Dünya basınından manşetler - 28 Haziran

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 28 Haziran
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 10:07

CIA direktörü Direktörü Leon Panetta, ABD'nin Usame bin Ladin'in yeriyle ilgili yıllardır işe yarar istihbarat alamadığını söyledi.Hamas'ın Gazze'deki siyasi kanadının başı olarak görülen Mahmud Zahar,İsrail'i önümüzdeki iki ay içinde gelecek yeni Filistin yanlısı filolara karşı uyardı.Kanada'nın Toronto şehrinde bir araya gelen G20 liderleri ise 2013'e kadar ekonomideki açıkların kapatılması kararı aldı.

Haberin Devamı

İşte dünya basınında günün öne çıkan manşetleri:

 

INDEPENDENT: Hamas lideri: Hamas'la Türkiye arasında bir ilişki olması suç mu?

Hamas'ın Gazze'deki siyasi kanadının başı olarak görülen Mahmud Zahar, Independent'a verdiği röportajda, İsrail'i önümüzdeki iki ay içinde gelecek yeni Filistin yanlısı filolara karşı uyardı.

 

Hamas'la İHH arasında yakın bir ilişki olup olmadığı sorusuna "Müslüman bir ülke olan Türkiye'yle böyle bir ilişkimiz olması büyük bir hata mı? Müslüman Türkiye'yle Yahudi İsrail arasındaki ilişkiler şeker bal ancak iki Müslüman arasında kurulunca bir hata, bir suç, öyle mi?" dedi.

Haberin Devamı

 

Körfez ülkelerinden insanların Dünya Kupası'nın bitiminden sonra bölgeye en az sekiz gemi yollayacaklarını kendisine bildirdiğini ifade eden Zahar ülke ismi vermedi ancak, "Peki ya İran?" sorusuna, "Neden olmasın?" diye cevap verdi.

 

Ramazan ayında da Gazze'ye birçok filo gideceğini belirten Zahar, Mısır'ın bu gemileri durdurmaya hakkı olmadığını ve durduramayacağını söyledi. Batının son dört buçuk yıldaki Hamas ve Gazze politikasını da sert bir dille eleştiren Zahar, "Gazze'de yeni bir Karzai olsun istiyorlar" dedi.

 

İsrail hükümetini, Gilat Şalit'in serbest kalmasını sağlayacak tutuklu değişimi anlaşmasına ihanet etmekle suçlayan Zahar, "İsrail'in niyeti anlaşma sağlamamak" dedi.

 

BLOOMBERG: Analistler: Türkiye G20 ülkeleri arasında büyüme hızında Çin'den sonra ikinci

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde son altı yılın en hızlı ilk çeyrek büyümesini gösterdiği ve 2008 yılında Lehman Brothers'ın iflasından sonra yaşanan ekonomik krizin etkilerini büyük oranda ardında bıraktığı öngörülüyor.

 

Haberin Devamı

Çarşamba günü açıklanacak büyüme rakamları öncesi Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan 11 ekonomistin beklentilerinin ortalaması geçtiğimiz çeyrekteki yıllık yüzde 6 büyüme rakamına kıyasla bu çeyrekte yıllık yüzde 11'lik bir büyüme beklendiğini ortaya koydu. Eğer bu tahminler yerindeyse, Türkiye G20 ülkeleri arasında Çin'den sonra ikinci sırada yer alacak.

 

Bir yıl önceki yüzde 14.5'lik küçülmenin ardından faiz oranlarının tarihi diplerde tutulması Türk tüketicilerini ve şirketleri harcama yapmaya yöneltiyor.

 

Morgan Stanley'nin Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Baş Ekonomisti Tevfik Aksoy, "Krizin etkisi ağır oldu ancak toparlanma da nispeten hızlı oldu" dedi.

Haberin Devamı

 

CNN: G20 2013'e kadar açıkları kapatma kararı aldı

Bu hafta sonu Kanada'nın Toronto şehrinde bir araya gelen G20 liderleri "çağımızın en kötü küresel ekonomik krizine verdikleri ortak cevabı güçlendirdi".

 

Katılımcıların yayımladığı kapanış deklarasyonunda konferans için bir araya gelen liderlerin ekonomideki açıkların kontrol alınması için büyük hedefler üzerinde anlaştığı ve açıkların 2013'te yarıya indirilmesi kararını aldığı belirtildi.

 

Kapanış konuşmasını yapan ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmaların "ülkelerin farklılıklarını kapatabilecekleri ve yaklaşımlarını koordine edebileceklerini gösterdiğini" söyledi.

 

Küresel ekonomik toparlanmasının güçlü ve sağlam bir hale getirilmesi, küresel finans sistemindeki reformlara devam edilmesi ve ülkelerin refah ve güvenliğini etkileyen bir dizi konuya çözüm bulunması konusunda ilerleme kaydedildiğini hatırlatan Obama, "Her ülke tektir ve yolunu kendi çizecektir ancak şunu akılda tutmamız gerek: Aynı yöne gidiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

 

BBC: Kırgızistan referandumundan yeni anayasaya destek çıktı

Kırgız yetkililer ülkedeki seçmenlerin parlamentonun güçlerini artıran yeni anayasaya açık destek verdiklerini ortaya koydu.

 

Ülkede yapılan referandumda kullanılan oyların neredeyse tamamı sayıldı. İlk elde edilen sonuçlara göre referanduma katılan seçmenlerin yüzde 90'ının devlet başkanının yetkilerinin kısıtlanmasına destek verdiği ifade edildi.

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bu gelişmenin ülkede radikal hareketleri alevlendirebileceğinden endişe ettiğini söyledi.

 

Kırgızistan'da geçici hükümet, Nisan ayında Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev devrildikten sonra referandum yapılmasını teklif etmişti.

Haberin Devamı

 

Ülkenin güneyinde etnik Kırgızlarla Özbekler arasında yaşanan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan çatışmalardan iki hafta sonra düzenlenen referandumun zamanlaması muhalefetin tepkisini topladı.

 

YNETNEWS: İsrail hava kuvvetleri uçağının Türk hava sahasından geçişine izin verilmedi

Yedioth Ahronoth gazetesinin öğrendiğine göre, Ankara İsrail'den Polonya'ya gitmekte olan bir hava kuvvetleri uçağının Türkiye'nin hava sahasını kullanmasına izin vermedi. 100'den fazla subay ve askeri taşıdığı belirtilen uçaktakiler Auschwitz başta olmak üzere bir dizi toplama kampını ve anıtı ziyaret edeceklerdi.

 

Edim Bemadim (Üniformalı Şahitler) projesi kapsamında yola çıkan delegasyonun başında kendisi de Holokost'tan kurtulan bir aileden gelen Geneal Elazar Stern bulunuyordu.

 

İsrail'den Polonya'ya uçan sivil ve askeri uçakların normalde Türkiye üzerinden uçtuğu ancak bu sefer alternatif bir rota kullanılmasının istendiği belirtildi. İsrail ordusundan ilişkileri daha fazla germemek adına resmi bir açıklama yapılmadı.

 

DAILY TELEGRAPH: CIA Direktörü'nden şok itiraf: Usame bin Ladin'den yıllardır haber alamıyoruz

CIA Direktörü Leon Panetta, Pazar günü ABC televizyonunda katıldığı "This Week" programında, ABD'nin Usame bin Ladin'in yeriyle ilgili yıllardır işe yarar istihbarat alamadığını söyledi.

 

Afganistan Savaşı'yla ilgili olarak da, ABD liderliğindeki güçlerin örgütün lider kadrolarına düzenlediği saldırılara rağmen Taliban'ın ülkede güçlenmekte olduğunu söyledi.

 

Panetta, "En büyük kaygımız El Kaide'nin operasyonlarını daha önceden hakkında bilgi sahibi olmadığımız ya da ABD'de yaşayan militanlarla sürdürüyor olması" dedi.

 

CIA tarihi boyunca Afganistan ve bölgesinde düzenlenmiş en agresif operasyonları düzenlediklerini belirten Panetta sonuçta örgütün lider kadrolarını zayıflattıklarını ifade etti.

 

El Kaide liderlerinin 11 Eylül 2001'den bu yana en zayıf durumda olduğunu söyleyen Panetta, grubun lideri bin Ladin hakkında "2000'lerin başından bu yana" ellerinde güvenilir istihbarat olmadığını da kabul etti. Panetta bin Ladin'in Pakistan'ın aşiretler bölgesinde saklandığını dile getirdi.

 

THE WASHINGTON POST: Afganistan’daki yolsuzluk, yolsuzluk davalarını da vurdu

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai hükümetinin üst düzey yetkililerinin, önemli yerlerde bağlantıları olan kişilerle ilgili yolsuzluk soruşturmalarına fesat karıştırdıkları öne sürüldü.

 

Afgan yetkililere yolsuzlukla mücadele konusunda dinleme teknolojileri ve benzeri destek sunan ABD'li yetkililer, son aylarda Afgan savcılarından dava dosyalarından isimleri silmeleri ve böylece üst düzey kişilerin tutuklanmalarını önlemeleri istendiğini söyledi.

 

Yetkililer ayrıca Afganistan’daki soruşturmadan sorumlu kişilerden ellerindeki kanıtları görmezden gelmelerinin ve böylece ülkenin elitlerinin ellerindeki milyonlarca doları yurt dışına kaçırmalarına izin vermelerinin istendiğini de belirtti.

 

Dolayısıyla, ABD'li yetkililer Afganistan'da yolsuzlukla mücadelenin tam tersi bir sonuç yaratarak yolsuzluğu artırdığını ifade etti. Soruşturmaya yakın bir ABD'li yetkili "Belli bir düzeyin üzerindeki insanlar çok iyi korunuyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!