Erdoğan fotomontajına ceza dünya basınında

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan fotomontajına ceza dünya basınında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 07:24

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

--İngiliz sanatçı Erdoğan’ı gülünç duruma düşürmekten ceza aldı (BBC)
Haberin Devamı

İngiliz sanatçı yaptığı bir kolajda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kafasını bir köpeğin vücuduna monte ederek dalga geçtiği gerekçesiyle para cezası ödemeye mahkum edildi.

 

Yaptığının suç olduğunu düşünmediği için Türk mahkemenin verdiği cezayı ödemeyi reddeden 59 yaşındaki İngiltere vatandaşı Michael Dickinson’ın mahkemesi 9 Mart’a ertelendi. Dickinson, hapis cezasıyla karşı karşıya.

 

Yirmi yıldır Türkiye’de yaşayan Dickinson ilk olarak 2006 yılında ceza almış ve 2008’de beraat etmişti. Ancak beraat kararı daha sonra bozulmuş ve yeni bir duruşma yapılması talep edilmişti. Bunun üzerine İngiltere’ye geri dönen Dickinson, ülkesinde iş bulamadığı için İstanbul’a geri döndü.

 

Haberin Devamı

Çarşamba günü yapılan duruşmanın ardından Dickinson, “Hakime eğer bana para cezası verirse söz özgürlüğüme yapılan saldırıyı protesto etmek için ödemeyeceğimi söyledim. O da bana parayı ödemekle hapishanede iki yıl geçirmek arasında bir karar vermem için bir ay zaman verdi” dedi.

 

Cezayı ödememeye kararlı olduğunu söyleyen Dickinson, “Hapse girmek istemiyorum ama önümdeki tek alternatif bu” dedi.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

YEDIOTH AHRONOTH

--İşçi sendikaları Erdoğan’dan özür bekliyor

İsrail’de 2 bin kadar işçi sendikası, Türk hükümeti İsrail’e sözlü saldırılarıyla ilgili özür dilemedikçe bu yılki Yahudiler için kutsal bir gün olan Hamursuz bayramı tatili için Türkiye’deki kulüplerden tatil paketleri satın almayacaklarını açıkladı.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Özgür bir adam: Papa suikastçısının bir sonraki adımı ne olacak?

Mehmet Ali Ağca nereye gideceği konusundaki planlarını açıklamadı ancak hapisteyken Vatikan’ı ziyaret etmek istemişti. Ağca kendisini Mesih ilan etmiş ve silahları lanetlemişti.

 

Haberin Devamı

NEWS.AZ

--Kazakistan Karabağ anlaşmasına yardıma hazır

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) dönem başkanı Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Minsk Grubu aracılarına Karabağ sorununun çözümünde yardımcı olmaya hazır olduğunu bir kez daha dile getirdi.

 

APA

--AGİT Başkanı: Dağlık Karabağ sorununda temel prensiplerin ertelenmesi müzakereleri olumsuz etkiler

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) - Avrupa Birliği (AB) troykası için Brüksel’e gelen AGİT dönem başkanı Kazakistan’ın Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, “Bize göre Dağlık Karabağ sorununun çözümünde en önemli roller Azerbaycan, Ermenistan ve Minsk Grubu’na aittir” dedi.

 

Haberin Devamı

AYSOR

--Türkiye Karabağ’ın görüşmelerde pay sahibi olmasını istiyor

Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi milletvekili Mkrtich Minasyan Karabağ sorununun çözümüyle ilgili konuşmak için çok erken olduğunu söyledi. Ancak Minasyan’a göre devlet başkanları arasındaki ikili ve üçlü görüşmeler ve sürmekte olan müzakerelerde önemli gelişme sağlanıyor.

 

TIMES

--Bir bavul dolusu belge Türkiye'deki bir başka darbe girişimini ortaya çıkardı

The Times'ın gördüğü belgelere göre AK Parti iktidara geldikten çok kısa bir süre sonra Türk generaller ve subaylar detaylı bir darbe planı hazırladı.

AFRICAN PRESS AGENCY

--Afrika Birliği, Türkiye’yle ortaklıkta ilerleme sağlanmamasından şikayetçi

Haberin Devamı

Afrika Birlik Komisyonu, Türkiye-Afrika ortaklığı için imzalanan anlaşmaların uygulamaya konmasında ilerleme sağlanamamasını eleştirdi.

 

WORLD BULLETIN

--Türkiye Kuzey Irak’ta rafineri kurmayı planlıyor

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Genel Enerji, Kerkük’ün kuzeydoğusunda bir rafineri inşa etmeyi planlıyor. Rafinerinin kapasitesinin 60 bin varil olması hesaplanıyor.

 

EXAMINER.COM

--İran ve Türkiye ilişkileri güçleniyor

İran ve Türkiye’nin dışişleri bakanları iki ülke arasında daha yakın ilişkiler kurulması ve daha fazla ticaret yapılması için istekli olduklarını ifade etti. Türkiye İran’dan geçen tren yoluyla Pakistan’a bağlanacak.

 

DÜNYA BASINI

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--Obama’nın bir numaralı hedefi sağlık değil, istihdam

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı ilk Birliğin Durumu konuşmasında, ABD’lileri en çok düşündükleri konular olan, ‘istihdam ve ekonomiye’ odaklandığına ikna etmeye çalıştı.

 

--Afgan kabilesinden ABD yardımı karşılığında Taliban’la savaşma sözü

Taliban’ın kalelerinden birinde yaşayan büyük bir Paştun kabilesi, ABD’nin gelişim projelerine bir milyon dolar aktarması karşılığında isyancılarla savaşmayı kabul etti.

 

--Toyota’nın büyüme girişimi kalite tarafında soru işaretleri doğurdu

Satış rakamlarıyla dünyanın bir numarası olma yolunda başarılı olan Japon otomobil üreticisi Toyota, bu süreçte itibarını kırılgan hale getirmiş olabilir.

 

THE WASHINGTON POST

--Obama’nın görevi: İstihdam

Halkın büyük desteğini alarak Beyaz Saray’a gelmesinin ardından geçen bir yılın ardından, ABD Başkanı Barack Obama gündemini ulusun ekonomik toparlanmasını devam ettirmek ve kendisini ortalama vatandaşın savunucusu olarak belirlemek şeklinde yeni bir çerçeveye oturttu.

 

--Haiti’de enkazdan küçük bir kız kurtarıldı

Haiti’yi yerle bir eden çeviren depremin 15 gün sonrasında, küçük bir kız çocuğu Port-au Prince’in tepelerinde bulunan evinin enkazından susuz ve bitap düşmüş bir haldeyken kurtarıldı.

 

--Clinton Yemen’i övdü

Yemen, uluslararası terör operasyonlarında kalıcı bir üs olacağına yönelik endişelere sahip olan ülkelerin gelişim ve güvenlik üzerinde yapacakları uzun dönemli yardım paketine karşılık, Çarşamba günü geniş çaplı politik ve ekonomik reformlar uygulayacağını açıkladı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Obama ekonomik canlanma konusunda emin

ABD Başkanı Barack Obama Birliğin Durumu konuşmasında, kendisini Beyaz Saray’a taşıyan değişim çağrısını yeniledi. Başkan aynı zamanda istihdamı artıracağını ve Kongre üyelerinin sağlık reformu yasa tasarısını onaylaması için elinden geleni yapacağını belirtti.

 

--Apple yeni iPad ile oyunu değiştirebilir

Teknoloji dünyasının yıldızı olan Apple’ın CEO’su Steve Jobs, sağlık sorunlarını atlatıp, yeniden göreve gelmesiyle birlikte şirketin en iddialı ürünlerinden birini piyasaya sürdü. Apple’ın yeni tablet bilgisayarı iPad, medya, yayıncılık ve kablosuz elektronik ürünleri sektöründeki rekabeti büyük oranda artıracak gibi görünüyor.

 

-- Toyota kalitesiz olma eleştirileri ile karşı karşıya

Japon otomobil üretici Toyota’nın Başkanı Akio Toyoda, şu an kalitesiz olma eleştirileriyle karşı karşıya ve bu sorunların şirketin imajını zedelemesinden korkuyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Obama, istihdama yeniden odaklanma sözü verdi

ABD Başkanı Barack Obama, Çarşamba gecesi gerçekleştirdiği Birliğin Durumu konuşmasında, yeni iş imkânları yaratmanın en temel önceliklerinden biri olduğunu bir kez daha dile getirdi.

 

--Sarkozy: Obama’nın bankacılık planı kanunlaşabilir

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın bankacılık sektörüne yönelik önerilerinin birkaç ay içinde kanunlaşabileceğine dikkat çekti.

 

--Twitter sansürün önüne geçmek için teknolojisini geliştiriyor

İnternet dünyasının son yıldızı Twitter, Çin ve İran gibi hükümetlerinin kullanıcılarına sansür uygulamasının önüne geçmek için güvenlik teknolojilerini geliştiriyor.

   

THE GUARDIAN

--Obama’nın yeni sloganı: Sağlık değil, istihdam

ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı ilk Birliğin Durumu konuşmasında, ülkede istihdam yaratılmasının en önemli öncelik olduğunun altını çizdi.

 

--Apple en sonunda iPad’i kullanıcılarına sundu

Apple, Kindle’ın e-kitap piyasasında büyüyen rolünden pay kapmak için tarihteki en gelişmiş teknolojik aygıt olan iPad netbook’u piyasaya sürdü.

 

--Temsilci: Taliban’la müzakere yapılmalı

NATO’nun Afganistan özel temsilcisi Mark Sedwill, kalıcı barış için Taliban’la müzakerelere girilmesi gerektiğini savundu.

 

HAARETZ

--Obama: İran nükleer görüşmelerini durdurmanın bedelini ödeyecek

ABD Başkanı Barack Obama, Çarşamba gecesi gerçekleştirdiği Birliğin Durumu konuşmasında, İran’ın nükleer programına yönelik uluslararası kamuoyuyla işbirliğine girmeyi reddetmesinin sonuçlarına katlanacağını söyledi.

 

--İran seçim sonrası ayaklamalara karışan iki kişiyi idam etti

İran, Haziran ayında gerçekleşen seçimler sonrasında patlak veren ayaklanma hareketine katılan iki eylemciyi idam etti.

 

--İsrailli yardım kuvvetleri Haiti’den döndü

İki hafta önce ülkeyi yerle bir eden deprem sonrasında Haiti’ye giden İsrail Savunma Kuvvetleri’ne ait bir kurtarma ekibi bu sabah İsrail’e döndü. Ekip, İsrail hükümeti yetkilileri tarafından Ben Gurion Uluslararası Havaalanı’nda karşılandı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--"Pes etmeyeceğiz, pes etmedim"

ABD Başkanı Barack Obama göreve gelişinin birinci yıldönümünde yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında işsizlikle mücadeleyi en önemli görevi olarak nitelendirdi. Obama söz verdiği değişimin ABD halkına yansımasını çok hızlı olmadığı itirafında da bulundu. Obama, "Pes etmeyeceğiz, pes etmedim" dedi.

 

DIE WELT

--Askeri uzmanlar Afganistan stratejisine karşı mesafeli

İngiltere'nin başkenti Londra'da Afganistan Konferansı'nda 70 ülkenin temsilcileri, Afganistan ile ilgili stratejiyi belirlemek için toplandı. Konferansta uluslararası gücün ne zaman Afganistan'da çıkması gerektiğinin ilk taşları döşenecek. Almanya 2014'te Afganistan'daki askerlerini geri çekmeyi planlıyor. Askeri uzmanlar ise Almanya'nın Afganistan stratejisinin başarıya ulaşma şansının düşük olduğunu belirtiyor.

 

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Fed düşük faiz politikasına bir süre daha bağlı kalacak

ABD Merkez Bankası (Fed) yaptığı son toplantıdan sonra Mart ayında mortgage destekli tahvilleri almayı sona erdirme kararına bağlı kalacağını açıkladı. Banka yüzde sıfır düzeyine yakın faiz oranlarını bir süre daha bu seviyede tutacağını açıklarken, bu karar Kongre üyeleri arasında ilk kez fikir ayrılıkları yaşanmasına neden oldu.

 

--Çin, Yunanistan'a tahvil alımı yoluyla yardım etmemeli

Çin Merkez Bankası’nın eski danışmanlarından Yu Yongding, Pekin’in, içine düştüğü borç krizinde Yunanistan'a yardımcı olmak için bu ülkenin tahvillerine yüksek miktarda yatırım yapmaması gerektiğini dile getirdi. Yu, neden olarak da Yunanistan tahvillerinin, ABD hazine kâğıtlarına göre çok daha riskli olmasını gösterdi.

 

--Apple iPad'ın etkisi 2011'de hissedilecek

ABD merkezli finansal danışmanlık hizmeti veren Piper Jaffray & Co. analistlerinden Gene Munster, Apple'ın yeni tanıttığı tablet bilgisayarı iPad'ın, tüketicilerin yoğun ilgisine 499 dolar olan fiyatını düşürmesinin ardından ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Munster, bunun bir yıl kadar bir zaman alacağını da söyledi.

 

CNBC

--Obama’dan kızgın ABD’lilere mesaj: Sizi anlıyorum

ABD Başkanı Barack Obama, yüksek işsizlik oranı ve ülke ekonomisinin yaşadığı maddi sıkıntılar yüzünden öfke içinde olan vatandaşlarına seslendiği Birliğin Durumu konuşmasında, onları anladığını söyledi.

 

--Soros: Obama’nın planı “olgunlaşmamış”

ABD’li milyarder yatırımcı George Soros, ABD Başkanı Barack Obama’nın bankacılık sektörüne yönelik önerdiği planın “olgunlaşmamış” olduğunu söyledi ve Başkan’ın önerilerini desteklese de çok başarılı olamayacağını belirtti.

 

--Sarkozy: Teşviklerin aniden çekilmesi çöküşü getirir

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, merkez bankalarının teşvik programlarını hızlı bir şekilde çekmemesi gerektiğini dile getirdi ve ani çıkışların dünya ekonomisinde çöküş getireceğini belirtti.

 

CNNMONEY

--Obama: İstihdam 'bir numaralı odağımız olmalı'

ABD Başkanı Barack Obama, Birliğin Durumu konuşmasında istihdam yaratma konusunu öne çıkarırken, bu konuyla ilgili tasarının kısa zamanda kendisine sunulmasını istedi.  

 

--Toyota 1 milyon tane daha aracı geri çağırdı

Toyota'nın ABD birimi Kasım ayında yapmış olduğu 4.2 milyon aracı kapsayan geri çağırmadan sonra aynı sorun nedeniyle Çarşamba günü 1 milyon aracı daha çağırdı. Şirket, geçen hafta da gaz pedalında yaşanan sorundan dolayı 2.3 milyon araç için çağrı yapmıştı.

 

--ABD borsaları Fed sonrası yükseldi

ABD borsaları Çarşamba günü dalgalı seyirden sonra günü, Fed'in faiz oranlarını değiştirmemesi ve bir süre daha bu seviyeleri koruyacağı açıklamasıyla yükselişle kapattı. Dow Jones Sanayi Endeksi gün sonunda 42 puanlık artışla yüzde 0.4’lük yükseliş kaydetti.

 

FORBES

--Yunanistan ikilemi

Yunanistan'ın devlet borcu euroyu baskı altına alırken, ülkenin Avrupa Birliği ile olan bağlarını da tehdit ediyor.

 

--Toyota'nın ABD'de satışlarını durdurması şirketin imajına zarar veriyor

Japon otomobil devi Toyota'nın, gaz pedalındaki sorun nedeniyle ABD'deki satışlarını durdurması, kaliteli araçları üretmesiyle bilinen şirketin imajına zarar veriyor. Bu aynı zamanda kriz sonrasında henüz çok artmamış olan karlılığındaki toparlanmayı da kötü yönde etkiliyor.

 

--Geithner, Fed'in AIG hamlelerini savundu

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ülkenin en büyük sigorta şirketi American International Group'un (AIG) finansal olarak kurtarılması sırasında, vatandaşların milyarlarca dolarının bankalara aktarıldığıyla ilgili bilgi saklandığı ve kendisinin de bu süreçte rol oynadığı iddialarını reddetti.

 

MARKET WATCH

--Obama 2010’daki ‘bir numaralı’ önceliğini istihdam olarak belirledi

ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı ilk Birliğin Durumu konuşmasında istihdam yaratmaya yönelik önlemlere çağrıda bulunduğu gibi, yeni bir politik mücadelenin ortasında bulunan kendisi ve partisinin sağlık yasası reformunun tamamlanma çabasını iki katına çıkaracağını söyledi.

 

--Asya hisseleri ABD’den gelen haberlerle yükseldi

Asya piyasaları, Wall Street'teki artış ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye yönelik daha olumlu değerlendirmeler yapmasıyla, değer kazandı.

 

--Toyata 1 milyon aracı daha geri çağırdı

Toyota, kusurlu olan araba paspaslarını değiştirmek için bir milyon aracı daha piyasadan geri çağırdı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!