Dünya basınından manşetler - 30 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 30 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2010 10:18

Dünya basınında bugün öne çıkan manşetler:

BBC: Mars’ta ‘gömülü yaşama’ ait iz bulundu

Araştırmacılar, kızıl gezegen Mars’ta yaşama dair iz barındırdığını düşündükleri kayalar keşfetti. Bilim insanları, fosilleşmiş yaşam izleri taşıdığını düşündükleri kayaların, Mars’ın yüzeyinde, çatlaklardan oluşan Nili Fossae bölgesindeki kayalarda bulunduğunu açıkladı.

 

Uzmanlar Mars’ın karanlık yüzünde kalan hendek benzeri bir yapıya sahip olan bölgenin, Dünya’daki yaşama ait ilk fosillerin bulunduğu Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki coğrafi yapıya tıpa tıp uyduğunu belirtti.

 

Yapılan çalışmada elde edilen bulguların Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayımlanacağı belirtildi. California’daki SETI Enstitüsü’ne bağlı araştırmacılar, Dünya’nın yüzeyinde yaşama dair ilk izlerin korunmasını sağlayan sıcak su süreçlerinin Mars’ın Nili Fossae bölgesinde de gerçekleşmiş olabileceğini belirtti.

 

Bilim insanları, incelenen kayaların yaklaşık 4 milyar yıl yaşında olduğunu belirtti. Bu süre, kızıl gezegenin ömrünün dörtte üçü anlamına geliyor. Nili Fossae’deki kayalar ilk olarak 2008’de incelenmiş ve bilim insanları karbonat izine rastlamıştı. Bu bulgunun elde edilmesi ise, Mars’ın yaşanabilir bir gezegen olarak kabul edilmesini sağlayan görüşü desteklemişti.

 

Bilim insanları, yaşamı oluşturan kimyasal bileşiğin karbonat olduğunu ve eğer gömülürse petrole dönüşmediğini belirtti. SETI Enstitüsü araştırmacısı olan ve kayalar üzerindeki araştırmayı yürüten ekibin başında olan Adrian Brown, Mars Keşif Aracı’nı kullanarak, Nili Fossae’deki kayaların kızılötesi ışınlar ile incelendiğini belirtti.

 

Brown, aynı tekniğin Dünya’daki en eski yaşam izlerine sahip olan Avustralya’daki kayalar üzerinde de kullanıldığını ifade etti. Brown, Avustralya’nın Pilbara bölgesindeki 3.5 milyar yaşındaki kayaların Dünya’daki evrim basamakları hakkında bilgi verdiğini ve milyarlarca yıl içinde oluşan mikropların bu süre içinde incelenebilir hale geldiğini belirtti.

 

Bilim insanları, yaş ve benzerlikleri birbirine nedeyse tamamen uyan kayaları inceleyerek Mars’ın üzerindeki yaşam izlerini takip edeceklerini ve bu şekilde kızıl gezegenin geçmişte yaşam barındırıp barındırmadığını anlayabileceklerini belirtti.

Haberin Devamı

 

GUARDIAN: El Kaide Kabil için 11 Eylül planı hazırlamış

Afganistan savaşı hakkında hafta başında yayımlanan on binlerce gizli belgelerden bir kısmı, 11 Eylül saldırıları düzenleyen El Kaide liderlerinin benzer bir terör eylemini Kabil’de düzenlemeyi planladıklarını ortaya koydu.  

 

El Kaide’nin en üst düzey ikinci ismi olan Ayman El Zevahiri’nin 22 kişiden oluşan bir militan gruba Kabil havaalanındaki uçaklardan bir veya daha fazlasını kaçırmalarını, ardından uçaklarla “önemli hedefleri” vurmaları emrini verdiği belirtildi.

 

Söz konusu hedefler arasında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin başkanlık sarayı, NATO merkez komutanlığı, İngiltere ve ABD büyükelçilikleri ve CIA ajanlarının kaldığı Ariana oteli olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

 

ABD ordusuna ait olan belgelerin sızdırılması Kabil ve Washington’da tartışmalara neden olmaya devam ederken, belgelerin Afganistan’daki Taiban militanlarını desteklediği düşünülen Pakistan ile çok sayıda bağlantısı bulunduğu öne sürülüyor.

 

Karzai Perşembe günü yaptığı açıklamada İslamabat’ın Afganistan’daki çatışmaların kaynağı olduğunu söyledi ve Batılı müttefiklerden Pakistan’daki Taliban sığınaklarını yok etmelerini istedi. Karzai’nin kullandığı sözler, son aylarda iyi ilişkiler geliştirmek istediği Pakistan’a karşı sakındığı tavrın tam tersini ortaya koydu.

 

Karzai aynı zamanda ABD ve NATO güçlerine güvenilir bilgi sağlayan Afgan muhbirlerin isimlerinin ifşa edilmesini “son derece sorumsuz ve şok edici” bir gelişme olarak yorumladı ve bu kişilerin Taliban’ın hedefi olabileceğini belirtti.

 

Kabil’e düzenleneceği öne sürülen 11 Eylül saldırı planının 23 Mart 2009 tarihinde istihbarat kaynaklarınca kayıt altına alındığını belirtti. Yetkililer, planın ellerine ulaşan birçok istihbaratın “karışımı” olduğunu ve son beş sene içinde Kabil’e yönelik en az 2 bin 500 saldırı tehdidi içeren istihbarat aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

 

JERUSALEM POST: Arap Birliği doğrudan görüşmeleri destekledi

Kahire’de bir araya gelen Arap Birliği dışişleri bakanları Perşembe günü Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail ile doğrudan görüşmelere başlamasını onayladı ancak görüşmelerin başlama tarihinin belirlenmesini Abbas’a bıraktı.

 

Tel Aviv, Kahire’de alınan kararı memnuniyetle karşıladığını belirtirken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu yaptığı açıklamada “İleriki günlerde Filistin Yönetimi ile doğrudan görüşmelere başlamaya hazırız” dedi. Abbas’ı barış görüşmeleri sürecinde dolaylı görüşmelerden doğrudan görüşmelere çekmek isteyen ABD’de bu kararı övdü ve görüşmelerin en kısa zamanda başlamasını umduklarını belirtti.

Haberin Devamı

 

Netanyahu, doğrudan görüşmeler aracılığıyla İsrail ve Filistin arasında kısa zamanda bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti. Washington’da bulunan Savunma Bakanı Ehud Barak da Arap Birliği’nin kararını destekledi ve doğrudan görüşmeler ile İsrail ve Filistin halkı için iki devletli bir çözüm elde edilebileceğini belirtti. Barak ayrıca, sonuç alınabilmesi için iki tarafın da “zor ve cesaretli” adımlar atması ve Filistinlilerin bunun “farkına varması” gerektiğinin altını çizdi.

 

Arap Birliği liderleri ABD Başkanı Barack Obama’ya alınan karar ve detayları hakkında bir mektup gönderileceğini belirtirken, Filistinli bir yetkili Obama’nın Abbas’ın üzerinde doğrudan görüşmelere başlanması için çok yoğun bir baskı oluşturduğunu söyledi. Aynı yetkili Abbas’ın Washington'ın baskısına cevap vermesini anlamadığını çünkü ABD öncülüğünde yürütülen barış görüşmelerinde hiçbir sonuç elde edilemediğini söyledi.

Diğer taraftan, İsrailli yetkililere göre ABD’nin uyguladığı baskı hem Filistinlilerin, hem de Arap Birliği’nin barış görüşmelerindeki tavrını dengeledi ancak Abbas’a kelepçe vurmak gibi bir etki yapmadı. İsrailli bir yetkili, Arap Birliği’nden olumsuz bir sonuç da çıkmış olabileceğini ancak Abbas’ın şimdi doğrudan görüşmeler için birçok şart sunmadığını ve istediği desteğe de sahip olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

BBC: Afganistan savaşının belgelerinin incelenmesinde FBI rol alacak

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, hafta başında yayımlanan Afganistan savaşı hakkındaki 90 binden fazla gizli belgenin incelenmesine yardımcı olması için FBI’ı yardıma çağırdı.

 

Gates, WikiLeaks sitesi tarafından yayımlanan ve Afganistan savaşının 2004 ile 2009 yılları arasındaki olaylarını kapsayan belgelerin ABD askerleri ve müttefikleri için tehdit içerdiğini ve nasıl sızdırıldığını anlamak adına yoğun bir soruşturma yürüteceklerini belirtti.

 

Gates açıklamasında, sızdırılan belgelerin içerdiği bilgilerin savaş alanında ABD güçlerini, müttefiklerini ve Afganistan güçlerini zor duruma düşürebileceğini ve dış ülkelerle olan önemli ilişkilerine zarar verebileceğini vurguladı.

 

İstihbarat kaynakları ve metotların riske girmesinin yanı sıra askeri taktiklerin “kendilerine rakip unsurlar haline gelebileceğine” dikkat çeken Gates, FBI direktörü Robert Mueller’den Çarşamba günü bu konuda yardım istediğini açıkladı.

 

Savunma Bakanlığı ise yaptığı ayrı bir açıklamada, belgelerin sızdırılması konusunda şüphelenilen tutuklu asker Bradley Manning’in de soruşturma kapsamında bulunduğunu belirtti. Irak’ta istihbarat uzmanı olarak görev yapan Mannning, bu ay başında WikiLeaks’e bilgi sızdırmakla suçlanmıştı.


CNNMONEY: Google arama motoru Çin’de tekrar hizmete girdi

Google, bir süreliğine Çinli kullanıcılara kapatılan arama motorlarının tekrar hizmete girdiğini duyurdu. Böylece Gmail dışında Google hizmetlerine uygulanan kısmi veya tam yasaklar kaldırılmış oldu.

 

Gelişme hakkında fazla detay verilmezken, Perşembe günü Google sözcülerinden biri CNNMoney sitesine bir mail göndererek Çin hükümetiyle uzun süreden beri yaşanan sorunun giderildiğini belirtti.

 

Google’dan yapılan açıklamada, “Çin’deki yasakları abartmış olabiliriz. Anladığımız kadarıyla, aslında küçük bir bloke söz konusuydu. Şu an görüldüğü kadarıyla Çin’deki kullanıcılar Google'a normal bir şekilde erişebiliyor” denildi.

Haberin Devamı

 

Google, Çin hükümetiyle sansür uygulamaları yüzünden aylar süren bir çatışma yaşamış ve Ocak ayında ülkenin arama motoru piyasasından çekilebileceğini belirtmişti. İki ay önce ise şirket sunucularını Çin'den Hong Kong’a taşımış böylece sansürü engelleyebileceğini duyurmuştu.

 

Kullanıcılarına yeniden yönlendirme ile hizmet sunmaya başlayan şirket Çin’in sınırları içinde bulunmadığı için sansür uygulamalarının dışında kalmıştı. Bu ay başında, Google, Çin hükümeti ile lisans yenilediğini ve ülke içinde işlem göstermeye devam edeceğini duyurdu. Ancak sansür uygulamaları hakkında bir açıklama yapılmadı.

 

WALL STREET JOURNAL: Meksika’nın en çok aranan suçlusu öldürüldü

Meksika’nın en güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden Sinaloa kartelinin en önemli isimlerinden Ignacio ‘Nacho’ Coronel, Perşembe gecesi Meksika ordusuna bağlı güçlerle çıkan çatışmada öldürüldü.

 

Coronel’in öldürülmesi Meksika’nın uyuşturucu kartelleri yüzünden zor durumda olan Devlet Başkanı Felipe Calderon için büyük bir zafer olarak yorumlandı. Calderon, göreve geldiği 2006 yılında ülke genelindeki uyuşturucu kartellerine savaş ilan etmiş ve örgütlerin kontrolündeki bölgelerde tekrar otorite sağlamak için 45 bin askeri uyuşturucu çeteleriyle mücadeleye sürmüştü.

 

O tarihten bu yana yaşanan çatışmalar ve cinayetlerde 26 bin kişinin ölmesi Calderon’u izlediği politika yüzünden ağır eleştiri altında bırakmıştı.Diğer yandan, Coronel’in öldürülmesi Joaquín "El Chapo" Guzmán tarafından liderliği yapılan Sinaloa karteline büyük bir darbe vurdu. Calderon’un muhalifleri, onun Sinaola kartelinin rakiplerini hedef aldığını ve Guzmán ile işbirliği yaptığını öne sürüyordu.

 

Ordudan yapılan açıklamada, Coronel’in Guadalajara şehrindeki zengin bir banliyö olan Zapopan’da güvenli bir noktaya kaçmaya çalışırken takibe alındığı ve çıkan çatışmada öldürüldüğü belirtildi. “Kristal Kralı” olarak bilinen Coronel, uyarıcı özelliği bulunan sentetik madde metamfetamin üretimiyle uğraşıyordu. ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) Coronel’in yakalanmasını sağlayacak istihbarat verecek kişilere 5 milyon dolar ödül vaat ediyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!