Dünya basınından manÅŸetler- 16 Åžubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 16 Şubat
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 16, 2010 11:00

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

DIÅž BASINDA TÃœRKÄ°YE

BBC

--Suudi Dışişleri Bakanı İran’a yaptırım planlarından şüpheli

(…) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün arabuluculuk yapmak için İran’a gidiyor. Türkiye geçtiğimiz yıl İran’ın elindeki uranyumu, nükleer yakıtla takas sürecinde depolamayı kabul etmişti. BBC’nin İstanbul temsilcisi Jonathan Head, hükümetin, bu teklifin İran için başka ülkelerin tekliflerinden daha çekici olmasını umduğunu belirtti. Eğer İran’la bir anlaşma sağlanamazsa, Türkiye ABD ve Avrupa’yla kurduğu tarihi güçlü ittifakı ve doğu komşusuyla kurmak istediği yakın dostluk arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak.

 

SOFIA ECHO

--Bulgaristan’daki seller Türkiye’yi tehdit ediyor

Haberin Devamı

Bulgar yetkililer, Edirne’deki Türk mevkidaşlarını bölgedeki akarsuların ve barajların aşırı dolduğu ve kapakların açılacağı konusunda uyardı.

 

REUTERS

--Türkiye’nin Mısır’a çelik ihracatı yükselişte

Mısırlı bir yetkili, küresel çelik fiyatlarının son birkaç haftada düşmesine rağmen Mısır piyasasında bir değişim yaşanmaması yüzünden, Mısır’ın Türkiye’den aldığı çelik miktarında önemli artış görüldüğünü söyledi.

 

HUFFINGTON POST

--Avrasya’nın jeopolitik dengesi ve enerji güvenliğine önem verilmeli

(…) Soğuk Savaş’ın bitişinin ardından Avrasya ülkelerinin dönüşümü Batılı ülkelerin bir sonraki adımın ne olacağını tahmin etmesini zorlaştırdı. Avrupa Birliği ve ABD, Türkiye gibi bölgesel aktörlerin Kafkasya ve Orta Asya’yı, Avrupa-Atlantik ilişkilerine dâhil etme çabalarına katılmalı. Böylece Avrasya’da siyasi ve ekonomik bağımsızlığın yanı sıra istikrar ve kademeli olarak demokrasiye geçiş sağlanabilir. Bunun sağlanması için enerji en önemli sektörlerden biri olacaktır.

 

NEWS.AZ

--Ermenistan-Türkiye protokolleri meclise gitti

Ermenistan Meclis Başkanı Hovik Abrahamyan, Ermenistan Türkiye protokollerini Pazartesi günü gündeme getirdi. Protokoller, meclis dış ilişkiler komisyonunda tartışılacak.

 

Haberin Devamı

--Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi Azerbaycan’ın çıkarına

Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun (International Cricis Group)  Kafkasya projesi Direktörü Lawrence Scott Sheets, Ermenistan ve Türkiye arasında sağlanacak barıştan Azerbaycan’ın çıkar sağlayacağını söyledi.

DÃœNYA GAZETELERÄ°

THE NEW YORK TIMES

--Taliban’ın üst düzey komutanı baskında yakalandı

Pakistan ve ABD’li istihbarat yetkililerinin düzenlediği operasyonda, Afganistan savaşında gözaltına alınan en üst düzey Taliban lideri kabul edilen Molla Abdülgani El Baradar yakalandı.

 

--ABD, İran politikasının sınırlarının farkına vardı

Beyaz Saray yetkilileri ABD Başkanı Barack Obama’nın İran’la ilgili taahhütlerinden vazgeçilmediğini ancak bu politikanın sınırlarını fark etmeye başladıklarını belirtti.

 

--Clinton, İran’daki askerlerin gücünden endişe duyuyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkedeki kontrolü Tahran hükümetinin yerine İran Devrim Muhafızları’nın ele geçirmekte olduğundan endişe ettiklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--ABD Marjah’da hava saldırılarını azaltacak

Afganistan’daki saldırılarda, sivil kayıpların azaltılması için istisnai durumlar dışında havadan bombardıman yapılmasını yasaklayan yeni kurallar getirilecek.

 

--ABD konut piyasasına yurt dışından kaynak arıyor

Mortgage destekli menkul kıymetlerin alımını durdurmayı planlayan ABD Merkez Bankası (Fed), ulusal varlık fonlarına yöneliyor.  

 

--İspanya Guantanamo tutuklularını kabul edecek

İspanya, Küba’daki Guantanamo Hapishanesi’nden beş tutukluyu kabul edeceğini açıkladı. Ülke bu şekilde, cezaevinin kapatılmasını isteyen ABD Başkanı Barack Obama’nın bu amacına destek veren en büyük Avrupa ülkesi oldu.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Clinton: İran askeri diktatörlüğe doğru gidiyor

İran’da askeri kanatla siviller arasında bir ayrışma yaratmayı hedefleyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’ın savunduğu İran’a yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının İran Devrim Muhafızlarını hedeflediğini söyledi.

 

--Afganistan’daki sivil ölümler artıyor

Afganistan’ın Helmand eyaletinde Taliban’ın yüz binlerce sivil üzerindeki kontrolünü kırmaya yönelik operasyonu üçüncü gününe girerken, sivil kayıpların 20’ye ulaştığı belirtildi.

 

--Suikast timi şüphelileri İngiltere pasaportu taşıyordu

Polis yaptığı açıklamada, Hamas askeri komutanı Mahmud Abdurrauf el Mabhuh’u Dubai’de öldürdüğü iddia edilen 11 kişilik suikast timinden altısının ülkeye İngiltere pasaportu ile giriş yaptığını duyurdu.

  

THE WALL STREET JOURNAL

--Taliban Afganistan saldırısına karşı çıkıyor

ABD’li ve Afgan komutanlar, Afganistan’ın güneyindeki Marjah kentinde düzenlenen saldırılarda Taliban güçlerinden ciddi bir direnişle  karşılaştı.

 

-- Euro sarsılırken, dolar değer kazanıyor

Avrupa’daki borç krizine yönelik endişelerin artması, dün doların euro karşısında son dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

 

-- IMF: Macaristan hedefleri yerine getirebilir

Uluslararası Para Fonu (IMF), Macaristan’ın 2010 için belirlediği bütçe hedefine ulaşacağına inanıyor. Ancak IMF, ülkenin harcamalarını sıkı bir şekilde kontrol etmesi gerektiğinin ve rezervlerini dikkatli bir şekilde kullanmak zorunda olduğunun altını çizdi.

 

FINANCIAL TIMES

-- Yetkililer Taliban kumandanının yakalandığını açıkladı

İki Pakistanlı yetkili, Financial Times’a, Taliban’ın en önemli komutanı Molla Abdul Gani Baradar’ın, ABD ve Pakistan’ın ortak olarak düzenledikleri bir operasyonda yakalandığını söyledi.

 

-- Euro bölgesi Yunanistan’a karşı daha sert önlemler alacak

Euro bölgesinin 16 üyesi dün akşam başlayan toplantıda, Yunanistan’ın gelecek aya kadar kamu harcamalarını daha fazla azaltması ve ülke gelirini artıracak önlemler alması gerektiğini söyledi.

 

--iPad anlaşması, yayıncıları zor duruma sokuyor

Apple’ın yeni medya cihazı iPad’e dijital içerik koymak isteyen gazete ve dergiler abonelik ücretlerini paylaşmak gibi konularda sorun yaşıyor.

 

HAARETZ

--Hamas, İran ve Suriye’nin yardımıyla Dubai’deki cinayeti araştırıyor

Filistinli radikal İslamcı örgüt Hamas, Dubai’deki öldürülen liderlerinden birinin cinayetinin perde arkasını araştırıyor. Paris merkezli bir gazete ise, örgütün araştırmalarını İran ve Suriye’nin yardımıyla gerçekleştirdiğini açıkladı.

 

--Medvedev’den geri adım

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Başbakan Vladimir Putin’in İran’a gelişmiş hava savunma sistemlerinin satılmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

 

--Türkiye Dışişleri Bakanı bugün İran’a gidiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Tahran’ın tartışmalı nükleer programıyla bağlantılı yetkililerle görüşmek için İran’a gidiyor.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Molla Ömer'in yardımcısı yakalandı, yine siviller öldü

Pakistan'ın liman şehri Karaçi'de Taliban'ın askeri kanadının başındaki komutan yakalandı. ABD ve Pakistan istihbaratının ortak operasyonuyla yakalanan Molla Baradar, Taliban lideri Molla Ömer'in yardımcısı. NATO'nun Afganistan'ın güneyindeki operasyonunda da yine siviller hayatını kaybetti.

 

DIE WELT

--İsviçre'de ırkçı parti Alman politikacıları tehdit etti

Almanya'nın vergi kaçakçılarının bilgilerinin yer aldığı CD'yi satın alacağını açıklaması, ırkçı İsviçre Halk Partisi'ni harekete geçirdi. Irkçı parti meclise sunduğu yasa tasarısıyla Alman partilerin ve benzer örgütlerin İsviçre bankalarında gizli hesap açmasını engelleyecek. Ayrıca Alman politikacıların olası gizli hesaplarının da deşifre edilmesi sağlanacak.  

 

EKONOMÄ° BASINI

BLOOMBERG
--AB, Yunanistan'ın daha sert önlemler alması için baskıya hazır
Avrupalı maliye bakanları, borç batağındaki Yunanistan'ın bütçe açığını azaltmak için daha sert önlemler alması için baskıyı artırırken, Atina'nın borçlarının finansmanını sağlayamaması durumunda ne şekilde yardım edeceklerine yönelik açıklama yapmadı.

 

--JPMorgan 1.7 milyar dolarlık RBS Sempra'nın alımına yakın
Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, ABD'nin en büyük ikinci bankası JPMorgan Chase, enerji ve metal işlemleri yapan birimlerini genişletmek amacıyla RBS Sempra Commodities LLP'yi satın almaya yakın. Haberde JPMorgan'ın RBS Sempra'nın ABD'nin kuzeyi haricindeki şubelerini, 1.7 milyar dolara almaya yakın olduğu ifade edildi.

 

--İptal edilen şirket tahvil ihraçları zirve yaptı
Şirketlerin tahvil ihraçlarının iptalindeki artış son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İptallerin artışında, Avrupalı şirketlerin bütçe açıklarını azaltamayacaklarına yönelik endişelerin küresel ekonomiye darbe vuracağı beklentisi etkili oldu. Tahvil ihraçlarının iptalindeki son büyük artış dalgası 2007'de mortgage krizi döneminde yaşanmıştı.

 

CNBC

-- Euro bölgesi Yunanistan’a 30 gün verdi

Euro bölgesi üyeleri Pazartesi günü düzenledikleri toplantıda, Yunanistan’ın gelecek ayın ortasına kadar bütçesini daha fazla kontrol altına almasını saÄŸlayacak programlar öne sürmesi gerektiÄŸini belirtti.Â

 

--Toyota Mart ayında rekabetçi satış teşvikleri geliştirecek

Japon otomobil devi Toyota, sorunlu ürünler yüzünden güvenlerini kaybettiği ABD’li tüketicileri çekmek için Mart ayında iddialı teşvik programları açıklamayı planlıyor.

 

-- Dubai World’den gelen haberler borsaları aÅŸağı çektiÂ

Dubai’nin en büyük kamu şirketi Dubai World’ün bankacılara yatırımcıların endişelerini dindirmeyecek önerilerde bulunması dünya genelindeki borsaları aşağı çekti

 

CNNMONEY
--Altındaki fırsatların peşinden koşmak
Son 10 yılda fiyatı dört kat artan altın, yeni varlık balonu mu olacak yoksa ekonominin zor dönemlerinde güvenli liman olarak mı görülecek?

 

--Toyota zedelenen itibarını onarmak için yeni teşvikler sunacak
Japon otomobil devi Toyota, yaşadığı son teknik sorunlar nedeniyle küresel çapta zedelenen itibarını onarmak ve satışlarındaki düşüşü toparlamak için yeni teşvikler sunmayı planlıyor.

 

--Microsoft Windows Phone 7 işletim sistemini çıkardı
Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için gerçekleştirdiği son hamleyle yeni işletim sistemi Windows Phone 7 Series'i sundu. Şirket bu yazılımıyla rakipleri Apple, Google ve Research in Motion karşısında avantajlı duruma geçmeyi planlıyor.

 

FORBES
--Almanya, Yunanistan için AB fonuna karşı
Almanya, bütçesinde sorun yaşayan Yunanistan gibi ülkelere, euro bölgesi tarafından sağlanacak özel kaynak fikrine karşı çıkıyor. Alman Maliye Bakanı Michael Offer, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Avrupa Para Fonu'nun (EMF), Yunanistan'dakine benzer bir sıkıntı yaşayan ülkelere yardım etmeyeceğini açıkladı.

 

--Hindistan'ın bilişim şirketleri yeniden atağa kalkıyor
Korumacılık ve düşük talep sorunlarıyla karşı karşıya olan Hindistan'ın bilgi teknolojileri sektörü, satışları artırmak için gözünü yeniden veri merkezleri üzerinden kurumlara yönetilen bilişim hizmeti verilmesi olarak da bilinen, bulut bilişim
 (cloud computing) ve diğer alanlara dikti.

 

--ABD: Toyota kazalarında 2000'den beri 34 kişi öldü
ABD yönetimi tarafından tüketicilerden toplanan veriler, Toyota'nın gaz pedalından kaynaklanan sorunlar nedeniyle 2000 yılından beri bu kazalarda ölenlerin sayısının 34 olduğuna işaret ediyor.
 

 

 MARKET WATCH
--ABD piyasaları dışardan gelen haberlerle hareket edecek
ABD piyasalarının, önümüzdeki günlerde yurtdışından gelen borç krizi haberleri ve döviz piyasasında yaşanan dalgalanmalar ile ekonomik verilerin etkisiyle oynak seyretmesi bekleniyor.

--Avusturalya'da konut balonu uyarısı
Ekonomistler, Avustralya'nın güçlü görünen ekonomisinin yüksek borç seviyeleri ve varlık fiyatlarının şişmesine neden olan yanlış politikalar nedeniyle sorun yaşayabileceği uyarısında bulurken, konut sektöründeki tehlikeye dikkat çekti.

--Barclays’in kârında büyük artış
Ä°ngiliz bankası Barclays’in net kârı tahminlerin üzerinde çıkarak iki katından fazla bir artışla 14.73 milyar dolara yükseldi. Bu artışta bankanın küresel yatırım birimi Barclays Global Investment’ın (BGI) satışının önemli payı bulunuyor.Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!