Küller Avrupa’nın en büyük havalimanını kapattırdı

Güncelleme Tarihi:

Küller Avrupa’nın en büyük havalimanını kapattırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 09:34

Avrupa’da kül kabusu bitmiyor. İngiltere ve Hollanda’da kapatılan havaalanları binlerce kişiyi olumsuz etkiledi. Diğer yandan ABD’deki çevre felaketinde atılan adımlar umut vermekten uzak kalıyor. Bugün euro bölgesi maliye bakanları Brüksel’de bir araya gelecek. Hafta sonuna doğru da Almanya bölge geneline yayılmasını planladığı reform paketini açıklayacak.

Haberin Devamı

BBC: Küller Avrupa’nın en büyük havalimanını kapattırdı
Avrupa’nın ve İngiltere’nin en büyük havalimanı Heathrow ve ülkenin bir diğer önemli havalimanı Gatwick, Eyyafyallayöküll’den püsküren küllerin güneye doğru yayılmasıyla kapatıldı. Bu durumun binlerce kişinin hayatını bir kez daha felce uğratacağı ifade ediliyor.

Sivil Havacılık Dairesi Heathrow, Gatwick ve London City havalimanlarının TSİ en erken sabah 9’a kadar kapalı kalacağını sonrasında durumun yeniden değerlendirileceğini bildirdi. İskoçya ve Kuzey İrlanda’da da uçuşlar iptal edildi.

Öte yandan dün kapatılan Manchester, Liverpool ve Leeds Bradford havaalanları yeniden açıldı.

Diğer yandan Hollandalı yetkililer de Amsterdam ve Rotterdam havaalanlarının TSİ sabah 7’de kapatılacağını ve en erken öğleden sonra 3’te açılacağını duyurdu.

Haberin Devamı

REUTERS: Çevre felaketinde BP’nin çözümü tatmin etmedi
Enerji devi BP’den Pazar günü yapılan açıklamada Meksika Körfezi’ne yayılmakta olan petrolün kontrol altına alınmasında bir nebze başarı sağladıklarını açıklarken ABD hükümeti bunun “bir çözüm olmadığını” söyledi.

Körfezdeki dev petrol birikintilerinden birinin büyüklüğüyle ilgili gelen raporlar da sorunun boyutlarının altını bir kez daha çizmiş oldu.

BP birçok başarısız kontrol girişiminin ardından, sızıntı yapan kuyuya bir boru takarak petrol ve gazın bir kısmının yayılmasını önlediklerini duyurdu. Robotlar yardımıyla takılan 53 santimetrelik boruyla sızan petrol yüzeydeki bir gemiye aktarılıyor. BP’nin Houston’daki merkezinde konuşan Kent Wells, “Planladığımız gibi ilerliyoruz, borudan yüzeye çıkan petrolün miktarını yavaş yavaş artırıyoruz” derken uzmanlar bu tür araçlarla petrolün en fazla yüzde 20’sinin tutulabileceğini söyledi.

Öte yandan ABD hükümeti BP’nin bu başarısından tatmin olmadı. İçişleri Bakanı Ken Salazar ve Ulusal Güvenlik Bakanı Janet Napolitano yayımladıkları ortak açıklamada, “Bu teknik soruna çözüm değil, ne kadar başarılı olacağı da belli değil” dedi.

CNN: Tayland’da Kırmızı Gömlekliler’in lideri öldü
Tayland’ın hükümet karşıtı hareketi kırmızı gömleklilerin geçtiğimiz hafta bir keskin nişancı tarafından vurulan liderinin öldüğü doğrulandı.

Haberin Devamı

Seh Daeng, yani Kızıl Kumandan olarak tanınan General Khattiya Sawasdipol Perşembe günü New York Times gazetesi muhabirine röportaj verirken kafasına bir keskin nişancı kurşunu isabet etmişti. Bu olay ülkedeki gerginliği daha da artırmıştı.

Khattiya’nın ölümü hükümet karşıtı protestocuların ve polisin 35 kişinin ölümüne yol açtığı çatışmalardan dört gün sonra yaşandı. Bu arada Pazar günü ve dün gece boyunca yaşanan gerginliklerde de 11 kişi öldü.

Erawan Acil Durum Merkezinden yapılan açıklamada ölenlerden birinin asker olduğu açıklandı. Ülkede gerginlik başladığından beri ilk kez bir asker hayatını kaybetti.

HAARETZ: Ünlü düşünürden İsrail’e tokat gibi cevap
Radikal sol görüşleriyle tanınan ünlü ABD’li Yahudi düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky’nin İsrail’e ve Batı Şeria’ya girişine izin verilmedi. Ramallah yakınlarındaki Bir Zeit Üniversitesinde bir röportaj verecek ve Bilin ve Hebron’u ziyaret edecek olan Chomsky Filistin Başbakanı Selam Feyyad ve çeşitli Filistinli aktivistlerle de görüşecekti.

Haberin Devamı

Chomsky Haaretz’e Amman’dan verdiği telefon röportajında, İsrail İçişleri Bakanlığı yetkilisinin sorduğu sorulardan, İsrailli bir üniversite yerine Filistinli bir üniversiteye geldiği için girişinin yasaklandığını çıkardığını söyleyen Chomsky, “Bir insan Tel Aviv’de konuşma yapmıyor diye ülkeye girişine izin verilmemesinin başka bir örneğini bulmakta zorlanıyorum. Olsa olsa Stalinist rejimlerde böyle şeyler olur” dedi.

Bakanlık sözcüsü Sabine Haddad da sınırdaki görevlilerin İçişleri Bakanlığı’ndan olduğunu doğruladı. “Chomsky sadece Filistin tarafına giriş yaptığı için ziyareti Savunma Bakanlığı’nın COGAT özel biriminin sorumluluğunda. Bizim tarafımızda bir yanlış anlaşılma oldu” derken COGAT onay verir vermez Chomsky’nin girişine izin verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

THE GUARDIAN: Heavy metal müziğin efsane ismi öldü
Dünyanın ilk metal müzik grubu kabul edilen Black Sabbath’ın solisti Ozzy Ozbourne’un gruptan ayrılmasından sonra yerine gelen Ronnie James Dio, 67 yaşında mide kanserine yenik düştü. Dio, Black Sabbath’ın yanı sıra 53 yıllık kariyerinde Elf, Rainbow, Heaven & Hell and Dio gibi gruplarla da çalışmıştı.

Black Sabbath’ın eski üyelerinden oluşan Heaven & Hell, bu yıl başında Dio’nun sağlığının kötü olması dolayısıyla yazlık anlaşmaları iptal ettiklerini duyurmuştu. Dio’nun ölümünü kamuoyuna eşi ve menajeri duyurdu.  Bir saat içinde Dio’nun Facebook’taki resmi sayfasına binlerce hayranından anma mesajları geldi.

Haberin Devamı

Dio, Deep Purple’dan ayrılan Ritchie Blackmore’un kurduğu Rainbow’un solisti olarak 1975’te ünlü olmuş, 1980’de Black Sabbath’a gelmişti.

FINANCIAL TIMES: Euro bölgesine Almanya formülü
Alman hükümeti, Avrupa’nın ortak para birimi euronun istikrarını sağlamak adına, euro bölgesi ülkelerine Berlin’in dengeli bütçe yasasının benzerlerini kabul etmeleri yönünde baskı yapacak.

Almanya geçen yıl anayasasına eklediği bir maddeyle 2016 yılından itibaren federal hükümetin borcunun GSYİH’nin yüzde 0.35’inin üzerinde olmasına yasak getirdi. Eyaletler de 2020’den itibaren borçlarını sıfırlamak zorunda bırakıldı.

Bu yasanın euro bölgesinin genelinde kabul edilmesi durumunda şu anki yüzde 3’lük bütçe açığı uygulamasına göre çok daha sıkı bir mali disiplin uygulanacak. Almanya Maliye Bakanı Wolfgans Schäuble, euro bölgesinin geneli için kapsamlı bir reform paketi hazırlıyor. Paket Cuma günü açıklanacak.

BLOOMBERG: Kemer sıkma politikalarının toparlanmaya etkisi kaygı yaratıyor
Asya borsaları son üç ayın en büyük düşüşünü yaşadı. Euro, dolar karşısında 2006’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Sigorta tahvillerinin maliyeti Avrupa’da kemer sıkma politikalarının ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracağı endişesiyle fırladı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.7, Standard & Poor’s 500 Endeksi de yüzde 1.2 değer kaybetti. Euro ise 1.2235 doları gördü. İngiliz sterlini de dolar karşısında yüzde 1.6 değer kaybetti.

Euro bölgesine verilmesi kabul edilen 1 trilyon dolarlık mali kurtarma paketinin ardından Avrupa maliye bakanları bugün Brüksel’de bir araya gelecek. Bakanlar, açıkları yatırımcıları memnun edecek kadar hızlı kapatıp hedefler tutturulduktan sonra bütçeleri kontrol altına alabileceklerini gösterme baskısı altındalar.

Yatırımcılar Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun krize yol açmış olabilecek ABD bankalarına karşı hukuki işlem başlatma planlarını açıklamasının ardından daha da gerildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!