Dünya basınından manşetler - 21 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 21 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 09:41

Dünyada bugün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

YNETNEWS:  Türkiye’yle ticaret hacmi yüzde 30 arttı

Mayıs ayında yaşanan Gazze filosu baskınından bu yana İsrail ile Türkiye artan tansiyona rağmen, iki ülkenin ticaret alanındaki işbirliği hiç hız kesmedi. 

 

İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı’yla Ankara’daki ticaret ataşesinin verdiği rakamlara göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 30 artış gösterdi.

 

Ticaretteki artış, Gazze filosu baskını ardından yaşanan krize rağmen yükseldi. Merkezi İstatistik Bürosu’nca derlenen verilere göre, geçen yıla oranla büyük bir artış gösteren ticaret başlıca kimyasal maddeler, tarım ürünleri ve rafine edilmiş benzin alanında yaşandı.

Haberin Devamı

 

İsrail’in Ankara ticaret ataşesi Doron Acrahami, “Politik alandaki gelişmeler iki ülkenin ticaretine olumsuz etki yapmadı. Birçok İsrailli iş adamı politik gelişmelere kulak asmadan işleri yapmaya devam etti” dedi.

 

Avrahami, “İlişkilerin düzeltilmesine yönelik görüşmeler sayesinde iş adamlarının arasında yapılan görüşmelerdeki atmosfer de daha olumlu bir hal aldı. Ancak atmosfer bu kadar kötü olmadığı dönemde bile ticaret kaldığı yerden devam etti” yorumunu yaptı.

 

NEW YORK TIMES: ABD Pakistan’daki saldırılarını artıracak

Afganistan’da görev alan üst düzey ABD’li komutanlar, Pakistan’ın artan öfkesine rağmen sınır ötesinde düzenledikleri özel operasyonları artırarak militanların bu bölgedeki sığınaklarını yok etmeyi hedefliyor.

 

Yeni plan henüz onaylanmamış olsa da, ABD’li askeri yetkili ve politikacılar, Afganistan’dan geri çekilme tarihi yaklaştıkça yeni bir stratejiye geçiş yapıldığını belirtti. Komutanlar ise taşıdığı risklere rağmen sınır ötesinde yapılacak operasyonlarda ele geçirilecek militanların önemli istihbarat sağlayabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

 

ABD’li yetkililer, geçmişte çok az sayıda sınır ötesi harekat gerçekleştirmişse de, Pakistan’ın büyük tepkisini çekmişti. Ancak ABD ordusu, yeni plan kapsamında daha fazla sınır ötesi harekat yapmak konusunda kendinden emin bir görüntü çiziyor.

 

ABD’nin Pakistan’da yürüttüğü gizli operasyonlar ağırlıklı olarak CIA’in kontrolündeki insansız hava araçlarıyla düzenleniyordu. Bunun yanı sıra, CIA’in desteklediği Afgan milis kuvvetleri, başlıca istihbarat toplamak için sınır ötesine geçiyordu. Bu operasyonlarda sadece birinde, Afgan milislerin saldırı düzenleyerek bir silah deposunu imha ettikleri belirtildi.

 

ABD Başkanı Barack Obama tarafından onaylanması gereken yeni savaş planı, ABD toplumunda giderek desteğini yitiren Afgan savaşında yeni bir cephe açmış olacak.

Haberin Devamı

 

GUARDIAN:  Yüzlerce ABD şehri borç krizinin tehdidi altında

Analistler, bankaları teker teker iflasın eşiğine getiren borç krizinin gelecek yıl belediyeleri etkisi altına alabileceğini, bu şekilde ABD’de 100’den fazla şehrin ekonomik krizin içine düşme riski bulunduğunu belirtti.

 

ABD’li araştırma analisti Meredith Whitney, ülkenin en büyük sorununun yerel ve milli borç olduğunu belirtti ve bu sorunun ekonomik toparlanmayı çok olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Whitney, “Konut sıkıntısının yanında ABD ekonomisini en çok tehdit eden sorun bu. Belediye tahvillerinde yüzlerce milyon dolara denk gelen borçlanmayla karşılaşabiliriz” dedi.

 

New Jersey valisi Chris Christie ise yaşanan sıkıntıyı şöyle özetledi: “Çok fazla harcama yapıyoruz. Sahip olmadığımız parayı harcıyoruz. Çok yüksek miktarlarda borç aldık. 10 yıl boyunca kuyumuzu kazdıktan sonra bu kuyudan çıkmak çok daha zor olacak” dedi.

Haberin Devamı

 

ABD şehirleri ve eyaletleri yaklaşık iki trilyon dolar borca girmiş durumda. Avrupa’da ise bölgesel devletlerin bu yıl rekor bir seviyede, 1.3 trilyon euroya ulaşması bekleniyor.

 

TIMES: Assange ilk röportajında kin kustu, Guardian’a ağır eleştiride bulundu

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, serbest kaldıktan sonra Times’a verdiği röportajda hem düşmanlarına hem de müttefiklerine eleştirilerde bulundu. Assange, ABD’nin kendisini yargılamaya devam etmeye çalışması halinde misillemelerde bulunacağını belirtti.

 

‘Bay Sızıntı’, İsveç’te maruz kaldığı tecavüz suçlamalarının detaylarını yayımladığı için, işbirliği içinde olduğu Guardian gazetesini eleştirdi. Aynı zamanda, perdenin arkasında tutulan ve kendisini tecavüzle suçlayan kadınların intikam güdüsüyle motive edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Assange, elinde dünyanın en büyük bankalarından birinin başındaki ismi yok etmeye yetecek materyal olduğunu ve bu bilgileri gelecek yıl yayımlamayı düşündüğünü söyledi

 

Suffolk’da göz hapsinde tutulduğu evinde konuşan Assange, Guardian gazetesinin kendisini suçlayan polis tutanaklarını yayımlamasını “iğrenç” olarak yorumladı.

 

Assange’ın, bu gazetede çalışan ve eski bir arkadaşı olan Nick Davies’e özellikle öfkeli olduğu anlaşıldı. Ona göre Davies, polis tutanaklarından özellikle seçtiği bölümleri yayımladı.

 

Tecavüz suçlamalarını reddeden Assange, Ağustos ayında tanıştığı iki kadının yaptığı suçlamaların asılsız ve nereden kaynaklandığı belirsiz olduğunu söyledi. Times, her önüne gelenle yatıp yatmadığını sorduğunda, Assange, “Öyle biri değilim. Ama kadınlardan gerçekten çok hoşlanıyorum” dedi.

 

WALL STREET JOURNAL: İspanya’nın bütçe rakamları yatırımcıları rahatlattı

İspanya, bölgesel hükümetlerinin 2010 yılı bütçe hedeflerine ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, İrlanda’nın ardından mali yardım talep etmesinden korkulan diğer ülke olacağına yönelik endişeleri gidermeye çalışıyor.

 

Piyasaların büyük baskısı altında olan İspanya, bölgesel hükümetlerin izlenen kemer sıkma politikasını olumsuz etkileyebileceğinden endişe duyan yatırımcıları rahatlatmak için, yılsonundan önce ilk kez hesap defterlerini açıklamaya başvurdu.

 

İlk veriler bölgesel harcamaların büyük oranda kontrol altında bulunduğunu gösterirken, bazı analistler finansal alanda en büyük mücadelenin henüz verilmediği uyarısında bulundu. Ekonomi Bakanlığı, 17 bölgenin ortalama bütçe açığı üçüncü çeyrekteki GSYİH’nın yüzde 1.24’üne denk geldiğini belirtti. Böylece, yıl sonundaki hedef olan yüzde 2.4’ü tehdit etmeyen bir rakam ortaya çıkıyor.

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) uzmanı Andres Fuentes, rakamların, bölgesel hükümetlerin yanı sıra, merkezi hükümet alanında da önemli bir gelişmeye işaret ettiğini belirtti ve “Bana kalırsa İspanya bu ve önümüzdeki yıl bütçe hedefine ulaşacak” dedi.

 

Ancak bazı analistler İspanya’nın henüz tehlike bölgesinden çıkmadığı düşüncesinde. En büyük harcama kalemleri son çeyrekte ortaya çıkarken, vergi gelirlerinin düşmesi, İspanya’nın bütçe rakamlarını olumsuz etkileyebilir.

 

BBC TÜRKÇE: Avrupa'da karakış on binlerce kişiyi mahsur bıraktı

Son yüzyılın en çetin kışlarından birini yaşayan Avrupa'da hava ve kara ulaşımı olumsuz etkilendi. İngiltere'de ağır kar yağışı bazı bölgelerde hava sıcaklığını eksi 26 dereceye kadar düşürdü.

 

Dondurucu soğuklar ve kar yağışı 25 Aralık'taki Noel öncesinde en fazla hava ulaşımını etkiledi.

 

Londra'daki Heathrow Havaalanında uçuşların neredeyse tamamının iptal edilmesi nedeniyle binlerce yolcu mahsur kaldı. Terminalde yerlerde uyuyan yolculara battaniye dağıtıldı.

 

Dünyanın en işlek havaalanlarından Heathrow'a her gün ortalama 1300 uçak inip kalkıyor. Oysa, pazar günü sadece 20 uçak indi ya da kalkabildi.

 

Yetkililer, bugün de birçok seferin iptal edildiğini, yığılma nedeniyle uçuşların normale dönmesinin günler alabileceğini söylüyorlar.

İngiltere'deki diğer havaalanları bugün açık. Ancak yine birçok sefer iptal edilmiş durumda. Frankfurt ve Paris'teki Charles de Gaulle havaalanlarında uçuşların yaklaşık yüzde 40'ı iptal edilmiş durumda.

 

Soğuk hava tren seferlerini de etkiledi. Diğer Avrupa ülkelerindeki tablo da pek farklı değil.

 

Avrupa'yı etkilemeye devam eden sert kış koşullarının ulaşıma olumsuz etkisi sürüyor. Brüksel'deki Zaventem Havaalanı da kapandı.

 

Heathrow gibi Zaventen Havaalanı'nda da binlerce kişi geceyi terminallerde geçirmek zorunda kaldı. Frankfurt ve Amsterdam Havalanları'nda da bazı uçuşlar iptal edildi.

 

Noel tatili dolayısıyla çok sayıda yolcu seyahat ediyor. Yetkililer yolculara seyahat etmeden önce havayolu şirketleriyle temasa geçmelerini öneriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!