nin reform ihtiyacının altını çizdi.

 

BBC

--Almanya Türkiye’nin AB üyeliğine ısınıyor

Almanya Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini engellemeyeceğine söz verdi ancak Ankara’nın reformlarda ısrarcı olmasını talep etti.

 

CATHOLIC NEWS AGENCY

--Papa’nın umudu Türkiye’de din özgürlüğünün genişletilmesi

Papa 16’ıncı Benediktus Türkiye’nin Vatikan’daki yeni büyükelçisini kabul etti. Bu fırsatı değerlendiren Papa, İstanbul’daki bir rahibe göre kısıtlı olan Türkiye’deki Katoliklerin haklarının genişletilmesini istedi.

 

NEWS 24

--Papa: Türkiye İslam’ın köprüsüdür

Papa 16’ıncı Benediktus, Ankara’nın Vatikan büyükelçisiyle yaptığı toplantıda Türkiye’yi “İslam ve Batı arasında bir köprü” olarak tanımladı.

 

NPR

--Ortadoğu su krizi sorun ve belirsizlik getiriyor

Ortadoğu onyıllardır yaşamadığı kadar büyük bir su kriziyle karşı karşıya. Son üç yılda yaz yağmurlarının yağmamasıyla Irak, Suriye, Güneydoğu Anadolu ve Lübnan’daki tarım toprakları kurudu. Geçtiğimiz yüzyılda bölgenin haritasını çizen kaynak petrolken, bu yüzyıl için su öne çıkıyor.

 

BALKANS.COM

--Japon ve Türk şirketleri Dubai metro projesini durdurabilir

Japon basını, Türk ve Japon şirketlerinden oluşan konsorsiyumun Dubai hükümetinin borçlarını ödemeyi geciktirmesiyle ülkedeki metro inşaatı projesini durdurabileceğini duyurdu.

 

UNITED PRESS INTERNATIONAL

--Türk polisi PKK tehdidiyle alarma geçti

Türkiye’de güvenlik güçleri PKK’nın polis ailelerini tehdit etmeye başlamasıyla alarma geçti.

 

NEWS.AZ

--Türkiye Almanya’yla görüşmede Karabağ sorununu gündeme getirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile yaptıkları toplantıda Türkiye’nin Ermeni-Türk ilişkileri ve Karabağ sorunu üzerindeki görüşlerini açıkladıklarını belirtti.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Obama güvenlik politikasında iyileştirme emri verdi

ABD Başkanı Barack Obama, hükümetin terör tehditlerine cevap verebilme gücünün artırılması için bir dizi önlem alınması emrini verdi. Başkan, Noel Günü yaşanan bombalamanın ulusal güvenliğin zayıflıklarını ortaya koyduğunu belirtti.

 

--Çevre Koruma Ajansı hava kirliliğine yol açan faktörler için daha sert kurallar istedi

Eğer kabul edilirse, yeni standartlar yerel hükümetlerin ve sektörün üzerindeki maliyetleri artıracak ancak sağlık açısından önemli faydalar getirecek.

 

--Honduras liderine yönelik darbede altı kişinin ismi öne çıkıyor

Haklarında Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya’yı yerinden etmek için darbe hazırlığı yaptığı iddiaları bulunan altı subayla ilgili davaların ülkedeki tansiyonun indirilmesi adına düşürülmesi bekleniyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Yemen’deki iç bölünme ABD’nin çabalarına engel oluyor

Yetkililer, Yemen’in güneyindeki nüfusun hükümetten nefret etmesi yüzünden ABD’nin El Kaide’nin kökünü kazıma çabalarının başarısız olduğunu belirtiyor.

 

--Blackwater cinayetle suçlanıyor

Savcılar, Blackwater Özel Güvenlik şirketi adına çalışan iki kişinin iki Afgan’ın ölümünden sorumlu olduğunu belirtiyor.

 

--NBC gece programlarında değişikliğe gidiyor

NBC kanalı yetkililerinin, Jay Leno’yla programını yeniden 23:30 kuşağına almak için görüşmeler yaptıkları açıklandı. Conan O’Brien’ın geleceğinin ne olacağı ise belli değil.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Obama büyük çaplı güvenlik revizyonu istedi

Obama yılbaşındaki bomba girişimine tepki göstererek, istihbaratın denetimi ve geliştirilmiş görüntüleme teknolojileri üzerinde revizyon yapılması çağrısını yaptı.

 

--Büyük bütçe açıkları İngiltere’nin geleceğini karartıyor

İngiltere gerilemeden kurtulmuş olsa bile dünyadaki en büyük bütçe açıklarından biriyle karşı karşıya. Bu açığı küçültmeye çalışmak hiçbir yerde olmadığı kadar külfetli olabilir.

 

--Birçok ABD’li perakendeci tahminlerini yükseltti

Perakendeciler Aralık ayı satışlarının beklentilerin üzerinde olduğunu açıklarken, birçoğu çeyrek dönemlik hedeflerini değiştirdi. İndirimli ürünler satan ve gençlere yönelik düşük fiyatlar sunan perakendeciler için işler iyi gitti.

 

FINANCIAL TIMES

--İspanya AB ülkelerini hizaya sokmayı hedefliyor

İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero Perşembe akşamı, bloğun rekabetçililiğini arttırmaya yönelik 10 yıllık planın sorumluluklarını yerine getiremeyen üye ülkelere Avrupa Birliği’nin (AB) “doğrulayıcı önlemler” uygulaması gerektiğini belirtti.

 

--Sarkozy: Para birimi düzensizliğinin “kabul edilemez.”

Nicolas Sarkozy Perşembe günü küresel döviz üzerindeki dengesizliğin yarattığı “parasal düzensizliğe” olan tepkisini arttırarak, bu durumun “kabul edilemez” hale geldiğini belirtti.

 

--Hisseler istihdam verileri öncesinde sarsılıyor

Borsa işlemcileri bugün açıklanacak ABD iş piyasası verilerini beklediğinden, on yıllık döneme güçlenmiş bir şekilde başlayan küresel hisseler Perşembe gününü düşük seviyelerde kapattı.

 

THE GUARDIAN

--İngiliz askerleri İran sınırındaki rehineleri kurtarmaya çalıştı

Irak’ın güneyindeki İngiliz askerlerinin, beş İngiliz’in Mayıs 2007’de kaçırılmasından sonra İran sınırında operasyon düzenledikleri ancak rehineleri kurtarmayı başaramadıkları belirtildi.

 

--Obama: Bomba olayıyla ilgili kimse işten çıkarılmayacak

ABD Başkanı Barack Obama istihbarat sorunlarıyla ilgili sorumluluk alsa da Yemen, İngiltere ve Nijerya olaylarda kendi payları olduğunu kabul etmiyor.

 

--Eski Blackwater muhafızları cinayetle suçlanıyor

Şimdiki adı Xe olan Blackwater şirketine ait iki eski güvenlik görevlisi, ABD’de Afgan sivilleri öldürmekten yargılanıyor.

 

HAARETZ

--İsrail füze saldırısına misilleme yaparak Gazze şeridine saldırdı

Patlamalar Gazze şehrini, Khan Younis ve Refah’ı sarsarken, iki Filistinli hayatını kaybetti.

 

--Netanyahu’dan Hamas’a: Shalit üzerinde daha fazla esneklik yok

İsrail Başbakanı “tehlikeli” teröristlerin tutuklu takasında serbest bırakılıp Barı Şeria’ya dönmelerinin reddinde son derece kararlı olduğunu belirtti.

 

--İsrail’den Beyaz Saray’a: İsrail karşıtı Filistin tahriklerini kesin

Netanyahu’nun danışmanı düzinelerce İsrailliyi öldüren kadın teröristlerin onurlandırılmasına yönelik ithafları kınadı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Westerwelle'den Ankara'ya 'adil müzakere' sözü

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin ilk Türkiye ziyaretinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerde ilerlemenin nasıl sağlanacağı tartışıldı. Almanya'da koalisyon içinde Türkiye'nin AB ile müzakereleri konuşunda farklı görüşler dile getirilirken, Westerwelle Ankara'da Türkiye'ye "adil müzakere" sözü verdi.

 

DIE WELT

--Kısa pantolonla yola çıkmış turist değilim

Bavyera dağlarından Ankara’ya uzun bir yol uzanıyor. Koalisyon ortaklarından Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) Bavyera'da Wildbad Kreuth'taki yıllık parti toplantısında Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile müzakereleri derhal kesmesini talep ederken, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Ankara'da Türkiye'nin AB’ye tam üyeliğini desteklediğini açıkladı.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--ABD’de ekonominin güçlenmesi işsizlik oranını düşürdü

Aralık ayında, ABD’de işten çıkarmaların oranı iki yıllık süreçte ilk kez azaldı. Ülkedeki ekonomistler, bu durumu, ABD ekonomisinin 2010’a güçlü bir başlangıç yapacağının sinyali olarak kabul ediyor.

 

--Güney Afrika’nın altın ve döviz rezervleri azaldı

Güney Afrika merkez bankası, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin altın ve döviz rezervlerinin değerinin yüzde 1.9’luk düşüşle, 39.7 milyar dolara gerilediğini belirtti.

 

--Societe Generale, riskli varlıklarını Fransa biriminde toplayacak

Piyasa değeri açısından Fransa’nın ikinci büyük bankası olan Societe Generale SA., 42 milyar euro değerindeki riskli varlıklarını, bankanın Fransa biriminde toplayacağını açıkladı. Yetkililer, bankanın operasyon risklerini azaltmak için böyle bir karar aldığını belirtti.

 

CNBC

--Fed enflasyon olasılığından bahsediyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üst düzey yetkilileri, Perşembe günü enflasyon riskine yönelik farklı açıklamalar yaptı. Bazıları, bankanın destek politikasını devam ettirmesinin kısa zamanda enflasyonu tetikleyeceğini belirtirken, bazıları politikaların enflasyon riski doğurmayacağını belirtti.

 

-- Obama güvenlik sorunlarının sorumluluğunu üstlendi

ABD Başkanı Barack Obama, Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, Noel günü Detroit uçağındaki bombalama girişimine neden olan güvenlik sorununda bütün sorumluluğu üzerine aldığını belirtti.

 

Haberin Devamı

--Stiglitz: Sarkozy’nin Obama’dan daha net bir ekonomi vizyonu var

Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Nobel Ödüllü iktisat profesörü Joseph Stiglitz, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin küresel finans sistemindeki sorunlara yönelik önerilerinin ABD’den daha net olduğunu belirtti.

 

CNNMONEY

--Dolar yen karşısında dördüncü ayında da yükseldi  

Japonya’nın yeni maliye bakanından dün yenin değerinin düşmesine izin verilebileceğine yönelik gelen açıklamalar, doların yen karşısında üst üstte dördüncü ayında da yükselmesini neden oldu.

 

--İşsizlik raporu güvenilir hisse senetlerini yükseltti

Perakende sektöründen gelen iyileşme belirtileri ve finansal hisselerde yaşanan ralli, ABD borsalarındaki güvenilir hisselerinin Perşembe gününü yüksek seviyelerde kapamasını sağladı.

 

--AIG fiyaskosu her geçen gün kötüye gidiyor

Hazine Bakanı Tim Geithner'in taleplerinin aksine ABD’li sigorta şirketi AIG, hükümet desteği almaya devam ediyor.

 

FORBES

--Çin ekonomisi 123 trilyon dolara ulaşır mı?

Nobel ödüllü ekonomist Robert Fogel, Çin’in 2040 yılına kadar 123 trilyon dolarlık bir ekonomi olacağını ve dünyanın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 40’ını oluşturacağını belirtti. ABD ekonomisinin küresel üretime yalnızca yüzde 14’lük bir katkı sağlayacağını söyleyen ekonomist, AB’nin katkısını yüzde 5 olarak belirledi.

 

Haberin Devamı

-- İşsizlik rakamları yeni bir risk doğuruyor: Enflasyon

ABD’de yatırımcılar ve ekonomi çevreleri bugün açıklanacak işsizlik rakamlarını beklerken, piyasaları enflasyon korkusu sarmış durumda.

 

--Toyota Prius, Japonya’nın en çok satan otomobili oldu

Japonya’dan gelen son raporlar, Toyota Prius’un geçen yıl ülkede en çok satılan otomobil olduğunu gösterdi. Bu şekilde ilk kez hibrid bir araç en çok satan listesinde zirveye yükseldi.

MARKET WATCH

--Japon ithalatçılar yükselişte

Değeri azalan yenin Japon ithalatçıların önünü açması ve Hutchison Hutchison Telecommunications International şirketinin hisselerinin özel alım üzerinden tekliflere açılmasıyla Asya’da borsaları hareketlendirdi.

 

Haberin Devamı

--Naoto Kan kur politikalarını değiştirebilir

Japonya’nın yeni göreve gelen maliye bakanı Naoto Kan yenin değerinin düşürülebileceğine yönelik yaptığı yorumlar selefi Fujii ile çelişti. Yeni bakanın döviz kurunun piyasa tarafından belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.   

 

--GE hisseleri yükseldi

Wall Street borsası dün seans sonuna doğru yükselen Dow Jones Sanayi endeksiyle kapanırken, General Electric yüzde 5’lik bir toparlanma gösterdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!