Dünya basınından manşetler - 23 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 23 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2010 09:52

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--ABD hızlı saldırılar için yeni silahlara yönelecek

ABD’nin kullanmayı hedeflediği yeni silah sistemi, çok büyük ağırlığa sahip geleneksel savaş başlıklarını yüksek hızla tam hedefinden vurmayı amaçlıyor.

 

--Bangkok patlamaları şiddet endişesi doğurdu

Altı haftadan fazla süren hükümet karşıtı gösterilen ardından patlayan ve üç kişinin ölümüne neden olan patlamalar, Tayland’da şiddetin artacağı endişesini doğurdu.

 

THE WASHINGTON POST

--ABD ordusu Kandahar’daki elektrik sorunuyla uğraşıyor

ABD ordusu komutanları ve kıdemli diplomatlar Afganistan’ın en büyük kenti Kandahar’daki elektrik sorununun nasıl çözüleceği tartışmasına odaklandı. Elektriğin sağlanması bölgedeki nüfusun desteğini kazandıracağı gibi Taliban’ın güç kaybetmesinde önemli rol oynuyor.

 

--Obama’dan finansal düzenleme için önemli çıkış

ABD Başkanı Obama, geçtiğimiz yılı esir alan tartışmalara neden olan sağlık reformuna kıyasla, finansal reform için çok daha belirgin, iddialı bir çıkış yaptı. Bu çıkış aynı zamanda Kongre’ye yasanın daha kolay sunulabilmesi için yapılan bir stratejinin önemli bir parçası olarak görülüyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--AB, Yunanistan’ın daha yüksek bütçe açığı olduğunu söylüyor

Yunanistan’ın borç krizinin yatırımcıların bildiğinden daha derin olduğuna yönelik çıkan haberler, Avrupa piyasalarında şok etkisi yarattı. Ülkenin bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı 12.7 olarak bilinirken, Avrupa Birliği bu oranın 13.6 olduğunu açıkladı. Bu gelişmenin ardından AB ve Uluslararası Para Fonu’nun birkaç hafta içinde kurtarma paketini devreye sokması bekleniyor.

 

—İngiltere’de Başbakan adayları dış ilişkileri tartıştı

İngiltere’de Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown, televizyon tartışmalarının ikinci turunda, nükleer silahlardan, ülkenin Avrupa ile olan ilişkilerine kadar pek çok konuyu masaya yatırdı. Ancak ikinci turun da galibi, ilk turdaki gibi Liberal Demokratların lideri Nick Clegg oldu.

 

FINANCIAL TIMES

--Cameron ve Brown, Clegg ile aralarındaki farkı kapattı

Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve İşçi Partisi lideri Gordon Brown, televizyonda yayınlanan tartışmanın ikinci turunda, Liberal Demokratların lideri Nick Clegg ile aralarındaki farkı kapattı.

 

--Sıkıntı içindeki Yunanistan için yardım paketi yaklaşıyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Yunanistan’ın kredi notunu düşürmesinin ve ülkenin bütçe açığının daha önce açıklanan rakamdan daha yüksek olduğu yönündeki haberler, Yunanistan için hazırlanan yaklaşık 40 milyar euroluk yardım paketinin devreye girmeye sürecini hızlandırdı.

 

THE GUARDIAN

--Seçim tartışması: Nick Clegg fırtınadan kurtuldu

İngiltere’deki Liberal Demokrat Parti’nin lideri Nick Clegg, dün gece yapılan başkan adaylarının canlı yayındaki tartışmasında hızlı yükselişini devam ettirdi. Liderlerin daha şahsi konuşmalar yaptığı dikkat çekerken, Clegg konuşmasını duygusal bir sözle bitirdi: “Kimsenin size bu sefer hiç bir şeyin değişmeyeceğini söylemesine izin vermeyin, çünkü değişim olabilir.”

 

--ABD İsrail ile görüşmelerini yeniden başlatıyor

ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, Doğu Kudüs’teki yeni konutların inşasının dondurulmasına karşı çıkan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya gelecek.

 

HAARETZ

--Netanyahu geçici sınırlara sahip Filistin devletini kabul edebilir

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Batı Şeria’da geçici sınırlara sahip Filistin Devleti’ni barındıran bir anlaşmaya sıcak bakıyor.

 

--Gazzeli radikallerin hedefi Yemen’deki Yahudiler

Yemen’de bulunan Şii bir grup Haaretz’te yaptığı açıklamada Gazzeli radikallerin El Kaide’ye Yemen’deki Yahudileri hedef almaya teşvik ettiklerini ve El Kaide’nin Sinai Yarımadasında bir üs kurmayı planladığını belirtti.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

-- G-20 yuan konusunda baskı yapmaya hazırlanıyor

G20, ABD’nin başlattığı yuan baskısının Mumbai’den, Brüksel’e kadar uzanmasının ardından, kendi içinden bir ülkeye uyguladıkları baskıyı artırabilir.

 

--Yunanistan, köprü kredi talebinde bulunabilir

Gelecek ay 12 milyar euro borç ödemek zorunda olan Yunanistan, euro bölgesi liderlerinden köprü kredi talebinde bulunabilir. Diğer yandan, Yunan hükümetinden yetkililer, ülkenin borçlanma maliyetinin 1998’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığını söyledi.

 

CNBC

--G20 kriz sonrası için plan hazırlığında

Dünya liderleri finansal kriz sonrası yön çizmek için Cuma günü Washington’da bir araya geliyor. Ancak Yunanistan’ın içinde olduğu kriz, küresel ekonominin halen kırılgan olduğunu hatırlatıyor.

 

--Euro bir yılın en düşüğüne geriledi

Yunanistan’ın ülke borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalabileceği söylentileri, Asya’daki işlemlerde kayıpları önlemek amacıyla yapılan satışlara neden oldu. Euro, artan endişelerle son bir yılın en düşüğüne geriledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!