Dünya basınından manşetler - 5 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 5 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 09:26

Borç krizinin yayılacağı söylentisiyle dünya borsaları büyük düşüşe geçti. Yaşanan toplam düşüşün 1.1 trilyon olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

BLOOMBERG: Borsalar borç krizi korkusuyla dibe vurdu
Avrupa borç krizinin yayıldığı söylentileri hızla yayılırken dünya genelinde borsalar düştü, euro ve petrol de değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.9’luk düşüşle 410.11 puana gerilerken, euro Nisan 2009’dan bu yana ilk kez 1.30 dolar seviyesinin altını gördü.

AMP Capital Investors Ltd. stratejisti Nader Naeimi, “Yatırımcılar dikkatlerini şirket kazançlarını yükseltip makroekonomik toparlanmayı sağlamaktan, ülke borcu sorununa yönelttiler” dedi.

Dün, Yunanistan’a verilen 110 milyar euroluk paketin İspanya ve Portekiz’i de kapsayacak şekilde genişletileceği haberlerinin hızla yayılması üzerine, küresel piyasalarda toplam 1.1 trilyon dolarlık kayıp yaşandı. İspanya Başbakanı Jorge Luis Rodriguez Zapatero’nun söylentileri “tam bir çılgınlık” olarak nitelendirmesinin ardından, hisselerdeki düşüş daha da hızlandı.

Haberin Devamı

23 ülkelik MSCI Dünya Endeksi ise dünkü yüzde 2.6’lık gerilemenin ardından bugün de yüzde 0.2 değer kaybetti. 4 Şubat’tan bu yana yaşanan bu en büyük düşüş bu yıl elde edilen kazancın neredeyse tamamını silmiş oldu.

THE NEW YORK TIMES: Bomba tutuklusu suçunu itiraf etti
ABD’li yetkililerin Salı günü yaptıkları açıklamaya göre New York’un Times Meydanı’nda Cumartesi gecesi yaşanan başarısız bombalı saldırı girişiminin faili olduğu şüphesiyle tutuklanan Pakistanlı-Amerikalı, saldırıya teşebbüs ettiğini kabul etti ve patlayıcılarla ilgili eğitimi Pakistan’da aldığını söyledi.

Faysal Şehzad isimli 30 yaşındaki adam Pazartesi günü Dubai’ye gitmek üzere olan bir uçağa binerken yakalanmıştı. Birkaç saat sonra da Pakistan’da yedi ya da sekiz kişinin tutuklandığı yönünde haberler gelmişti. İki ülkede de yetkililer planın kaynağı ve çapı konusunda incelemelerde bulunuyordu.

Şehzad, Salı günü, birden fazla terör suçuyla suçlandı. ABD’li istihbarat yetkilileri Şehzad’la uluslararası terör grupları arasında net bir bağlantı olmadığının altını çizdi. Müfettişler saldırıda Pakistan’daki Taliban güçlerinin parmağını olup olmadığını araştırıyordu.
Şehzad’ın karşı karşıya olduğu suçlamalar arasında kitle imha silahları kullanmaya teşebbüs etmek de var.

Haberin Devamı

BBC: Picasso tablosu rekor fiyata gitti
Pablo Picasso’ya ait bir tablo 106 milyon dolarla bugüne kadar bir müzayedede en yüksek fiyata satılan sanat eseri rekorunu kırdı. İspanyol ressamın 1932 tarihli Nude, Green Leaves and Bust (Çıplak Kadın, Yeşil Yapraklar ve Büst) isimli tablosu New York’taki Christie’s müzayede evinde satıldı.

Tablo 1950’lerden bu yana rahmetli Los Angeleslı koleksiyoner çift Frances ve Sidney Brody’e aitti. Tablonun yeni sahibi müzayedeye telefonla katılan ve ismi açıklanmayan bir kişi oldu. Daha önce, en yüksek fiyata satılan sanat eseri rekoru 104.3 milyon dolarla Giacometti’nin Walking Man I (Yürüyen Adam I) tablosuna aitti.

Haberin Devamı

Müzayededen önce Nude, Green Leaves and Bust’ın 70 ile 90 milyon dolar arası bir fiyata gitmesi bekleniyordu. Christie’s komisyonunu da kapsayan bu rekor fiyat, sanat piyasasının küresel mali krizin etkilerinden kurtulduğuna işaret ediyor.

YEDIOTH AHRONOTH: İngiltere kapılarını Mossad’a kapattı
Hamas kurmayı Mahmud el Mabhuh suikastının ardından İsrail gizli servisi Mossad’ın Londra’daki ajanını sınır dışı eden İngiltere, yeni temsilcinin de ülkeye girişine izin vermiyor.

Yedioth Ahronoth’un haberine göre Londra, iki ülke arasında, sınır dışı edilen Mossad ajanının yerine yenisinin getirilmesi yönündeki karşılıklı anlaşmaya rağmen izin vermiyor.

Haberin Devamı

İngiltere, İsrail’in bir daha operasyonlarında İngiliz pasaportlarını kullanmayacağı yönünde yazılı teminat göstermesini istiyor. İsrail bugüne kadar böyle bir belgeyi imzalamaktan kaçındı. Bu da Dubai suikastında İngiliz pasaportlarının kullanıldığı iddialarını güçlendiriyor.

İsrail güvenlik yetkilileri iki ülke arasındaki çıkmazdan dolayı kaygılı. Sorunun ancak İngiltere’de yarın yapılacak seçimlerin ardından çözülebileceğine inanılıyor. İsrail seçimleri yakından izliyor. Eğer Liberal Demokratlar hükümette yer alırsa bu ilişkileri daha da gerebilir çünkü liberaller İsrail’e bir boykot uygulanmasını istiyor.

HAARETZ: İsrail: Filistinliler görüşmelere başlamamakta diretiyor
İsrail yönetiminden üst düzey yetkililer Salı günü, Filistin’in yakınlaşma görüşmelerinin başlatılmasını kabul ettiklerini henüz açıklamamalarından rahatsızlık duyduklarını söyledi. Bir yetkiliye göre Filistin tarafı bu açıklamayı hiçbir geçerli gerekçesi olmadığı halde sürekli olarak erteliyor.

Haberin Devamı

ABD yönetiminden bir kaynak da şu an için Filistinlilerin bu kararı, Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi’yle toplantı yaptıktan sonra Cumartesi günü açıklayacak gibi göründüklerini ifade etti. İsrail yetkilisi de Başbakan Benjamin Netanyahu ve ekibinin barış sürecini yeniden başlatmak için bütün hazırlıkları yaptığını ve planlandığı gibi bugün ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’la görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Hükümet yetkilisi, “Biz görüşmelere en kısa zamanda başlamayı ve Filistinlilerin erteleme ve kaçma taktiklerini uygulamamalarını umuyoruz” dedi.

CNN: Petrol sızıntısına karşı kimyasal çözüm önerisi
ABD’de Meksika Körfezi’ne yayılmakta olan dev petrol sızıntısının önüne geçmek için su altında seyreltici kimyasallar kullanılması planlanıyor.

Sızıntının çevreye etkilerini inceleyen Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden Charlie Henry, Salı günü yaptığı açıklamada BP’nin bu “benzersiz fikrini” değerlendirdiklerini söyledi. Buna göre yüzeyde kullanılan seyrelticilerin yanı sıra BP, suyun altında çatlağın yakınlarındaki noktalara da seyreltici kimyasallar enjekte edilerek petrolün etkisi azaltılmaya çalışılacak.

Henry, bu çabanın olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirdiklerini söyledi ve ekledi: “Elimizdeki seçenekleri değerlendirip çevre kirliliği tehdidini en geniş kapsamıyla önleyebilecek bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.”

Suyun dibinde seyrelticiler kullanılmasının daha önce uygulanmamış bir fikir olduğunu hatırlaran Henry, “Bu konuda bilgi sahibi olmadığımız çok şey var” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!