Dünya basınından manşetler - 2 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 2 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2009 10:42

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler aşağıda yer almaktadır:

Haberin Devamı

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

-- Domuz gribi yayılıyor: Hamileler tehlike altında

ABD’li uzmanlar, hamilelerin domuz gribi virüsüne karşı diğer insanlara göre daha hassas olduklarını söyledi.

 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin solunum hastalıkları departmanı yöneticisi Dr. Anne Schuchat, özellikle hamileleri domuz gribi virüsüne karşı uyardı. ABD’li uzman, Ağustos sonunda virüs sebebiyle yoğun bakıma alınan hamile sayısının 100, hayatını kaybeden hamile hasta sayısının ise 28 olduğunu söyledi.

 

“Bu rakamlar gerçekten üzüntü verici” diyen Schuchat, doğum uzmanı ve ebeleri de hastalarına en kısa sürede domuz gribi aşısı yapmalarını tembihledi.

 

­-- İran, Rusya’ya zenginleştirilmiş uranyum göndermeyi kabul etti

İran yeni ortaya çıkan nükleer santrali denetimcilere açmaya ve elindeki zenginleştirilmiş uranyumun büyük bir kısmını yakıta dönüştürülmesi için Rusya’ya göndermeyi kabul etti.

 

-- Bank of America’nın başına kim geçebilir?

Kenneth Lewis’in 31 Aralık’ta işten ayrılacak olması, Bank of America yönetim kurulu başkanlığında halef sıkıntısına yol açtı.

 

THE WASHINGTON POST

-- Beyaz Saray Afganistan'daki gücün azaltılmasından yana

Üst düzey yetkililer, mümkün olan en az sayıda yeni askerin Afganistan’a gönderilmesi gerektiğini savunmaya başladı. Ayrıca ağırlıklı olarak Afgan güçlerinin hızlı eğitimine odaklanılması öngörülüyor.

 

-- Destek paketi olmadan toparlanma mümkün mü?

Hükümet harcamaları için kullanılan kaynaklar tükendiğinde ekonomideki toparlanmanın devamı mümkün olmayabilir.

 

-- Sumatra’da arama çalışmaları sürüyor

İki depremin ardından ülkedeki can kaybı 800’ü bulurken kurtarma ekipleri moloz yığınlarının altında hayat belirtisi arıyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Şehirler Olimpiyat oylamasını bekliyor

Chicago’nın 2016 Olimpiyatları ev sahipliği girişimi 70 dakikalık bir sunum ve Obama’nın kulis faaliyetlerine kaldı. Adaylar arasında Madrid, Tokyo ve Rio de Janeiro da var.

 

-- İran uranyumu yurtdışına göndermeyi kabul etti

İran bilinen nükleer yakıtının çoğunu Rusya ve diğer ülkelere transfer etmeyi ve BM müfettişlerinin bir tesisi ziyaret etmesini kabul etti

 

-- AB’deki üst düzey bankalar stres testini geçti

Stres testleri, AB’deki 22 en büyük bankanın, ekonominin beklenenden daha fazla daralması halinde 585 milyar dolarlık zararla hayatta kalabileceğini gösterdi.

 

FINANCIAL TIMES

-- Obama İran görüşmelerindeki aşamayı memnuniyetle karşıladı

ABD Başkanı Barack Obama, son 30 yıldaki en kapsamlı Washington-Tahran görüşmelerinden sonra varılan mutabakatı geçici anlaşma olarak niteledi. Anlaşmayı öven Obama, mutabakatın Tahran’la olan nükleer program gerilimini azaltacağını söyledi.

 

-- ABD otomobil satışları yılın en düşük seviyesine yakın

ABD otomobil ve kamyonet satışları, azalan tüketici talebi ve olağandışı olarak daha az sayıda popüler modelin tasarlanması nedeniyle Eylül’de 2009’un en düşük seviyesine yaklaştı.

 

-- BofA, CEO’sunun yerini alacak adayları sıralıyor

Bank of America yönetim kurulu, görevinden ayrılan CEO Ken Lewis’in halefini seçmek için gerekli süreci başlatmak için Cuma günü toplanıyor. Potansiyel adaylar arasında daha önce BofA’da çalışmış dışarıdan yöneticiler de var.

 

THE GUARDIAN

-- Obama’nın sağlık reformuyla mücadele etmek için milyonlar harcandı

ABD’de sağlık endüstrisi, Obama’nın reform paketinin kongrede kabul edilmesini önlemek için yaptığı lobi çalışmalarına milyonlarca dolar harcadı.

 

-- İran uranyum ihraç etme anlaşmasını kabul etti

Yetkililer nükleer santrallerdeki denetimlerin, İran’ın nükleer programı hakkındaki detayları ortaya dökebileceği konusunda uyarı yapıyor.

 

-- Çin doğum günü partisinde güç gösterisi yaptı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 60’ıncı yıldönümünde Pekin sokaklarında tanklar ve kamyonlar yürüdü.

 

HAARETZ

-- İsrail Gilad Şalit videosunu almaya hazırlanıyor

İsrail, Şalit’in iyi durumda olduğunu göstereceği söylenen video karşılığında 20 kadın Filistinli mahkumu serbest bırakacak.

 

-- Hamas ve Mısır: Şalit video anlaşması bir devrim değil

Üst düzey sivil ve askeri yetkililer, Şalit’in serbest bırakılmasına yönelik anlaşmanın önümüzdeki aylarda tamamlanmasını umduklarını söyledi.

 

-- İran görüşmeleri gelecek müzakereler için umut aşılıyor

ABD’li yetkililer Washington’ın, nükleer programını geliştirmek için zaman kazanmak isteyen İran’ın kendilerini daha fazla oyalamasına izin vermeyeceğini söyledi.

 

FINANCIAL TIMES

-- Obama İran görüşmelerindeki aşamayı memnuniyetle karşıladı

ABD Başkanı Barack Obama, son 30 yıldaki en kapsamlı Washington-Tahran görüşmelerinden sonra varılan mutabakatı geçici anlaşma olarak niteledi. Anlaşmayı öven Obama, mutabakatın Tahran’la olan nükleer program gerilimini azaltacağını söyledi.

 

-- ABD otomobil satışları yılın en düşük seviyesine yakın

ABD otomobil ve kamyonet satışları, azalan tüketici talebi ve olağandışı olarak daha az sayıda popüler modelin tasarlanması nedeniyle Eylül’de 2009’un en düşük seviyesine yaklaştı.

 

-- BofA, CEO’sunun yerini alacak adayları sıralıyor

Bank of America yönetim kurulu, görevinden ayrılan CEO Ken Lewis’in halefini seçmek için gerekli süreci başlatmak için Cuma günü toplanıyor. Potansiyel adaylar arasında daha önce BofA’da çalışmış dışarıdan yöneticiler de var.

 

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

 

BBC NEWS

-- Ermenistan lideri diaspora turunda

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, diaspora Ermenilerinin Türkiye’yle buzları çözen anlaşmaya yönelik kaygılarını gidermek için bir haftalık uluslararası geziye çıktı.

 

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY

-- Ermenistan’da muhalif partiler Türkiye'ye karşı birleşti

Ermenistan’ın önde gelen iki muhalefet partisi Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan anlaşmayı protesto etmek için güçlerini birleştirme kararı aldı.

 

ASSOCIATED PRESS

-- Türkiye: protestocu öğrenci IMF başkanına ayakkabı fırlattı

İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki konferansta bir öğrenci-gazeteci IMF Direktörü Dominique Strauss-Kahn’a ayakkabı fırlattı. Protestocu sahneye doğru koşarken “IMF dışarı” şeklinde slogan attı.

 

REUTERS

-- Toreador Türkiye ve Macaristan’daki varlıklarını satıyor

Bağımsız petrol ve doğalgaz şirketi Toreador Resources, Türkiye ve Macaristan’daki kalan varlıklarını 16.4 milyon dolara satacağını ve Fransa’daki faaliyetlerine odaklanacağını açıkladı.

 

 

EKONOMİ BASINI

CNNMONEY

-- Detroit ölülerini gömemeyecek kadar fakir

ABD'nin Detroit eyaletinde ölüleri gömmek için dahi kaynak bulunamaması, mali olarak zor durumda olan ailelerin sevdiklerini morglarda bırakmasına neden oluyor. Detroit’in göbeğindeki Wayne County morgunda 67 ceset sahipsiz şekilde bekliyor. Ne aileler ne de devlet cesetleri gömmek için para bulabiliyor.

 

--BofA CEO'su 53 milyon dolarlık emeklilik ikramiyesi yolunda

Bank of America'nın yıl sonunda emekliye ayrılarak görevi bırakacağını açıklayan CEO'su Ken Lewis, bankanın yıllar önce dondurduğu performasa bağlı prim ödemelerinden büyük bir miktar elde etme yolunda.

 

--General Electric'ten NBC Universal'in yüzde 51'ini satma girişimi

NBC Universal'ın yüzde 80 hissesine sahip olan General Electric, bu şirketteki yüzde 51'lik hissesini kablolu televizyon operatörü Comcast Corp.'a 7 milyar dolarında bir anlaşma ile satmak için görüşüyor.

 

BLOOMBERG

-- Eski statüsünü kaybeden G7 döviz geleneğini bozabilir

Bu hafta sonu İstanbul'da buluşacak olan G7 ülkelerinin yetkilileri yaklaşık 30 yıldır döviz piyasalarının şekillenmesinde kullandıkları silahı teslim edip etmemeyi tartışacak.

 

-- CIT'den 5.7 milyar dolarlık borcu azaltmak için hisse değişimi

ABD'nin köklü finans kuruluşlarından biri olan CIT Group kanunda belirtilen sermaye yeterlilik oranını karşılamak ve tekrar kâr edebilir duruma geçmek için yeni bir yapılandırma planı oluşturmaya başladı. Finans kuruluşu, elinde teminatsız senet bulunan yatırımcılarının, bu senetleri ya teminatlı senetler ya da hisse senetleriyle veya her iki yatırım aracının bileşiminden oluşan bir seçenekle değiştirmelerini istedi.

 

-- Asya borsaları ekonomik büyüme endişesi ile düştü

Asya borsaları, ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişelerinin otomobil üreticileri ve madencilik sektörü hisselerinde neden olduğu düşüş ile değer kaybetti. Bu düşüşle MSCI Asya Pasifik Endeksi son bir aydaki en düşük seviyesine geriledi.

 

CNBC

 --NBC için halka arz ve ortaklık görüşmeleri sürüyor

General Electric’in tepe yöneticisi Jeffrey Immelt, NBC Universal birimi için ortaklık ya da halka arz görüşmelerini sürdüğünü ifade etti. Piyasalar kablolu televizyon operatörü Comcast’le bir anlaşmaya varılmasını bekliyor.

 

--Wal-Mart ABD ekonomisinde ağır bir toparlanma görüyor

Dünyanın en büyük perakende satıcısı Wal-Mart’ın yönetim kurulu başkanı Rob Walton, ABD’deki ekonomik koşullarda ağır bir toparlanma olduğunu, Asya’daki faaliyetlerin ise “biraz daha iyi olduğunu” ifade etti.

 

--Chrysler CEO’su: ABD’deki tesislerin kapatılmasında erteleme olmayacak

Chrysler tepe yöneticisi Sergio Marchionne, Detroit bölgesindeki bir tesisin kapatılmasının erteleneceği yönündeki haberleri yalanlarken, şirketin Kuzey Amerika’daki sekiz tesisini kapatma planının hala geçerliliğini koruduğunu ifade etti.

 

 

FORBES

--Moral bozan ABD verisi Nikkei'yi iki ayın en düşüğüne geriletti

Japonya'nın Nikkei endeksi, önceki gün ABD'de gelen zayıf verinin neden olduğu ülkedeki ekonomik toparlanmanın gücü ile ilgili endişeler nedeniyle Cuma günü son iki ayın en düşük seviyeye geriledi.

 

--ABD'de Eylül ayı otomobil satışları hurda teşviğindeki azalmayla düştü

ABD'li otomobil üreticileri Chyrsler ve Ford perşembe günü Eylül ayı satışlarının düştüğünü açıkladı. Açıklanan rakamlar, geçen yaz boyunca sektörde yaşanan hurda indirimi ile artan satışlardan sonra sert bir dinlenme dönem içinde olduğumuzu gösterdi.

 

-- Zenginler için reçete

Çok zengin veya hedge fon devi mi olmak istiyorsunuz? O zaman kolejde okumayı, Harvard Üniversitesi'ne gitmeyi ya da Goldman Sachs'ta çalışmayı bırakarak şansınızı artırın.

 

MARKETWATCH

­- Düşüşteki Asya piyasaları hisseleri cezalandırıyor

Asya bölgesindeki hisselerin ibresi Wall Street’teki ağır düşüş nedeniyle aşağıyı gösterirken, Japonya’da otomobil üreticilerinin kayıpları büyük.

 

-- İş kayıpları sürüyor

Ekonomistler 1930’lardan bu yana görülen en büyük işsizliğin Eylül ayında da devam ettiğini tahmin ediyor. ABD’de tarım dışı istihdamda 167,000 kişilik bir düşüş yaşandı. İstihdam oranları artarda 21 aydır düşüşte.

 

-- Otomobil satışları hurda indirimi teşviklerinin etkilerinden zarar gördü

Hurda indirimi teşvik programının sona ermesinden bir ay sonra otomobil üreticileri satışların azaldığını bildirdi. Ancak Ford beklendiği kadar ağır etkilenmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!