Dünya basınından manşetler - 15 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 15 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 10:09

Dünya basınında öne çıkan haberler:

Haberin Devamı

GUARDIAN: Enerji şirketleri çevrecilerin arasına kiralık casuslar yerleştirdi

 

Guardian’ın yaptığı araştırma, İngiltere’nin en büyük enerji şirketlerinden üçünün, çevreci aktivistleri gizlice takip ettirip, haklarında bilgi toplattığını ortaya çıkardı. Bu şirketler, enerji devi E.ON, İngiltere’nin ikinci en büyük kömür üreticisi Scottish Resources Group ve Scottish Power olarak gösterildi.

 

Guardian, ele geçirdiği belgelerde, bu şirketlerin özel bir güvenlik firmasına aktivistler için casusluk yapması için ödeme yaptığını tespit etti. Belgelere göre, güvenlik şirketi, aktivistlerin e-posta hesaplarına girerek, planladıkları eylemleri öğrendi ve bu bilgileri enerji devlerine aktardı.

Haberin Devamı

 

Söz konusu şirketin Başkanı Rebbecca Todd’un, aynı zamanda bir ajana çevreci eylemlere katılıp aktivistlerin arasına nasıl karışacağını anlattığı da ifade edildi.

 

Ortaya çıkan bulgular, aktivistlerin arasında özel güvenlik şirketlerine bağlı casusların, sivil polislerden çok daha fazla olduğunu gösterdi.

 

İngiltere’de geçtiğimiz ay, dört polisin protesto eylemlerinde yer aldığının ortaya çıkması aktivistler arasında tepkiye neden olmuş ve bu polislerin eylemlerini araştırmak için soruşturma başlatılmıştı.

 

AKTİVİSTLERİN ARASINA SIZDILAR

Guardian’ın elde ettiği son bilgiler ise şirket casuslarının e-posta listelerindeki aktivistler gibi eylemlere katıldıkları ve yıllarca protesto gruplarının arasına sızdıklarını gösterdi.

 

Enerjiden silah üreticilerine kadar her türlü alanda faaliyet gösteren çok uluslu şirketler, şirket casusları kiralayarak, aktivistlerin kendilerine karşı cephe almasını veya tesislerine girmelerini önlemeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

 

Todd’un sahibi olduğu ve misyonunu  “iş riski yönetimi” olarak tanımlayan Vericola şirketi müşterilerine “muhtemel tehditlerden” koruma hizmeti veriyor. Ele geçen bilgiler, şirketin son üç senede G20 protestolarını düzenleyen örgütlerden, diğer protestoları düzenleyen örgütlerin e-mail listelerine farklı isimlerle kayıt yaptırdığını gösterdi.

 

NEW YORK TIMES: ABD politikası internet özgürlüğü çağrısı yapıyor

 

İnternetin lider sosyal paylaşım ağları Facebook ve Twitter’ın Mısır’daki isyanda büyük rol oynamasının ardından, Obama yönetimi internet özgürlüğüne yönelik yeni bir politika açıklamaya hazırlanıyor. Yeni politikanın, kullanıcılara internetteki engelleri aşmalarına yardımcı olacağı, diğer yandan otokratik hükümetlerin muhalifleri bastırmak için aynı teknolojiyi kullanmasına engel olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yıldan bu yana değerlendirmekte olduğu politika, aynı zamanda internetin baskıcı rejimlerde yaşayan insanlara bir silah olarak sunulması veya otokratlara muhalifleri ezmek için bir araç haline getirilmesi üzerine de tartışma başlattı.

Yeni politikayı Salı günü yapacağı konuşmayla açıklayacak olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, sosyal paylaşım ağlarının iki yönlü kullanımlarına bir yıl öncesinden değinmişti.

 

Clinton, yapacağı konuşmada, internetin Tunus, Mısır ve diğer Arap ülkelerinde hem muhalefet, hem de hükümet tarafından nasıl kullanıldığına değinmesi bekleniyor.

 

HÜKÜMETTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Bakanlık, yeni politika altında, internet kullanıcılarının güvenlik duvarlarını aşmasını ve insan hakları aktivistlerinin e-posta hesaplarını korumalarını sağlayacak, aynı zamanda polis tarafından gözaltına alındıklarında cep telefonlarındaki bilgileri silecek hizmetleri finanse edecek.

Haberin Devamı

 

Aylardan bu yana değerlendirilmekte olan politika, Arap ülkelerinde yaşanan isyan hareketi sebebiyle öncelik kazandı.

 

Obama yönetimi yetkilileri, politika kapsamında çeşitli projelere odaklanıldığını, bu şekilde teknolojinin demokratik değişim sağlayan bir güç olduğunun gösterildiğini belirtti. Söz konusu projeler, bazı teknoloji uzmanları ve insan hakları aktivistleri arasında da tartışma konusu olmuş durumda.

 

Analistler, Kongre’nin politikayı hayata geçirmek sürecinde bir yıl oyalandığını, halihazırda 30 milyon dolar kaynağın projelerde kullanılmış olabileceğini belirtti. İnternetteki engelleri aşmaya yarayan hizmetler Obama yönetiminden sağlanan düşük bütçeyle desteklendi. Uzmanlar ise Çin, İran ve benzeri ülkelerdeki milyonlarca insana ulaşabilmek için, çok daha fazla ağ oluşturmak gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

 

REUTERS: Filistin Yönetimi barış müzakeresi birimini feshetti

 

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, İsrail’le yürütülen Ortadoğu barış sürecinde yönetimine teknik destek veren Müzakere Destek Birimi’nin (NSU) feshedilmesine karar verdi.

 

Bu karar, söz konusu birimde çalışan personelin, El Cezire televizyonunun eline geçen ve Filistin Yönetimi’ni çok zor duruma düşüren belgelerin sızdırılmasında rol aldığının ortaya çıkarılması üzerine alındı.

 

Belgelerin sızdırılmasının ardından, Filistin istihbarat yetkilileri tarafından sorgulanan 25 kişilik personelin arasında üç kişinin olduğu anlaşıldı. Bu kişilerin, NSU feshedildikten sonra Batı Şeria’yı terk ettiği düşünülüyor.

 

BARIŞ ÇABALARI DURDU

Filistin Belgeleri olarak bilinen 1,600’den fazla dokümanın ifşa edilmesinin ardından, Filistin Yönetimi Baş Müzakerecisi Saib Erekat Cumartesi günü istifa etmişti. Abbas’ın, istifasını kabul edip etmediği bilinmese de, Erekat’ın görevine dönmemekte kararlı olduğu belirtildi.

 

Abbas’ın, müzakere destek birimini yeniden kurmaya yönelik mevcut bir girişimi söz konusu değil. Öte yandan, Erekat’ın görevinden ayrılmasıyla barış çabaları en düşük seviyesine inmiş durumda.

 

Eylül ayında başlayan İsrail-Filistin müzakereleri, çok kısa bir süre sonra yerleşim birimlerindeki inşaatlar yüzünden tıkanmıştı. Abbas, Pazartesi günü geçmişteki sözlerini yineleyerek, “İsrail’in yerleşim adı altındaki kanserli faaliyetleri durmadıkça” geri adım atmayacağını söyledi.

 

1999 yılında kurulan NSU, Filistinli müzakerecilere yasal, iletişim ve politik danışmanlık veriyordu.

 

BLOOMBERG: Çin’in enflasyon rakamı belirlenen hedefi aştı

 

Gıda fiyatlarının son altı yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonucu, Çin’de enflasyon rakamları, hükümetin 2011’in dört aylık süreci için belirlediği hedefi aştı. Bu durum, merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi yönünde baskı oluşturdu.

 

Çin istatistik bürosunun verdiği rakamlara göre, tüketici fiyatları, Aralık’ta yüzde 4.6 artarak, geçtiğimiz ay yüzde 4.9’a yükseldi. Üretici fiyat enflasyonu ise yüzde 5.9’dan yüzde 6.6’a fırladı.

 

Hong Kong merkezli Australia & New Zealand Banking Group ekonomisti Liu Li-gang, “Bu rakamlar enflasyon baskılarının ortadan kaldırılamadığını ve Çin’in yapısal enflasyon dönemine girdiğini gösteriyor… İleride para politikasının daha da sıkılaştığını göreceğimizi söyleyebiliriz” dedi.

 

Enflasyon rakamlarındaki artış, son iki yılda piyasaya sunulan parada yüzde 53’lük artışın yaşandığına ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde iç talebin arttığına işaret ediyor.

 

Ocak ayındaki enflasyon rakamlarının beklenenden düşük olması ve Çin’in ekonomik büyümesinin sağlayacağı getirilerin yüksek maliyetleri ortadan kaldıracağına yönelik iyimserlik, Şanghay Borsası’ndaki hisseleri değerlendirdi.

 

 

Bloomberg’ün 27 ekonomistin tahminlerine başvurarak yaptığı bir ankete göre, ekonomistler tüketici fiyat endeksinde yüzde 5.4 artış bekliyor.

 

Diğer yandan, geçtiğimiz yıla kıyasla gıda fiyatları Ocak ayında yüzde 10.3 arttı. Aralık ayında artış oranı yüzde 9.6 olarak gerçekleşmişti. Ekonomistler, enflasyon rakamlarının netleşmesiyle, 2011’in ilk altı ayında daha sıkı bir para politikası izlenmesini bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!