Dünya basınından manşetler - 21 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 21 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2010 15:45

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

--Türkiye’de adalet siyasete kurban ediliyor (New York Times)

Geçtiğimiz hafta içinde bir devlet savcısının başka bir savcının emriyle tutuklanması ve tutuklama ardından Adalet Bakanlığı’nda yaşanan güç mücadelesi, Türkiye’deki laikler ile din eksenli bir siyaset izleyen AK Parti hükümeti arasında devam eden mücadeleyi, tekrar göz önüne serdi.

Tartışmalar, özel yetkili bir savcının, meslektaşı İlhan Cihaner’i, AK Parti'yi askeri darbeyle devirmeyi planladığı öne sürülen Ergenekon ağının içinde yer aldığı suçlamasıyla tutuklatmasıyla başladı.

KURBAN EDİLİYOR
Her ne kadar Türkiye'in geçmişinde yaşanan darbelerden nedeniyle birçok insan Ergenekon davasına destek verse de, bu çerçevede yapılan Cihaner'inki gibi tartışmalı tutuklamalar, adaletin, siyasi yönlendirmelere kurban edildiğiyle ilgili endişeleri artırıyor.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Mithat Sancar, Cihaner’in Ergenekon davasında haksız yere tutuklanan tek kişi olmadığını söyleyerek soruşturmanın tutuklamalar olmadan yürütülebileceğini ifade etti. Sancar, yaşanan olayların artık ordunun de ötesine geçen bir güç mücadelesinin parçası olduğunu söyledi.

Gazete, Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Cihaner'in soruşturulması kararı alan savcının yetkilerini almasının, Adalet Bakanlığı ile HSYK arasındaki gerginliği artırdığına da dikkat çekti. NYT, Bakanlığın, HSYK'nın bu kararı ile siyasi davrandığını ve yargıya müdahale ettiği düşüncesinde olduğunu da yazdı.

NYT, Ankara’da yaşanan güç mücadelesinin Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 seçimlerinden beri devam ettiğini ve ordu da dâhil üzere diğer laik kurumları da içine aldığını vurguladı.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD'de milyonlarca insan yıllarca işsiz kalabilir

Amerikan ekonomisinin toparlanmasına yönelik sinyallere rağmen işsizlik sorununun yıllarca sürebilecek olması, kısa dönemde işsizlikle baş etmesi için oluşturulan sosyal güvelik ağını yetersiz kılabilir.

 

Haberin Devamı

--Afgan ordusunun yükünü ABD taşıyor

Afganistan’da ABD operasyonlarına sadece destek verebilen Afgan ordusunun kendi başına operasyon düzenleyebilmesi için halen çok erken.

 

THE WASHINGTON POST

--Koalisyon güçleri Marjah’da yeniden yapılandırmayı düşünüyor

Afganistan'da, Taliban kalesine yönelik saldırı devam ederken, koalisyon güçlerinin komutan ve danışmanların en büyük mücadelesi bölgede istikrar ve güvenliğinin yeniden nasıl sağlanacağıyla ilgili olacak.

 

--Obama uzlaşma için zemin arıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti temsilcilerine sağlık yasası reformunu bir “siyasi çekişmeye” çevrilmemesi ve kuşaklar boyu süren bu sorunun ortak zeminde çözülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

 

THE GUARDIAN

--Kaşmir barış görüşmeleri protestolarla başladı

Hindistan ve Pakistan 2008’deki Mumbai terör saldırılarından bu yana ilk kez üst düzey barış görüşmelerini düzenlerken, sokaklarda protesto gösterileri yaşanıyor.

 

--Anketler bankacılara öfke kusuyor

İngiltere'deki anketlerde, her dört kişiden üçünün bankacılık sektörünün düzenli olmadığı görüşü ağırlığını koruyor. Katılımcılar, bu nedenle bankacıların ikramiyelerine sınır getirilmesini istiyor.

 

HAARETZ

--Netanyahu Dubai suikastı için Ocak ayında yetki verdi

İngiliz Sunday Times gazetesi, Mossad’ın Hamas yetkilisi Mahmud El-Mabhuh’un suikastında yer alan ajanların eğitilmesi için Tel Aviv’de bir oteli kullandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

 

--İran yaptırımları İsrail-Çin görüşmelerinin merkezinde

Enerji konusunda fazlasıyla İran petrolüne bağlı olan Çin, İsrail görüşmeleri öncesinde İran’a uygulanacak yaptırımlar için büyük bir engel teşkil ediyor.

 

EKONOMİ BASINI

CNBC

--Ticari gayrimenkul yeni kriz işareti mi yoksa en iyi yatırım mı?

ABD'li bazı ekonomistler değerlerinde düşüş endişeleri bulunan ticari gayrimenkullerin en iyi yatırım alanı olduğunu düşünüyor.

 

--Bankalar düzgün ödeme yapabilecek müşterilere odaklanıyor

ABD'de yıllarca kredi kartı borcı olan müşterilerinden kâr eden bankalar, şimdi ise gözlerini ödül kampanyalarıyla etkilemeye çalıştıkları, ödemelerini zamanında yapan paralı müşterilere çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!