Dünya basınından manşetler- 6 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 6 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2010 11:21

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

ASBAREZ

--Ünlü Ermeni asıllı Fransız müzisyenin Türkiye’ye girişine izin verilmedi

Fransa’nın Oscar ödüllü besteci ve piyanisti, Ermeni asıllı Michel Jean Legrand’ın Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Rusya turnesinde olan Legrand’ın hazır gelmişken Türkiye’deki köyünü de ziyaret etmek istediği ancak vize alamadığı ifade edildi.

 

--Hırsızlar ve haydutlar festivali

Karanlık bir gecede banka soyguncusu gibi giyinen bir grup dürüstlükten yoksun Ermeni politikacı, hileli bir seçimle elde ettikleri meşru olmayan otoritelerini kullanarak Ermeni ulusunu sattılar. Türkiye’yle “teslim protokolü”nü imzaladılar ve böylece Azerbaycan’a Karabağ konusunda verilecek tavizlerin yolunu açtılar.

 

PRESS TV

--Türkiye: Ordu Afganistan’ın sorunlarını çözemez

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Afganistan’ın Afgan halkına ait olduğunu ve ülkenin problemlerinin sadece askeri stratejiler kullanılarak çözülemeyeceğini söyledi. Gül, dış güçlerin arkalarında yıkık dökük bir Afganistan bırakmamaları gerektiği konusunda uyardı.

 

--Muttaki Alman, Rus ve Türk mevkidaşlarıyla görüştü

İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki, Münih’te yapılan güvenlik konferansı sırasında Ahmet Davutoğlu’yla görüştü.

 

XINHUA

--Çinli şirket gözünü Türkiye’nin enerji sektörüne dikti

Gelişmekte olan ekonomisiyle Türkiye günden güne artan enerji ihtiyacını karşılamak için kömürden faydalanıyor. Son dönemde Çinli bir şirket CMEC  gözünü Türkiye’nin termik enerji sektörüne dikti. Şirketin 1500’den fazla işçisi Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesinde sürmekte olan termik santral inşaatını en kısa sürede sonuçlandırmaya çalışıyor.

 

GLOBAL ATLANTA

--Otuz Türk şirketi ABD'de ortak arıyor

Türkiye’nin her yerinden gelen Atlanta’ta gelen 30 Türk şirketi iş ve yatırım ortağı arıyor. Atlanta merkezli Türk-Amerikan Ticaret Odası’nın Başkanı Mevlüt Taşcan iki günlük tanışma toplantılarının iki ülke arasındaki ilişkileri artırmayı amaçladığını söyledi.

 

THE MALAYSIA STAR

--'İstanbul’a aşığım'

Asya ve Avrupa’nın kesiştiği yerde bulunan İstanbul tarihi hazineler, kültürel harikalar, mükemmel alışveriş fırsatları ve şehirlerinin güzelliğini sizinle paylaşmak isteyen sıcak insanlarla dolu.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Goldman Sachs CEO’su 9 milyon dolar ikramiye aldı

Bankacılara yapılan ödemelerin büyük tartışmalar yaratmasının ardından, ABD’li banka Goldman Sachs’ın CEO’su Lloyd C. Blankfein’in 9 milyon dolar değerinde vadeli hisse olarak ikramiye alması, finans sektörünün siyasilerin kararlarına önem verdiğini gösterdi.

 

--Euro bölgesindeki borç krizi Avrupa için ciddi bir politika sınavı

Euro bölgesinin ekonomisiyle ilgili endişeler Avrupa Birliği’nin öncelikli sorunu haline geldi. Ülkelerin sıkı para politikalarını devam ettirmeleri, krize kolektif bir çözüm bulunmasını engelliyor.

 

--İran uranyum anlaşmasında sona yaklaşıyor

Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki, İran’ın nükleer yakıt karşılığında zenginleştirilmiş uranyumunu takas etme anlaşmasında sona yaklaştığını açıkladı. Ancak Muttaki, bu takasın İran’ın nükleer programı üzerine görüşmeler yapan ABD ve diğer hükümetlerle yapılmayacağını belirtti.

 

THE WALL STREET JOURNAL

 --Haiti’de kaçırıldıkları iddia edilen çocukların aileleri konuştu

Haitili aileler çocuk kaçırdıkları iddiasıyla tutuklanan yardımseverler için verdikleri ifadede, çocuklarını kendi istekleriyle teslim ettiklerini dile getirdi.

 

-- Toyota büyük çaptaki geri çağırmalar için özür diledi

Japon otomobil devi Toyota’nın Başkanı Akio Toyoda, şirketi büyük bir sıkıntıya sokan sorunlara yönelik uzun süreli sessizliğini bozdu ve müşterilerinden “samimiyetle özür dilediğini” belirtti. Ancak Toyoda, şirketin imajını düzeltmek için ne yapılacağını açıklamadı.

 

--Irak’taki bombalı saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti

Büyük bir dini kutlama için Bağdat’a giden hacılara yönelik gerçekleşen bombalı saldırıda, 40 Iraklı hayatını kaybetti.

 

FINANCIAL TIMES

--ABD işsizlik oranı son beş ayın en düşük seviyesine geriledi

ABD’de işsizlik oranı, 20 bin kişinin işten çıkarılmasına rağmen Ocak ayında yüzde 9.7’ye geriledi.

 

--İspanya ve Portekiz yatırımcıları sakinleştirmeye çalışıyor

İspanyalı ve Portekizli devlet adamları, Cuma günü endişeli yatırımcıları sakinleştirmek için açıklama yaptı. Yetkililer, Yunanistan kaynaklı ülke borcu krizinin bütün kıtayı etkilememesi için çalışacaklarını belirtti.

 

--Blankfein ikramiye olarak 9 milyon dolar değerinde hisse aldı

ABD’li banka Goldman Sachs’ın tepe yöneticisi Lloyd Blankfein, 2009 yılı için ikramiye olarak 9 milyon dolar değerinde hisse aldı. Blankfein’a verilen rakamın beklenenden daha düşük olmasında, bankacılık sektöründeki ikramiyelere yönelik tartışmaların etkili olduğu söyleniyor.

 

Haberin Devamı

HAARETZ

--İran: Nükleer görüşmeler konusunda iyimseriz

İran Birleşmiş Milletler’in planlarında değişiklik yapmayı planlıyor ancak anlaşmaya varılabileceğini ifade ediyor. Çin ise müzakerelerde sabırlı olunmasını istiyor.

 

--Hamas: Roket saldırılarında İsrailli sivillere zarar verdiğimiz için özür dileriz

Hamas savaş suçları raporunda özür dilemesine rağmen “şehadet operasyonları” düzenlemeye hazır olduğunu belirtti.

 

--Dışişleri bakanı: Ortadoğu’da çözüm bekleyen önemli sorunlar var

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı geçtiğimiz günlerde sert bir dille uyarmıştı. Bakan ağır eleştiriye maruz kalan sözlerini savundu.

 

Haberin Devamı

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--ABD’de işsizlik oranı yüzde 9.7’ye geriledi

ABD’de işsizlik oranı Ocak ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 9.7’ye geriledi. Bununla birlikte ülkedeki imalatçılar son üç yılda ilk kez yeni çalışan işe aldı.

 

--Avrupa’daki borç sıkıntıları euroya zarar veriyor.

Yunanistan ve Avrupa’daki diğer ülkelerin borç sıkıntılarının ekonomik toparlanmaya zarar verdiği yönündeki endişeler, euronun dolar ve yen karşısında üst üste dördüncü haftasında da değer kaybetmesine neden oldu.

 

--Bernanke, Fed’in çıkış stratejisi hakkında konuşacak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, 10 Şubat’ta Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne Fed’in ekonomiye verdiği desteği çekme planını açıklayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!