Times Meydanı şüphelisi havaalanında yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Times Meydanı şüphelisi havaalanında yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 09:04

ABD polisi, New York kentindeki ünlü Times Meydanı'nda yaşanan bombalı saldırı girişimiyle ilgili olarak bir kişiyi tutukladı. Şüpheli Dubai'ye uçmak isterken havaalanında yakalandı.

Haberin Devamı

NEW YORK'TA BOMBA PANİĞİ / FOTO GALERİ

ŞÜPHELER BU ŞAHIS ÜZERİNDE YOĞUNLAŞMIŞTI / WEB TV

THY UÇUŞU İPTAL OLDU

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

REUTERS: Bomba şüphelisi yakalandı
New York’un ünlü Times Meydanı’nda yaşanan bombalı saldırı girişimiyle ilgili olarak bir kişi tutuklandı. Şüpheli New York’taki JFK Havaalanı’nda Dubai'ye uçmadan önce yakalandı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Amerikan yetkililerince tutuklanan kişinin Faysal Şahzad isimli Pakistan asıllı bir ABD vatandaşı olduğunu belirtti.

Holder, 30'lu yaşlarındaki Şahzad'ın, New York'taki Uluslararası John F. Kennedy Havaalanında, uçakla Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine gitmek üzereyken tutuklandığını söyledi.

Holder Washington'da düzenlediği basın toplantısında, “Bu soruşturma, işe yarar istihbarat bilgisini bir araya getirme çabalarımızla birlikte devam ediyor. Ancak bu terör eyleminin amacının Amerikalıları öldürmek olduğu açık” diye konuştu.    

Haberin Devamı

Connecticut eyaletinde oturan Şahzad'ın 5 aylık bir Pakistan ziyaretinden kısa süre önce döndüğünü, üç hafta önce de "bombalama eyleminde" kullanmak üzere 1993 model Nissan Pathfinder tipi bir arazi aracı aldığını belirtti.

ABD'li yetkililer dün Times Meydanı'ndaki bir güvenlik kamerası görüntülerinde belirlenen şüpheli bir şahıs üzerinde yoğunlaşmış, ancak arabanın Pakistanlı alıcısını tespit ettikten sonra bu kişiyi bulmaya yönelik çabalarını sonlandırmıştı.

CNN: Araç Craiglist'ten satılmış
CNN’e konuşan bir yetkili, arabanın herhangi bir kayıt tutulmaksızın nakit parayla satıldığını söylerken, anlaşmanın Craigslist isimli internet sitesi üzerinden yapıldığını belirtti.

THE INDEPENDENT: İngiliz ordusuna Felluce davası
Irak’ta kullanılan kimyasal silahlar yüzünden kusurlu doğan çocukların aileleri İngiltere’ye dava açıyor. Aileler, Londra’nın ABD’nin kimyasal silah kullandığını bildiğini iddia ediyor. İşbirliği iddiaları Savunma Bakanlığı tarafından inceleniyor.

Dava, İngiltere’nin 2004 sonbaharında yapılan ve yüzlerce Iraklının ölümüne neden olan Felluce operasyonundaki rolü hakkında ciddi soru işaretlerine neden oldu. Yasadışı silahların kullanıldığı iddia edilen savaş sonrasında, birçok çocuğun doğum kusurlarıyla doğduğu yönünde kanıtlar elde edildi.

Haberin Devamı

Çocuklarının kusurlu doğmasının silahlardan kaynaklandığına inanan Iraklı aileler İngiltere hükümetine karşı yasal süreç başlattı. İddia sahibi aileler hükümetin uluslararası hukuku ihlal ettiğini, savaş suçu işlediğini ve işlenen savaş suçuna müdahale etmeyi başaramadığını iddia ediyor.

REUTERS: ABD açıkladı: 5 bin 113 nükleer savaş başlığı
ABD Pazartesi günü ilk gez nükleer cephaneliğinin boyutunu açıkladı. Pentagon’un elinde operasyonel olarak konuşlandırılmış, aktif rezervde saklanan ve silolarda bekleyen toplam 5 bin 113 adet nükleer füze başlığı bulunuyor.

Bu rakam emekliye ayrılan ya da parçalanma aşamasında olan füzeleri içermiyor. Kar amacı gözetmeyen Amerikan Biliminsanları Federasyonu’nun verilerine göre bu başlıkların sayısı da 4 bin 600 civarında.

Haberin Devamı

Pentagon’un ortaya koyduğu rakamlara göre ABD’nin nükleer cephaneliği, 1967 mali yılının sonundaki en yüksek seviyesi olan 31 bin 225 başlıktan bugüne yüzde 84 oranında azaltıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bu açıklamanın yapılmasının amacının nükleer silahsızlanma rejimi çerçevesinde şeffaflığı artırmak ve diğer ülkeleri de bu rejime katkıda bulunmaya cesaretlendirmek olduğunu ifade etti.

BBC: NPT’de birinci gün, birinci kavga
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın nükleer hedeflerinin küresel bir risk olduğunu söyledi.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) konferansının ilk gününde delegelere bir konuşma yapan Clinton, İran’ın yükümlülüklerine uymadığını ve bunun hesabının sorulmasının gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Clinton’dan birkaç saat önce konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, elinde nükleer silah olan devletleri barışçıl nükleer teknoloji geliştirmek isteyen ülkeleri tehdit etmekle suçladı. Ahmedinecad’ın bu sözleri üzerine ABD, İngiltere ve Fransa delegeleri salonu terk etti.

Ahmedinecad, konuşmasında nükleer güçleri silahlarını imha etmemekle eleştirdi ve bu ülkelerin “nükleer silah üretme, depolama ve geliştirme çalışmalarının diğer ülkelerin silah geliştirmesini meşrulaştırdığını” söyledi. “Atom bombası savunma silahı değil insanlığa açılmış bir ateştir. Nükleer silah sahibi olmak gurur kaynağı değil utanç kaynağıdır” dedi.

Clinton da konuşmasında sık sık İran konusuna değinerek Ahmedinecad’ın ABD’ye ve diğerlerine karşı hep aynı “yorgun, yanlış ve bazen vahşi suçlamalar”ı dile getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

HAARETZ: Obama’dan Suriye konusunda geri adım
ABD Başkanı Barack Obama, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Suriye konusundaki ulusal olağanüstü hali bir yıl daha uzatacağını söyledi. Obama kararına gerekçe olarak Suriye’nin teröristlere verdiği desteği sürdürmesini ve kitle imha silahı geliştirmeye devam etmesini gösterdi.

Washington’ın son dönemde Şam’la gerginliği düşürme yönünde attığı adımlara karşın Obama’nın 2004 yılında gündeme gelen ekonomik yaptırımları bir yıl daha uzatma kararı alması şaşkınlık yarattı.

Obama açıklamasında, “Suriye hükümeti, Irak’taki yabancı örgütlerim bastırılması çalışmaları konusunda biraz ilerleme kaydetmiş olsa da faaliyetleri ve politikalarıyla, özellikle de terör örgütlerine verdiği desteğin sürmesi, kitle imha silahı ve füze programları geliştirmeye devam etmesiyle ABD’nin ulusal güvenliğine, dış politikasına ve ekonomisine zarar vermeye devam etmektedir” denildi.

FINANCIAL TIMES: Dünya Kupası 1 milyar dolar gelir getirecek
FIFA, bu yıl Güney Afrika’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın reklam anlaşmaları sayesinde 1 milyar net gelir getireceğini tahmin ediyor. Ancak bunu kâr olarak görmemek gerekiyor.

FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, 2010’daki turnuvanın 3.3 milyar dolar gelir getireceğini, FIFA’nın turnuva için 1.2 milyar dolar harcadığını belirtti. Bu 1.2 milyar doların 700 milyon doları da Güney Afrika’da harcandı.

Geriye kalacak 1 milyar doların kalkınma programlarına, ulusal kurumlara verilecek mali desteğe ve diğer projelere harcanması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!