Dünya basınından manÅŸetler - 25 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 25 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2009 12:56

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--DTP'ye yönelik baskınlar muhatap bulmayı zorlaştırıyor (Dış Basın)

Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasının ardından yürütülen operasyonda, onlarca parti yetkilisinin gözaltına alınması dış basında da geniş yankı buldu.

 

Yabancı yayım organları, operasyon ve sonrasında yaşananların devlet ile Kürtler arasındaki zaten kısıtlı olan muhatap bulma sıkıntısını daha da derinleştireceğine dikkat çekti.

 

İngiliz yayım organı BBC olayı şu şekilde yorumladı,"Savcılar, devlet ve ülkedeki en kalabalık etnik topluluk arasında zaten kısıtlı olan diyalog fırsatlarını ortadan kaldırıyor. Perşembe günü yapılan [operasyon] bu sene düzenlenenlerin beşincisiydi. Bundan sekiz ay önce benzer şekilde düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 52 kişi, PKK ile bağları olduğu gerekçesiyle tutuklandı."

 

Haberin Devamı

BBC aynı zamanda Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasına karar verilen DTP'nin siyasi sahneden silinmesinin, hükümeti yürüttüğü Demokratik Açılım programında da muhatapsız bıraktığının altını çizdi.

 

DEUTSCHE WELLE:

Alman Deutsche Welle gazetesi de benzer noktaya dikkat çekti ve Diyarbakır Belediye Başkanı'nı Osman Baydemir'in baskınlar sonrası yaptığı konuşmayı öne çıkardı. Gazete bu konuda şöyle yazdı,"Baydemir, toplanan kalabalığa konuştu ve ulusal hükümeti göz altına almalar devam ettiği takdirde, müzakere edecek kimseyi bulamayacağı konusunda uyardı."

 

Deutsche Welle, Baydemir'in "Eğer bu tasfiye süreci devam ederse, çok açık bir şekilde söylüyorum ki: Bir gün gelecek ve elini sıkacak kimseyi bulamayacaksınız" sözlerine de yer verdi.

 

PKK ile bağları olanlara yönelik yapıldığı iddia edilen baskınlar, ülkenin Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı Güneydoğu Bölgesi'nin yanı sıra, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde de yapıldı.

 

Haberin Devamı

Operasyonda, aralarında Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerin belediye başkanları da dâhil olmak üzere 30 kişi gözaltına alındı.

DIÅž BASINDA TÃœRKÄ°YE

THE NEW YORK TIMES

--Türkiye: Kürt yetkililer tutuklandı

Türkiye'de bundan iki hafta önce Kürt yanlısı Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasının ardından, güvenlik güçleri partide görev yapan onlarca yetkiliyi tutukladı. Aralarında görev başında bulunan dokuz belediye başkanının da bulunduğu isimler, PKK ile bağları olduğu iddiası ile tutuklandı.

 

BBC

--Türkiye'de PKK karşıtı baskınlarda onlarca kişi gözaltında

Türk güvenlik güçleri, Kürt bölücülüğü yaptıkları iddia edilenlere karşı yaptığı operasyonda, aralarında Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerin belediye başkanları da dâhil olmak üzere 30 kişiyi gözaltına aldı.

 

REUTERS

--Türkiye'de kapatılan Kürt partisine baskın

Türkiye'de güvenlik güçleri, ülkenin güneydoğusunda düzenlediği baskınlarda, aralarında bazı belediye başkanlarının da bulunduğu kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyelerini gözaltına aldı. Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyonun emri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı tarafından verildi.

 

--Türk başbakan yardımcısı suikast hazırlığıyla ilgili şüpheli

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, medya organlarında geçen hafta yakalanan iki subayın kendisine suikast hazırlığı içinde olduğuyla ilgili haberlere şüpheyle yaklaştığını söyledi.

 

CNN

--Neşeli hayat filmi Türkiye'nin doğu-batı ayrımına ışık tutuyor

Neşeli Hayat, Noel'i kutlamayan Müslüman çoğunluğa sahip bir ülke olan Türkiye'de, belki de izleyicilere sunulmuş ilk modern Noel filmi olabilir.

 

GULF NEWS

--Türkiye iyi bir örnek

ABD'nin önceki başkanı George W. Bush'un Ortadoğu'yu anlama sürecinde yaptığı tek bir doğru varsa o da; Türkiye'nin bölgede demokratik dönüşümün örneği olarak seçilmesiydi. Aslında, demokrasiye giden yolda istikrarlı şekilde yürüyen Türkiye'nin, Arap dünyası ve İslam dünyasının geri kalanı için iyi bir örnek olduğuna inandıracak birçok örnek bulunuyor.

 

UPI.COM

--Türkiye ile Suriye 50 ikili anlaşma imzaladı

Türkiye ve Suriye, Şam'da ekonomik ve güvenlik konularını içeren 50 anlaşma ve mutabakat belgesi imzaladı.

Haberin Devamı
DÃœNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Sağlık yasasının önü açılırken milyonları fazla etkilemeyebilir

Washington’daki uzun ve sinirli bir sağlık yasası tartışmasından sonra işveren aracılığıyla sağlık sigortası edinen 160 milyon insana eskisinden çok fazla şey getirmeyebilir.

 

--Çinli muhalif 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Hükümeti devirmeye çalışmak suçlamasıyla cezalandırılan Lui Xiaobo'nun cezası, politik reformu sarsmak isteyenlere önemli mesaj gönderdi.

 

--İran’daki muhafazakar değişim Batı’nın bakışını değiştirdi

Tahran’da yaşanan politik karışıklık nedeniyle, İran’da neredeyse hiç kimse Batı’ya teslim olma suçlamasıyla karşılaşmadan nükleer işbirliğini savunamaz hale geldi.

 

THE WASHINGTON POST

--ABD hükümeti mortgage devlerine sınırsız yardım sözü verdi

ABD hükümeti Fannie Mae ve Freddie Mac şirketlerine yönelik olarak acil yardım programının 400 milyar dolarlık limitini Kongre iznine gerek duymadan aşma kararı aldı.

 

--Yemen El-Kaide toplantısına saldırı düzenledi

Yetkililer ABD destekli gerçekleştirilen saldırıda Fort Hood askeri üs saldırısını düzenleyen saldırganla bağlantısı olan dini liderin, öldürülmüş olabileceğini belirtti.

 

--Papa bir kadın tarafından yere serildi

St. Peter kilisesinde gerçekleştirilen yılbaşı arifesi ayininde bir kadın bariyerleri aşarak Papa’nın üzerine atladı. Yere düşen papa herhangi bir yara almadı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--İngiltere ikramiyeler konusunda yol göstermeye devam ediyor

İngiltere hükümeti bankacılık primleri üzerindeki vergiye açıklık getirerek finansal sektörde daha fazla çalışanı vergiden muaf tuttu.

 

--Avrupalı hissedarlar saldırganlaşıyor

Yatırımcılar kararlı hale geldikçe yönetimle devralmalar üzerinde yeninden kavga etmeye başladılar. Önümüzdeki yeni sınav: Cadbury vs. Kraft.

 

--Avrupa Borsaları 2009’un en yüksek rakamlarına ulaştı

Avrupa hisseleri tatil işlemlerinde hafif yükselirken, Noel öncesinde Fransa ve İngiltere piyasalarının yılın en yüksek seviyelerine çıkmasını sağladı.

 

FINANCIAL TIMES

--Bankacılar, teklifler konusunda heyecanlı

Şirket birleşmeleri ve satın alma işlemleri yürüten bankacılar, ekonomide toparlanmadan bahsetmeye başladı. Yaklaşma olan yeni yıl, küresel anlaşmalara konusunda iki yıldır karamsar olan bankacıları yeni anlaşmalar konusunda heyecanlandırıyor.

 

--Çin 2008 büyümesini revize ederek yüzde 9.6’ya yükseltti.

Çin yapılan hesaplamalar sonucunda hizmet sektörünün tahmin edilenden daha fazla üretim yaptığını açıklayarak Cuma günü 2008 büyüme oranını yüzde 9.6’ya yükseltti

 

--Rekor borç ücretleri, birleşme ve satın almaların düşüşünü telafi etti

Borç teminatlarından gelen rekor seviyedeki ödemeler ve sermaye toplamada yaşanan artış, anlaşmaların beklenenden daha düşük seviyede olan getirilerini dengeledi.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Irak’ta bombalı saldırıda  26 kişi hayatını kaybetti

Saldırıda kutsal Kerbela şehrindeki Aşure Gününe katılmak için yol alan Şii hacılar hedef alındı.

 

--Buzlu hava yılbaşı etkinliklerini mahvedebilir

Soğuk havalar kara hava ve demiryolu ulaşımını vurduğu için milyonlarca insan yılbaşında planladıkları yolculukları yapamayabilir.

 

--Kilise 2 yaşındaki çocukları bünyesine almak istiyor

Guardian gazetesinin incelediği belgelerde,  İngiltere Kilisesinin bünyesindeki çocukların sayısının artırılması gerektiğini belirtildi.

 

HAARETZ
--Netahyahu: Livni koalisyona katılmazsa Kadima'yı bölmeye çalışacağım
İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu, muhalefet partisi Kadima'nın lideri Tzipni Livni'yi bir kez daha kaolisyona katılmaya çağırdı. Netahyahu, Livni'nin teklifi reddetmesi durumunda, Kadima'yı bölmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

--Hamas Şalit için serbest bırakılacak esirler için hâla anlaşmış değil
Hamas'ın elinde bulunan esir İsrailli asker Gilad Şalid'in serbest bırakılması ve esir değişimini görüşmek üzere, Cuma günü Kahire ve Şam'a Hamas delegasyonları bekleniyor.

 

--Netanyahu'nun Kadima'yı bölme girişim tam bir yolsuzluk
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, muhalefetteki Kadima Partisi'nden ayrılanlara iş teklifleri sunması, daha önceki yolsuzluk davalarında görüldüğünden daha açık bir rüşvet göstergesi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Obama'nın görevdeki ilk yılı

ABD BaÅŸkanı Barack Obama bir yıl önce göreve geldiÄŸinde ona Mesih yakıştırması yapan bile oldu. Ancak bu bir yıllık görev süresinde Obama bütün beklentileri boÅŸa çıkardı ve hayal kırıklığı yarattı. Guantanamo'yu kapatmak için tarih verdi ama bunu da baÅŸaramadı.Â

 

DIE WELT

--Çin'den devletin bir numaralı düşmanına 11 yıl hapis

Çin'in dünyada en çok tanınan insan hakları savunucusu Liu Xiaobo'ya 11 yıl hapis cezası verildi. Pekin'deki mahkeme, Xiaobo'ya 11 yıl ceza verirken gerekçe olarak şunu gösterdi: Devleti yıkmayı hedef seçerek sürekli propaganda yapmak. İnsan hakları savunucusu Liu, Çin'de daha fazla insan hakları ve demokrasi istiyor.

EKONOMÄ° BASINI

BLOOMBERG

--Çin GSYİH rakamlarını yükseltti ve Japonya’ya yaklaştı

Çin, 2008 yılı büyüme oranını yüzde 9.6’ya yükseltti ve bu yılın rakamlarının çok daha yüksek olacağını açıkladı. Ülke bu şekilde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olma yolunda Japonya’ya yaklaştı.  

 

-- UBS, Aiful'un kredileri anlaşmalarını kontrol edecek

İsviçreli banka UBS AG’nin, varlıkları açısından Japonya’nın en büyük üçüncü bankası olan Aiful Corp. ile bağlantılı kredi anlaşmalarını kontrol etme isteği, kredi sözleşmeleri takasları ve türevlerini denetleyen uluslararası bir grup tarafından kabul edildi. Bu şekilde Japon bankadan alacağı olan kişilerine ödeme yapılabilecek.

 

--Madoff mağdurunun 2.7 milyon dolarlık tazminatı geçersiz olarak kabul edildi

New Yorklu bir gayrimenkul avukatının, eski eşine Bernard Madoff’un hesabındaki varlıklarını temel göstererek yaptığı 2,7 milyon dolarlık ödeme, avukatın Ponzi oyununda parasını kaybetmesinden dolayı, New York mahkemesi tarafından geçersiz olarak kabul edildi.

 

CNBC

-- Senato, sağlık reformunu onayladı  

ABD Senatosu, Başkan Barack Obama’nın sağlık reformu yasa tasarısını onayladı. Yeni yasa kapsamında, tıbbi sigorta olanaklarında büyük değişiklikler gerçekleşecek ve milyonlarca ABD’li sigorta kapsamına alınacak.

 

--Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olma yolunda Japonya’ya yaklaşıyor

Çin, Cuma günü 2008 yılı GSYİH oranının yüzde 9,6’ya yükseldiğini açıkladı. Daha önce yüzde 9 olarak belirtilen rakamın artırılmasının nedeni, hizmet sektörünün tahmin edilenden daha üretken bir yıl geçirmesi olarak gösterildi.

 

-- Papaconstantinou: Moody’s’in notu daha az indirmesi güven işareti olarak algılanabilir

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Yunanistan’ın kredi notunu diğer kuruluşlara göre daha az düşürmesinin, piyasaların ülkenin bütçe açığını kapatma yolunda attığı adımlara inanmaya başladığının göstergesi olduğunu belirtti.

 

CNNMONEY

--Time Warner ile Fox görüşmeleri devam ediyor

ABD’de kablolu kanal şirketi Time Warner izleyicileri, şirketin Fox TV ile ücret sorununu 31 Aralık’a kadar çözmemesi durumunda, American Idol ve Simpsons gibi popüler programlara erişemeyebilir.

 

-- Senato, 871 milyar dolarlık sağlık reformunu onayladı

ABD Senatosu, 871 milyar dolarlık tarihi sağlık reformu yasa tasarısını, Perşembe günü düzenlenen oturumda onayladı.

 

-- ABD’de işsizlik sigortası başvuruları düştü

ABD Çalışma Bakanlığı’ndan gelen son verilere göre, ülkede geçtiğimiz hafta ilk kez işsizlik sigortasına başvuran kişilerin oranında bir azalma görüldü.

 

FORBES

-- Çin, Liu’ya 11 yıl hapis cezası verdi

Ülkede komünist parti hâkimiyetinin sona ermesi ve geniş kapsamlı siyasi reformların gerçekleşmesi yönünde çağrılar yapan insan hakları savunucusu ve muhalif yazar Liu Xiaobo, hükümeti devirmek istediği iddiasıyla 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

--GM, Saab birimini kapatma yolunda  

ABD’nin en büyük otomobil üreticilerinden General Motors, İsveçli markanın Hollandalı spor otomobil üreticisi Spyker’a satılma şansının azalmasıyla, zarar eden birimini kapatması yönünde büyük baskı görüyor.

 

-- Japonya başbakanının yardımcıları fon skandalına karıştı

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama’nın iki eski yardımcısı, seçim kampanyası sırasında toplanan yardımların raporlarında gerçeği çarptırmakla suçlandı.  

 

MARKETWATCH

-- Dolar Asya’da Yen karşısında değer kaybetti

Asya’da hisselerinin değer kaybetmesi yüzünden bölgedeki yatırımcıların ellerindeki hisseleri çıkarmaları, doların Cuma günü bölgede yen karşısında değer kaybetmesine neden oldu.  

 

--İngiltere’de hisseler tatil sezonu öncesinde son 15 ayın en yüksek seviyesine çıktı

İngiltere’de hisseler Perşembe günü tatil dönemindeki ticari işlemlerden elde edilen gelirlerle yükseldi.  

 

--Meksika ve Brezilya borsaları ABD’nin gayrimenkul verileriyle yükseldi  

ABD’deki konut satışlarının artmasının ülkedeki ekonomik iyileşmenin hız kazandığının bir kanıtı olarak algılanması, Meksika ve Brezilya’daki borsaların Perşembe gününü yüksek seviyelerde kapatmasını sağladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!