İran filosu Gazze'ye gitmekten vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

İran filosu Gazzeye gitmekten vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 09:22

İran resmi haber ajansı IRNA, İran'dan Gazze'ye gidecek yardım filosunun iptal edildiğini bildirdi. Öte yandan, ABD Senatosu İran'ın Devrim Muhafızlarıyla iş yapan şirketlere sert yaptırımlar uygulanmasını oybirliğiyle kabul etti. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise, 'dünyanın artık eskiden olduğu gibi ABD'ye bel bağlayamayacağı' açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

 

CNN/HAARETZ: İran filosu Gazze'ye gitmiyor

İsrail'in deniz ablukasını kırmak için İran'dan Gazze'ye gidecek yardım filosunun iptal edildiği bildirildi.

 

İran resmi haber ajansı Uluslararası Filistin İntifadasını Destek Konferansı Genel Sekreteri Hüseyin Şeyhülislam'ın "İnsani yardım taşıyan İran gemisi Gazze'ye gitmeyecek" dediğini ifade edildi.

 

IRNA Şeyhülislam'ın Raşt şehrinde yaptığı açıklamada geminin Perşembe günü hareket etmesinin planlandığını ancak İsrail'in kısıtlamaları dolayısıyla yolculuğun Pazar'a ertelendiğini belirtildi.

Haberin Devamı

 

Şeyhülislam bunun üzerrine yetkililerin yolculuğu tamamen iptal etmeye ve yardımları Gazze'ye başka yollardan göndermeye karar verdiklerini söyledi.

 

Haaretz gazetesi ise bu plan değişikliğini "İsrail'in tehditleri sonucu" diye duyurdu.

 

Şeyhülislam, "Siyonist rejim Gazze halkına yardımı siyasi bir mesele haline getirmiştir ama biz konuyu siyasallaştırmak istemiyoruz. Bizim en büyük isteğimiz Gazze'deki ablukanın kırılması. Siyonist rejim BM'ye bir mektup göndererek İran ve Lübnan gemilerinin Gazze'ye gelişini bir savaş ilanı olarak algılayacaklarını ve ona göre hareket edeceklerini bildirdi" dedi.

 

İsrail Ordu Radyosu da 60 aktivisti taşıyan bir başka İran gemisinin Hazar Denizi üzerinden Gazze'ye gelmeye hazırlandığını duyurdu. Bundan birkaç gün önce de Lübnan basını Mısır'ın İsrail’in İran gemilerinin Süveyş Kanalı üzerinden ülkeye girişine izin vermediğini bildirmişti.

 

Bu arada dün ABD Dışişleri Bakanlığı filoları "sorumsuzluk" olarak nitelendiren bir açıklama yaptı. Açıklamada bölgeye yardım göndermek isteyen ülkeler için uygun kanallar olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

 

ASSOCIATED PRESS: ABD Senatosu İran yaptırımlarını kabul etti

ABD Senatosu Perşembe günü düzenlenen oturumda İran'ın Devrim Muhafızlarıyla iş yapan ya da ülkenin enerji sektörüne katkıda bulunan şirketlere sert yaptırımlar uygulanmasını oybirliğiyle kabul etti. Yaptırımlar Tahran hükümetini nükleer silah programı konusunda cezalandırmak için ortaya konan son çaba.

 

Kongre'nin bu kararı İran ekonomisini daha da zayıflatmayı ve hükümetin nükleer çabalarını bir kenara bırakmasını hedefliyor. Obama yönetimi son bir yılda uygulanan doğrudan diplomasi stratejisiyle henüz çok ciddi bir ilerleme kaydedebilmiş değil.

 

ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, Çarşamba günü yaptığı açıklamada "İran'la ilgili en kapsamlı yaptırımların" 4 Temmuz tatilinden önce tamamlanacağını umduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

 

THE WALL STREET JOURNAL: ABD ile Avrupa arasında "gökyüzü daha da açık"

Avrupa Birliği ve ABD arasında dün Open Skies anlaşmasının ikinci aşaması için imzalar atıldı.

 

Bu imzalarla 2007'de kabul edilen ve bir yıl sonra da uygulamaya konan ABD ve AB havayollarının pazarlama ve ticari operasyonlarının düzenlenmesi önlemleri hem sağlamlaştırıldı hem de genişletildi.

 

Avrupa Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Siim Kallas ve AB Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, anlaşmanın hem tüketicilere hem de havayollarına fayda sağlayacağını söyledi.

 

Sektörün içinden bazı yetkililer anlaşmanın yeterli olmadığını çünkü ABD'nin havayollarında yabancıların sahip olması ve kontrolüyle ilgili çok sert limitler koyduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

 

AB ülkelerinden bazı havayolu yöneticileri ABD'nin dev piyasasına girmek istiyor ancak ABD'li havayolu şirketleri şimdiden zararda olduğu için Avrupalıların pazara girmesi istenmiyor.

 

BBC: ABD Hazine Bakanı: "Artık bizden çok şey beklemeyin"

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, BBC'ye yaptığı açıklamalarda "dünyanın artık eskiden olduğu gibi ABD'ye bel bağlayamayacağını" söyledi.

 

Küresel ekonominin gelişmesi için diğer önemli ekonomilerin de daha fazla büyümesi gerektiğini söyleyen Geithner, açıkların kapatılması konusunda ABD ile AB arasındaki politika farklarının çok önemli olmadığını ifade etti.

 

Toronto'da yapılacak G8 ve G20 zirveleri öncesi Washington'da konuşan Geithner, grubun bütün üyelerinin "büyüme ve güven tesisi sınavına odaklandığını" belirterek toplantılarda bu amaç için çabalayacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

 

Bugün başlayacak toplantılar için Kanada'ya gelen İngiltere Başbakanı David Cameron ise Globe and Mail gazetesine yazdığı makalede "Vermemiz gereken en büyük sözün ne olduğu konusunda kimsenin şüphesi olmasın: Küresel ekonominin tamir edilmesi" dedi.

 

THE GUARDIAN: Microsoft'tan elleri kullanmadan oyun oynama keyfi

Microsoft, Cannes reklâm festivali fırsatını değerlendirerek yeni oyun aracı Kinect'i Avrupa'ya tanıttı.

 

ABD'li yazılım devinin, Cannes Lions Uluslararası Reklâm Festivali'nde tanıttığı, Xbox 360'a bağlanarak elleri kullanmadan oyun oynama keyfini kullanıcılara sunan Kinect, Nintendo'nun dünya çapında çok beğenilen yaratıcı ürünü Wii'nin tahtını sarsmaya hazırlanıyor.

 

YNETNEWS: Gilad'ın kaçırılmasının dördüncü yılında babası Avrupa'dan duyarlılık istedi

Hamas'ın elinde tuttuğu İsrail askeri Gilad Şalit'in kaçırılmasının dördüncü yılında, Babası Noam Şalit, Avrupa'nın oğlunun serbest bırakılması için yeterli çabayı göstermediğini söyledi.

 

"Zaman zaman böyle çağrılar yapılıyor ancak yeterince güçlü ve net değil" diyen Şalit ROma'da Belediye Başkanı Gianni Alemanno ve Dışişleri Bakanı Franco Frattini'yle görüştü.

 

Şalit, bu gece Kudüs'te Eski Şehrin duvarlarını aydınlatan ışıkların söndürülmesiyle aynı Colosseum'un da karartılması kararını aldığı için Alemanno'ya teşekkür etti.

 

"Bu çok güzel ve duygulandırıcı bir jest" diyen Şalit'e fahri vatandaşlık verildi.

 

Şalit, Gazze Şeridi üzerine uygulanan ablukanın kaldırılmasıyla Gilad'ın serbest bırakılması adına en önemli kaldıraç noktasının da kaybedildiğini, o günden bu yana işlerin daha kötüye gittiğini söyledi.

 

Şalit Frattini'den AB'nin İsrail'e baskı yaptığı gibi Hamas'a da baskı yapmasını istediğini belirtti.

 

THE TIMES: "Bebek anne karnında 24 haftadan önce acı hissetmiyor"

Bilimsel kanıtlar üzerine kurulmuş güvenilir bir rapor insan fetüsünün anne karnında 24 haftadan önce acı hissetmediğini ortaya koydu. Bu gelişme kürtaj süresinin kısaltılmasını savunanlara büyük bir darbe oldu.

 

Bebeğin beynindeki sinir bağlantılarının 24 haftadan önce acı hissedilecek noktaya gelmediği belirtilen Sağlık Bakanlığından onaylı raporda, buna göre hamileliğin altıncı ayın sonuna kadar sonlandırılabileceği sonucuna varıldı.

 

Kraliyet Jinekoloji Koleji'nin bulguları kürtajın bebeğe acı verdiğini savunan kürtaj karşıtı aktivistlerin iddialarıyla da çelişiyor. Bu son bulgularla İngiltere'de hem siyasi hem de sosyal alanda süregelen kürtaj tartışmaları yeniden alevlenecek gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!