Dünya basınından manşetler - 16 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 16 Mart
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2010 10:02

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

 

REUTERS: Netanyahu’dan ABD’nin Kudüs yerleşimleri talebine olumsuz yanıt

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, Kudüs ve çevresindeki Yahudi yerleşimlerinde herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini açıkladı. Netanyahu bu açıklamasıyla Washington’ın taleplerini hiçe sayarak İsrail ile Beyaz Saray arasındaki krizi de derinleştirmiş oldu.

Reuters’ın bildirdiğine göre, Netanyahu İsrail meclisi Knesset’te yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz 40 yılda hiçbir İsrail hükümeti Kudüs’teki konutların inşaatına bir sınırlamaya gidilmesini bile düşünmemiştir” dedi. Netanyahu’nun bu sözleri, hükümetin ülke içinde, ABD’nin taleplerine dayanabilecek kadar büyük bir desteği arkasına aldığı yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı

Öte yandan Pazartesi günü Washington’dan ayrılıp bölgeye gelerek görüşmeleri yeniden rayına sokması beklenen Beyaz Saray Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’ın bu planını en az bir günlüğüne ertelediği öğrenildi. Yetkililer Mitchell’ın Salı günü bölgeye gidebileceğini ya da doğrudan Moskova’ya uçarak dörtlü görüşmelere katılabileceğini ifade etti.

EL CEZİRE: Tarihi sinagog Kudüs’te açıldı

Pek çok Yahudi için en önemli ibadet yerlerinden biri olarak görülen Hurva Sinagogu, 60 yıldan sonra ilk kez kapılarını açtı. İsrail Kudüs’te güvenlik önlemlerini artırdı.

El Cezire, 1694’te inşa edilen sinagogun, 1948 yılındaki Arap-İsrail Savaşı’nda yıkıldığını bildirdi. Sinagogun Arap-İsrail sorununun kalbi olan duvarlarla çevrili Eski Şehir’de bulunması tartışmaların büyümesine yol açtı. Hurva Sinagogu’yla Müslümanlar için en önemli üçüncü kutsal yer olan Mescid-i Aksa arasında 700 metrelik bir mesafe var.

Sinagogun açılış töreninde Benjamin Netanyahu’nun banttan bir konuşması yayınlandı. Netanyahu Hurva’nın birlikte yaşama mesajı taşıdığını söyledi ve ekledi: “Diğer dinlerin mensuplarına kendi tapınaklarını koruma izni veriyoruz. Başkalarına din özgürlüğü sunarken kendi mirasımızı da gururla koruyoruz.”

Haberin Devamı

HAARETZ: Hamas’ın “Öfke Günü” ilan etmesiyle İsrail alarma geçti

Kudüs genelinde şiddet olayları yaşanabileceği yönünde Pazartesi günü yapılan uyarılar boşa çıktı ama polis asıl tehlikeli günün Salı olduğunu ifade etti.

Polis kaynakları Eski Şehrin Yahudi mahallesinde restore edilen Hurva sinagogunun açılmasıyla Hamas’ın “öfke günü” ilan ettiğini belirtti. Haaretz gazetesinin haberine göre Doğu Kudüs’te ve çevresinde 3 bin polis ve sınır polisi görevlendirilirken şehrin genelinde de güvenlik önemleri artırıldı.

Öte yandan Müslümanların Haremüşşerif’teki ibadet yerlerine girişlerindeki kısıtlamalar beşinci gününe girdi.

BBC: Avrupalı maliye bakanları Yunanistan planında uzlaştı

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Maliye Bakanları, Yunanistan’ı krizden çıkarmak için uygulamaya konacak planın detayları üzerinde anlaşmaya vardı. BBC’nin haberine göre, Brüksel’de bir araya gelen bakanlar üzerinde uzlaşılan planla ilgili fazla detay vermedi ancak kredi garantisi seçeneğinin söz konusu olmadığı belirtildi.

Finans piyasaları haftalardır AB’nin Yunanistan’a destek sözü verip vermediğini merak ediyordu. Dört saatlik görüşmelerden sonra Euro Bölgesi’nin 16 ülkesinin maliye bakanları Yunanistan yardıma ihtiyaç duyarsa nasıl yardım edeceklerini karara bağladı.

Toplantının başkanı olan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, planın “Yunanistan’ın maliyesini kontrol etmek için verdiği savaşta ortaya çıkacak açıkları kapatmayı hedeflediğini” söyledi. Juncker bu desteğin kredi garantisi şeklinde olmayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

THE GUARDIAN: Avrupa İngiltere’ye sert çıktı: Açığın en kısa zamanda kapatılması gerek

Basına sızan bir rapor Avrupa’nın İngiltere’nin maliyesine ve İşçi Partisi’nin borcun azaltılmasıyla ilgili “kararlı” planına şüpheyle baktığını ortaya koydu.

Guardian gazetesinin haberine göre Avrupa Komisyonu, Londra’dan rekor seviyelerdeki bütçe açığını kapatması için daha sert önlemler almasını talep etmeye hazırlanıyor. Bu talebin hükümetteki İşçi Partisi için seçimler öncesi yeni bir sorun olacağı ifade ediliyor.

Muhafazakarların ele geçirdiği belgelere göre Brüksel, bütçedeki kara deliğin kapatılması için uygulanan planlarda daha fazla kararlılık görmek istiyor. Reuters haber ajansına sızan taslak raporda, “Kamu maliyesini verilen zaman çerçevesinde yeniden rayına sokmak için şu an uygulanan mali sıkılaştırma politikalarından fazlasına ihtiyaç var” deniliyor.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES: ABD Afganistan’daki özel güçler üzerinde kontrolünü artırıyor

ABD’nin Afganistan’daki güçlerinin en tepesindeki isim General Stanley McChrystal, Amerikan Özel Operasyon güçlerini ilk defa doğrudan komutası altına aldı. McChrystal’ın bu kararının artan sivil ölümlerinden ve sahadaki birimlerin arasındaki düzensizlikten kaynaklandığı bildirildi.

New York Times’ın haberine göre McChrystal, “Bazen bir elinizle bir işi, diğer elinizle başka bir işi yapmaya çalışıyorsunuz. İkisinin amacı da iyi olsa da ortaya olumlu bir sonuç çıkmıyor” dedi.

Afgan yetkililer, insan hakları gözlemcileri ve diğer Amerikan güçlerinin saha komutanları da dahil pek çok isim, Özel Güçler’in Afganistan’daki sivil ölümlerinin pek çoğundan sorumlu olduğunu ve kendi kurallarıyla hareket ettiği yönünde eleştirilerini dile getirmişti.

CNN: Ruanda Devlet Başkanı insan haklarıyla ilgili eleştirileri reddetti

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame Pazartesi günü kendisini bir otokrat olarak nitelendiren ve komşu ülke Kongo’daki iç savaşı büyütmekle suçlayan insan hakları eylemcilerine çattı. CNN’in haberine göre Kagame, “Eğer dışarıdan bakıp bir ülkedeki insan haklarından bahsediyorsanız, bu bence sorunlu bir durum” dedi. Kagame’ye geçtiğimiz 16 yıl boyunca Ruanda’da 800 bin kişinin hayatına mal olan soykırımı bitiren kahraman gözüyle bakılmıştı.

Kagame, “11 milyonluk bir ülke hakkında birkaç kişinin söylediklerine bakarak karar veriyorsunuz. O birkaç kişi de Ruanda halkının ne dediğini dinlemiyor bile” dedi.

BLOOMBERG: Ford otomobillerinin yaşadığı hızlanma sorunu kaynaklı ölümlerin sebebi “insan hatası”

ABD’li düzenleme kuruluşları, Ford Motor Co. bünyesindeki Chrysler Group LLC dahil şirketlerin ürettiği araçların geçtiğimiz 30 yılda Toyota Motor Corp.’tan daha fazla hızlanma sorunu kaynaklı ölüme yol açtığını ortaya koydu. Bloomberg haber ajansı bu ölümlerin sebebinin genellikle “insan hatası” olarak kaydedildiğini bildirdi.

Ulusal Karayolu Trafiği Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre yaşanan 110 ani hızlanma sonucu ölüm vakasının 59 tanesi Toyota dışındaki şirketlerin sattığı otomobillerden kaynaklandı.

Toyota’nın geçtiğimiz aylarda araçlarındaki kusurlardan dolayı yaşadığı geri çağırmalar uluslararası kamuoyunda dikkat çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!