Dünya basınından manşetler - 2 Haziran

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 2 Haziran
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 10:01

Tel Aviv, Ankara'daki büyükelçilikte çalışan personelin ailelerinin İsrail'e dönmelerini istedi. Diğer yandan İsrail uluslararası kamuoyunun çağrılarına kulak tıkayıp Gazze ablukasını kaldırmayı ve olayı bağımsız soruşturmaya açmayı reddederken, Beyaz Saray’dan Tel Aviv’i destekleyen açıklamalar geliyor. Öte yandan Japonya Başbakanı’nın istifası gündemde önemli yer tutuyor. Ekonomi tarafında ise ABD’nin açtığı Meksika Körfezi davası var.

Haberin Devamı

AFP: İsrail büyükelçilik çalışanlarının ailelerini geri çağırdı
İsrail Ordu Radyosu’nun Çarşamba günü bildirdiğine göre Tel Aviv Ankara’daki büyükelçilikte çalışan personelin ailelerini ve akrabalarını İsrail’e çağırdı.

Radyoya konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili Ankara’daki konsolosluk ve büyükelçilik çalışanlarıyla ilgili yaklaşık 50 kişinin evlerine dönmekte olduğu bilgisini verdi.

THE JERUSALEM POST: Netanyahu bağımsız soruşturmayı reddetti
İsrail Salı gecesi yaptığı açıklamayla uluslararası kamuoyunun Gazze’deki deniz ablukasını kaldırma ve filo baskınının bağımsız bir kurum tarafından soruşturulması teklifini reddetti.

Başbakan Benjamin Netanyahu, diplomatik güvenlik kabinesinin özel toplantısında yaptığı açıklamada “Bu ablukanın İsrail’in güvenliği ve kendini koruma hakkı açısından hayati olduğunun anlaşılması çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Gazze’nin “İran destekli bir terörist devlet” olduğunu ve silahların bölgeye denizden, havadan ya da karadan girişinin engellenmesinin çok önemli olduğunu belirten İsrail Başbakanı, tünellerden Gazze’ye sokulan silahların farkında olduklarını ancak kontrol edilmemiş bir kargo gemisiyle bölgeye getirilecek silah ve mühimmatın miktar ve niteliğinin tünellerden gelenden çok farklı olacağını söyledi.

Öte yandan hükümet kaynakları İsrail’in bu olayda ve benzeri her türlü olayda düzenleyeceği ordu soruşturmasının herhangi bir demokratik ülkede olması gereken bütün standartlara uyacağını dolayısıyla bağımsız bir kuruma ihtiyaç olmadığını belirtti.

REUTERS: ABD İsrail’e desteğini sürdürüyor
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak İsrail baskınında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini ilettiği bildirildi.

Açıklamada Obama’nın ABD’nin bu trajediyle ilgili “güvenilir, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yapılmasına verdiği destek” bir kez daha dile getirdiği ifade edildi. Daha önce Beyaz Saray BM Güvenlik Konseyi’nin soruşturma açılması kararını desteklediğini açıklamış ancak İsrail güçlerinin yaptıklarını kınamamıştı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, uluslararası sularda yaşanan şafak baskınının ABD ve İsrail arasındaki “güven dolu ilişkiyi” değiştirecek bir şey olmadığını söyledi. Gibbs Salı günü muhabirlere, “Biz İsrail’in güvenliğine verdiğimiz desteği sürdürüyoruz. Bu değişmeyecek” dedi. Gibbs, ABD’nin Güvenlik Konseyi’nin aldığı “uluslararası katılımla güvenilir bir soruşturma” kararını da desteklediğini ifade etti.

YNETNEWS: Türk hackerlar Netanyahu’nun partisinin sitesini hackledi
Türk hackerların Likudnik sitesinin çeşitli yerlerine İsrail, Likud hükümeti ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu karşıtı mesajlar yazdıkları ifade edildi.

Hackerlar mesajlarında ayrıca Hamas’a destek çağrısı da yaptı.

Haberin Devamı

Sitenin editörü Arik Ziv, “Bu tür şeyle bizi terör örgütlerine ve son zamanlarda basında çıkan Filistin boykotu haberlerine karşı haklı ulusal mücadelemizde daha güçlü bir hale getirir” dedi.

BBC: Japonya Başbakanı Hatoyama istifa etti
Japonya’nın sekiz aylık başbakanı Yukio Hatoyama, istifasını verdi. Hatoyama seçimlerden önce ülkenin güneyindeki Okinawa Adası’nda bulunan bir ABD üssünü kapatma sözü vermiş ancak geçen sekiz aylık sürede bu vaadini yerine getirememişti. Başbakan’ın istifasında bu durum etkili oldu.

Hatoyama’nın hamlesi, liderliğini yaptığı merkez sol Japon Demokrat Partisi’nin (DPJ) Temmuz ayında yapılacak seçimlerdeki şansını artırma çabasının bir ürünü oldu. DPJ geçtiğimiz yıl yapılan seçimleri çok büyük farkla kazanmış ve ülkede yarım yüzyıldır süregelen muhafazakar yönetime bir son vermişti.

Haberin Devamı

Ancak ABD üssü konusunda yaşanan tartışmalar partinin diğer kapsamlı hedeflerini hayata geçirmesine de engel oldu. Bu hedefler arasında ABD’yle daha dengeli bir ittifak kurmak, daha büyük bir refah devleti yapısı oluşturmak, bürokrasinin politika yapımındaki kontrolünün önüne geçmek var.

63 yaşındaki Hatoyama, Japonya’nın son dört yıl içinde gördüğü dördüncü başbakan oldu.

CNN: Marilyn Monroe’nun hiç görülmemiş fotoğrafları ortaya çıktı
Marilyn Monroe’nun, Başkan John F. Kennedy’nin 45’inci doğum günü için söylediği “İyi ki Doğdun” şarkısı, ünlü aktrisin Ağustos 1962’deki ölümünden önce kameraların önüne çıktığı son büyük olay olmuştu.

Dün yaşasaydı Marilyn Monroe’nun doğumunun 84’üncü yıldönümü olacaktı. Bunun şerefine 19 Mayıs 1962’de JFK’nin partisinden sonra çekilen ve Monroe ve Kennedy’le Kennedy’nin kardeşi, ABD Başsavcısı Robert Kennedy’i bir arada görüntüleyen bir fotoğraf ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray fotoğrafçısı Cecil Stoughton tarafından çekilen bu siyah beyaz karede, Monroe hala meşhur dar elbisesinin içinde görülüyor. Başkan Kennedy çok nadiren yaptığı bir şey yaparak kameraya arkasını dönüyor. Robert Kennedy ise onlara bakıyor.

Fotoğrafın orijinalini elinde tutan yapımcı Keya Morgan, “Bobby ve Marilyn ya da JFK ve Marilyn’in başka fotoğrafı yok ama çekilmediğinden değil. Gizli Servis ve FBI bütün filmlere el koyduğu için” dedi.

THE GUARDIAN: ABD’nin hukuki işlem başlatmasıyla BP’nin geleceği tehlikeye girdi
BP’nin geleceği dün gece ABD hükümetinin Amerikan tarihindeki en kötü petrol sızıntısı olan Meksika Körfezi’ndeki felaketle ilgili hukuki inceleme başlatılmasıyla tehlikeye girdi. ABD Başsavcısı Eric Holder’ın cezai soruşturma başlatıldığını duyurmasıyla ABD’de borsaların kapanışından önce BP’nin hisseleri bir kez daha düşüş yaşadı.

FTSE’de işlem gören hisseler yüzde 13 değer kaybetti, şirketin piyasa değerinin 12 milyar sterlini bir anda yok oldu. Bir borsacı BP’deki karanlık havanın “şirketi gerçekten dağıtabileceğini” söyledi.

Holder her ne kadar açılan davanın hangi şirketler üzerine odaklanacağını belirlememiş olsa da, BP’nin uygulamalarının mercek altına alınmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Holder, “Sızıntıyla ilgili bütün tarafların yaptıklarını yakından inceleyeceğiz. Eğer yasadışı bir durum yaşandığına dair kanıtlar bulursak, cevabımız çok sert olacak” dedi. Şu an itibariyle bütün olasılıkların masada olduğunu belirten Holder, hatalı açıklamalar yapıldığını fark etmeleri durumunda doğrudan cezai işlemlerin başlatılabileceğini de söyledi.

BP de soruşturmada tam işbirliği yapma sözü verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!