Dünya basınından manşetler- 5 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 5 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2010 11:51

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

--Çin, şimdi de ABD’nin tavuğunu kışkışlıyor (MarketWatch)        

        

ÇİN İLE ABD ARASINDA DAKİKA DAKİKA ARTAN GERİLİM 

 

Çin, fiyat adaletsizliklerinin iç piyasada beyaz et sektörüne zarar vereceğini ileri sürerek, ABD'den ithal ettiği kızartmalık tavuk ürünlerine gümrük vergisi koymayı planlıyor.                                                                          

 

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan Cuma günü yapılan açıklamada, bu ürünlere yüzde 105.4'e kadar vergi uygulanması planlandığı ifade edildi.

 

Bakanlık, internet sitesinde yaptığı açıklamada, adil olmayan fiyatlarla ülkeye ihraç edilen beyaz et ürünlerinin, iç piyasada sektöre büyük zarar vermesini kararına gerekçe gösterdi.                                                 

 

Haberin Devamı

Çin'den gelen bu hamle iki ülke arasında son dönemde yaşanan ticaret savaşının geldiği son nokta oldu. Daha önce de ABD, Çin'den ithal edilen çelik borulara gümrük vergisi getirmişti.       

 

Asya devi ise son açıklamalarında, Tayvan'a silah satacak olan ABD'li silah şirketlerine yaptırım tehdidinde bulunmuştu.          

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE JERUSALEM POST

--“İsrail Ortadoğu’da düşmanlık tohumları ekiyor”

(…) İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos, katıldığı Herzliya Konferansında İspanya’nın şu an “Türkiye’nin arabuluculuğuna yönelik çözümler üzerine” tartıştığını söyledi.

 

FINANCIAL TIMES

--Türkiye orduya duyulan güveni yeniden tesis etmeye çalışıyor

Türk hükümeti Perşembe günü aldığı kararla, ordu üzerindeki sivil denetimi artırma adına yeni bir adım attı. Hükümetin bu kararı orduya güvenin zayıflamasına ve generallerin savunmaya geçmesine sebep olan darbe planı iddialarının hemen ardından geldi.

 

Haberin Devamı

PANARMENIAN

--ABD, Ermenistan-Türkiye yakınlaşmasını desteklemeye devam ediyor

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la yaptığı görüşmede ABD’nin Erivan’ın çabalarını desteklediğini, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin Washington için çok önemli olduğunu ve yakınlaşma sürecini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

 

REUTERS

--Rusya ile yapılan enerji anlaşmasının Türkiye için maliyeti büyük olabilir

Rusya ve Türkiye arasındaki enerji ilişkilerini güçlendiren anlaşmalar Ankara’nın bölgenin petrol ve doğalgaz merkezi olma çabalarına katkıda bulunabilir ancak bu durumun Türkiye’nin müşterileri için maliyeti yüksek olacak gibi görünüyor.

 

Haberin Devamı

HUFFINGTON POST

--Demokratlar Türkiye’yle konuşup maddi kaygı yaratan meselelerde rengini göstermeli

Bundan birkaç yıl önce Türkiye, İtalya’nın Abdullah Öcalan’ı teslim etmeyi reddetmesine öfkelenmiş, Türk halkı İtalyan mallarını boykot etme karar vermişti. Bazı İtalyan şirketlerinin Türk temsilcileri bu tavra karşı çıkması ise kızgın Türkleri daha da öfkelendirmişti. Sonuçta bu şirketler İtalya’ya tepki göstermek zorunda kalmıştı. Huffington Post’ta yayımlanan bir yorumda ABD’de Demokrat Parti’nin de aynı şeyi yapması gerektiği belirtildi.

 

AVIATION WEEK

--Heron anlaşmasına rağmen Türkiye ve İsrail’in arası açık

İnsansız uçak Heronların satış anlaşması iki ülke arasındaki stratejik ilişkinin bir dönem ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Anlaşma sürecinde yaşanan problemler ise Türkiue İsrail gerginliğine katkıda bulundu.

 

Haberin Devamı

ASBAREZ NEWS

--Capitol Hill’deki değişiklikler Türk lobisini etkileyebilir

ABD Kongresi’nde son zamanlarda yaşanan değişiklikler Türkiye’nin sözde “Ermeni soykırımı” yasasını engelleme çabalarında sorun çıkarabilir. Örneğin Türkiye grubunun başkanı Kongre üyesi Robert Wexler emekli oldu.

 

AZATUTYUN

--Ermenistan-Türkiye ilişkileri için ABD’nin baskısına ihtiyaç var

Türk-Ermeni Anlaşma Komisyonu’na başkanlık eden ABD’li uzman David Phillips, Ermenistan’la barış için ABD’nin Türkiye’ye baskı yapmasının gerekli olduğunu ve Başkan Barack Obama’nın da bunun farkında olduğunu belirtti. Phillips Ankara’nın süreci Dağlık-Karabağ sorunuyla ilişkilendirmesini eleştirirken, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararının protokollerin ruhuna aykırı olduğu görüşüne karşı çıktı.

 

Haberin Devamı

THE STAR

--Türk lokumları

Geçmişte Türk askerlerinin yaptığını bugün Türk mutfağı yapıyor. Bir dönem Asya’yı ve Avrupa’yı fetheden Türk yemekleri bugün Toronto’ya yayılıyor.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Yatırımcılar Avrupa’nın küresel gerilemeyi tetiklemesinden korkuyor

ABD’deki gerilemenin azalmaya başladığı süreçte Avrupa’da artan ekonomik sıkıntılar toparlanmakta güçlük çeken küresel ekonomide düşüşe neden olabilir.

 

--Toyota açılan dava ile baskı altında

Yaşanan ölümcül kazaya fren ve paspasların neden olmadığının ortaya çıkması, Toyota araçlarına yönelik incelemenin derinleştirileceğine işaret ediyor.

 

--Obama sağlık reformu için yeni harita çizdi

ABD Başkanı Barack Obama Perşembe günü, bir vakıfta düzenlenen toplantıda sağlık yasası üzerindeki en açıklayıcı planını sundu.

 

THE WASHINGTON POST

--Avrupa’daki gerileme piyasaları sarsarken, ABD’de işsizlik artıyor

ABD’de gelen bazı olumlu ekonomik verilere rağmen, Güney Avrupa ülkelerine yönelik kriz korkusu, küresel çapta borsaların değer kaybetmesine neden oldu.

 

--ABD Haiti’de imajını düzeltiyor

Haiti’de yürütülen görev her ne kadar insani yardım kapsamında olsa da, ABD’nin bölgedeki imajını tazelemesinde etkili olabilir.

 

--ABD’li vaftizciler suçlu bulundu

Haiti’de yetimlerle ilgilenmek istediklerini söyleyen 10 ABD’linin çocuk kaçırma suçuyla tutuklanması, ülkedeki çocuk ticaretine yönelik endişeleri artırdı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Küresel borsalarda büyük sarsıntı yaşanıyor

ABD ekonomisine yönelik endişeler ve Avrupa’daki borç krizinin genişlediğini gösteren işaretler, Perşembe günü borsalarda küresel çapta büyük bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi 10 bin puan seviyesinin altına geriledi.

 

--Irak’ta seçim kampanyaları ertelendi

Irak Seçim Komisyonu, seçim kampanyalarının başlangıç tarihini beş gün erteledi. Bu ertelemeyle birlikte, Yüksek Mahkeme, bazı adaylara yasak getirmenin anayasa uygun olup olmadığına karar vermek için kazanmış oldu.

 

--ABD Taliban sorununu hâlâ çözmüş değil

Pakistanlı ve ABD’li yetkililer, 11 Eylül terör saldırılarının üzerinden 8 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, Taliban ve El Kaide’nin çalışmalarını nasıl yürüttüğüne yönelik net bilgilere ulaşılamadıklarını belirtti.

 

FINANCIAL TIMES

--Avrupa korkusu küresel piyasaları sarstı

Avrupa Birliği’nin en zayıf ülkelerine yönelik korkunun artması ve ABD’de işsizlik görünümünün beklenenin aksine kötüleşmeye devam etmesi, dünya genelindeki borsaların Perşembe gününü düşük seviyelerde kapatmasına neden oldu. Bununla birlikte petrol ve altının da dahil olduğu riskli varlıklardan büyük çıkışlar yaşandı.

 

-- Buffet ve Kraft tahvil sattı

ABD’li gıda şirketi Kraft Foods ve şirketin en büyük hissedarı Warren Buffet, küresel finans piyasalarında yaşanan sarsıntıya rağmen, Cadbury’i devralma maliyetini karşılamak için 17.5 milyar değerinde tahvil satışı gerçekleştirdi.

 

--Portekiz ve İspanya’nın risk primi yükseldi

Portekiz’de tahvillerin geri ödenmeme riskine karşı yapılan sigortaların (CDS) maliyeti, ülkenin kötüye giden kamu finansmanının yatırımcıları endişelendirmesinin ardından yükseldi.

 

THE GUARDIAN

--Obama Dalay Lama ile ABD’de görüşecek

Beyaz Saray’ın Çin’in uyarılarını hiçe sayarak Başkan Barack Obama’nın Tibet lideri Dalay Lama ile görüşeceğini açıklaması, iki ülke arasındaki gerginliği daha da artırdı.

 

--Prius korkusu yeni geri çağırmaları gündeme getirdi

Japon otomobil üreticisi Toyota’nın itibarı fren hatalarıyla ilgili raporları incelediğini kabul etmesiyle tehlikeye girdi.

 

--Netanyahu Suriye’yle ağız dalaşını sona erdirdi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’a Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı tehdit ettiği için sert tepki gösterdi.

 

HAARETZ

--Aradan geçen bir yılın ardından Netanyahu’nun destekçileri azaldı

Haaretz gazetesinin yaptığı bir ankete göre, görevdeki birinci yılı tamamlayan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu itibarını kaybediyor. Ortaya çıkan sonuçlar, bir yıl içinde ilk kez büyük bir çoğunluğun Başbakan’ın politikalarından rahatsız olduğunu gösterdi.

 

--Ban İsrail’in Gazze raporuna tam karşılık verdiğini kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Perşembe günü hem İsrail hem de Filistin Yönetimi’nin BM’nin 2008 ve 2009 yılları arasında Gazze’de gerçekleşen savaşa yönelik suçlamalarının tamamına net olarak karşılık verdiklerini belirtti.

 

--Filistin ve İsrailliler Kudüs için ortak bir plan oluşturdu

Filistin ile İsrail arasında 1954 yılında yaşanan altı gün savaşından bu yana ilk kez iki taraf Kudüs’te ortak bir yaşam sürmek için bir plan öne sürdü. Ortak yaşam alanı Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Tantur şehri olarak belirlendi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Çalıntı CD Almanya'ya 400 milyon euro getirecek

Alman vergi kaçakçılarının listesinin bulunduğu CD'nin satın alınması halinde, hükümetin kasasına 400 milyon euro gireceği tahmin ediliyor. CD'nin satın alınmasını savunan Başbakan Angela Merkel, "Satın alacağımız bilgi hepimizin ortak çıkarına" dedi.

 

DIE WELT

--ABD, AB'nin güvenlik politikasını eleştirdi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Avrupa Birliği'nin mevcut güvenlik sisteminin 21'inci yüzyılın ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek, AB'nin güvenlik politikasını eleştirdi. Clinton Rusya'nın Avrupa güvenlik politikalarıyla ilgili önerisini de reddetti.

 

  EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--İşsizlik ve borç endişeleri Asya borsalarını ve euroyu vurdu

Asya borsaları, ABD'de işsizlik maaşı başvurularının artmasının yeniden resesyon yaratabileceği ihtimalinden ve Avrupa'nın borç yükünden kaynaklanan endişelerle, son 10 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo işlemlerinde yüzde 2.5 gerilerken, euro da dolar karşısında değer kaybetti.

 

--Trichet, yatırımcıları euro bölgesinin sağlamlığına ikna etmeye çalışıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, yatırımcıları, Yunanistan'ın bütçe sorunlarından dolayı euro bölgesinin cezalandırılmasının hata olacağına ikna etmeye çalışıyor.

 

--Papandreu: Yunanistan'ın bütçe açığı için yeni önlem planı yok

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yaptığı açıklamada, bütçe açığına yönelik daha önce açıklanan önlemlerin yeterince güven verici olduğunu söyled. Papandreu yeni önlem planlarının bulunmadığını belirtti.

 

CNBC

--Cisco CEO’su: ABD’de istihdam artacak

ABD’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Cisco Systems’in tepe yöneticisi JohnChambers, ülke ekonomisinin teknolojik ürün ve hizmetlere yapılan yatırımlar öncülüğünde canlanacağını ve bu şekilde istihdamda da bir artış gözleneceğini belirtti.

 

--Portekiz varlıkları baskı altında, IMF bütçe açığı uyarısında bulunuyor

Euro bölgesindeki tahvil ihraççıları Perşembe günü ellerindeki Portekiz varlıklarını sattı ve ilgilerini Yunanistan’a kaydırdı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Avrupa Birliği ülkelerinin bütçe açıklarına yönelik harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

 

--Toyota Prius’u geri çağırmayı düşünüyor

Japon otomobil devi Toyota, büyük ilgi gören hibrid aracı Prius için de geri çağırma yapmaya hazırlandığını ifade etti. Bu açıklama şirketin ürünlerine yönelik kalite tartışmasını da bir üst boyuta taşıdı.

 

CNNMONEY

--Borç korkusu ABD piyasalarını vurdu

Avrupa'dan gelen borç krizi haberlerinin sıklaşması, ABD borsalarının Perşembe günü değer kaybetmesine neden oldu. Ülkedeki borsalar, son üç ayın en düşük seviyelerine gerilerken, Dow Jones Sanayi Endeksi 268 puanlık azalışla yüzde 2.6 oranında düştü.

 

--Ford hibrit araçların frenleri için yazılım değişimine gitti

ABD'li otomobil üreticisi Ford Motor Perşembe günü yaptığı açıklamada, Fusion ve Mercury Milan hibrit modellerine sahip müşterilerine, fren sistemlerini kontrol eden yazılımın değiştirilmesi amacıyla araçlarını bayilere getirmesi çağrısını yaptı.

 

--Toyota Prius'taki fren sorununu önceden biliyordu

Toyota, Prius'taki fren problemini belli bir süredir bilmesine rağmen, Japon hükümeti soruşturma başlatana kadar bunu müşterilerine söylemedi.

 

FORBES

--Çin gibi yatırım yapın, ham madde satın alın

Ham madde kıtlığının ufukta görünmesiyle, yatırımcılar Çinli bakır, gümüş ve demir filizi tedarikçilerinin hisselerini satın alarak kâr sağlayabilir.

 

--Asya borsaları küresel toparlanmaya yönelik endişelerle düştü

Asya'da borsalar, bazı Avrupa ülkelerinin borç sorunu ve ABD'de işsizlik maaşı başvurularının artmasının küresel toparlanmayı resesyona dönüştürebileceği endişeleriyle geriledi. Tokyo'dan, Hong Kong'a kadar borsaların değer kaybı ortalama yüzde 2.5 seviyesinde oldu.

 

--İtalyan ENI enerji şirketi İran'dan çıkıyor

İtalya'nın en büyük enerji şirketlerinden ENI SpA'nın üst düzey yöneticisi, şirketin, İran'da devam eden iki gaz sahası geliştirme sözleşmesinin sona ermesinden sonra bu ülkedeki faaliyetlerine son vereceğini açıkladı. Şirketin bu kararı, İran'ın nükleer programına karşı devam eden uluslararası yalnızlaştırma baskısının arttığı bir dönemde geldi.

MARKETWATCH

--Çin ABD tavuğunu çöpe attı

Çin, iç piyasasına ürünlerin altındaki fiyatlarla piyasaya sürüldüğü gerekçesiyle ABD’nin tavuk ürünlerine uyguladığı vergiyi artırma kararı alarak, yerel kümes hayvanı ürünlerine önemli bir darbe vurdu.

 

--Hong Kong'ta hisselerin geleceği dolara bağlı

Hong Kong borsasında yoğun satış yaşanırken, bazı analistler ülkeden çıkan yatırımlara yönelik korkunun abartılı olduğunu düşünüyor. Ancak, ABD dolarının güçlenmesi kayıpların daha da artmasına neden olabilir.

 

--Baskının arttığı dönemde Toyota hisseleri yükseldi

Geri çağrılan araçlar nedeniyle sıkıntı yaşayan Toyota’nın hisse değerlerinde komik bir durum yaşanıyor. Şirketin hisseleri defter değerinin altına düştüğü için bu dönemde yükseliş kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!