Gizli belgeler Ä°ran’ın nükleer silah çalışmalarını ortaya çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Gizli belgeler İran’ın nükleer silah çalışmalarını ortaya çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 11:44

The Times’ın ele geçirdiği gizli istihbarat belgeleri İran’ın bir atom bombasının son parçasının testleriyle uğraştığını açığa çıkardı.

Haberin Devamı

--Gizli belgeler İran’ın nükleer silah çalışmalarını ortaya çıkardı (The Times)

The Times’ın ele geçirdiği gizli istihbarat belgeleri İran’ın bir atom bombasının son parçasının testleriyle uğraştığını açığa çıkardı.

 

İran’ın en hassas askeri nükleer projesiyle ilgili notlarda, atom bombalarında patlamanın sağlanması için en gerekli parça olan nötron hızlandırıcının test edilmesini öngören dört yıllık planlar anlatılıyor.

 

Dış istihbarat ajansları belgelerin tarihini 2007 olarak belirliyor. Bu tarih İran’ın nükleer silah programını askıya aldığını duyurduğu tarihten dört yıl sonrasına denk geliyor.

 

Haberin Devamı

Asya ülkelerinden bir istihbarat yetkilisi geçtiğimiz hafta The Times’ı teyit ederek İran’ın 2007 yılında nükleer silah araştırmalarına özellikle de nötron hızlandırıcı geliştirme projelerine devam ettiğini belirtmişti.

 

Belgelerde adı geçen nükleer maddelerin ve araçların bomba yapımı dışında herhangi bir sivil ya da askeri kullanım ihtimali bulunmuyor.

 

The Times’ın ele geçirdiği belgelerin Batı’da pek çok istihbarat ajansına ve Birleşmiş Milletler’in nükleer gözlemci kuruluşu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na da gönderildiği belirtildi.

 

DIÅž BASINDA TÃœRKÄ°YE

FAMAGUSTA GAZETTE

--BM’nin Kıbrıs planına yeşil ışık geldi

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Minas Hacımihael, BM Güvenlik Konseyi Başkanı ile yaptığı görüşmede Kıbrıs’taki BM Barış Gücü askerlerinin görev süresinin uzatılması planına yeşil ışık yaptı. Kararın BM Güvenlik Konseyi’nde Pazartesi günü yapılacak oylamada Türkiye’nin tek başına vereceği red oyuna karşı 14 oyla kabul edilmesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

CNN

--Türkiye’de gerginlik artarken halk biber gazından boğuluyor

Türk polisi Pazar günü bir grup öfkeli Kürt protestocuyu dağıtmak için biber gazı kullandı ve protestocuların bir kısmını sokak aralarına kadar takip etti. Yaşanan olaylar Türkiye’de artan gerginliğin son işaretleri olarak görülüyor.

 

REUTERS

--İstanbul’da Kürtler ve Türk milliyetçiler çatıştı

Çatışmalar Pazar günü İstanbul’un kalabalık semtlerinden Beyoğlu’nda yaşandı. DTP’nin kapatılmasını protesto etmek için bir araya gelen 200 civarında Kürt, milliyetçi Türk gruplarla ve polisle çatıştı.

 

AGENCE FRANCE PRESSE

--Kürt partisinin yasaklanmasının ardından Türkiye’de sokaklarda çatışmalar çıktı

Haberin Devamı

Türk milliyetçiler ve Kürt eylemciler Pazar günü İstanbul’da çatıştı. Silahlı çatışmalarda en az bir kişi yaralandı.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Kürtler partinin kapatılmasını İstanbul’da protesto etti

Mahkemenin DTP’yi PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatmasını protesto etmek için bir araya gelen yaklaşık 200 kadar gösterici İstanbul’un en işlek semtlerinden birinde dükkan, ev ve arabalara taş ile molotofkokteylileri fırlattı.

 

--Kürt protestocular Lübnan’da polisle çatıştı

Lübnan polisi Türkiye’nin en üst düzey mahkemesinin DTP’yi kapatma kararını protesto etmek için bir araya gelen göstericilerle çatıştı. Çatışmalarda en az dört göstericinin yaralandığı bildirildi.

 

Haberin Devamı

DÃœNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Caminin kundaklanmasından sonra Batı Şeria’da gerginlik hakim

Köylüler saldırının İsrail hükümetinin yeni yerleşimlerin durdurulması kararının intikamı olduğuna inanıyor.

 

--Abu Dabi Dubai’ye borçlarını ödemesi için 10 milyar dolar verdi

Dubaili yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki komşuları Abu Dabi’den bugün vadesi dolan bir borcu da ödemek için 10 milyar dolar aldıklarını açıkladı.

 

--Citigroup kurtarma planı kapsamında aldığı milyarları geri ödeme anlaşmasına yakın

Banka düzenleme kurumlarını kendi ayakları üzerinde durabileceğine ikna etme çalışmalarında başarı sağlayabilirse, kurtarma programından çıkacak son büyük banka olacak.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--Temiz teknolojileri desteklemek için yeni plan gündeme geliyor

ABD yetkilileri yaptıkları açıklamada Beyaz Saray’ın gelişmekte olan ülkelerin temiz teknolojiye erişimini sağlamak için 350 milyon dolarlık bir uluslararası program başlatacağını duyurdu.

 

--Dubai’ye 10 milyar dolarlık kurtarma parası

Komşu Abu Dabi’den gelen 10 milyar dolarlık sürpriz acil yardım paketi Pazartesi günü vadesi dolacak borçların ödenmesine harcanacak.

 

--Taliban’ı kontrol altına alma çabaları sürüyor

ABD ve müttefikleri, ayaklanan meşrutiyet yanlılarını Afganistan’daki çabaların bir parçası olmaya ikna etmek için büyük yatırım planları yapıyor.

 

 THE WALL STREET JOURNAL

--Rusya’nın Abhazya’daki varlığı artıyor

Rusya, Gürcistan’ı Karadeniz’in küçük ama stratejik önem taşıyan bir bölgesi haline getiren kısa savaşın yaklaşık bir yıl ardından, Abhazya’daki askeri ve ekonomik varlığını artırıyor.

 

--Brown, Kandahar’da Karzai ile buluştu

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Pazar günü Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile ilişkilerini yumuşatmak için, Afganistan’a sürpriz bir gezi düzenledi. Brown görüşme sırasında, İngiltere’nin bölgedeki askeri varlığını devam ettireceğini de belirtti. İngiltere halkının ülkelerinin bu savaşta yer almasını istemediği biliniyor.

 

--İngiltere’de harcamalar azaldı, tasarruf arttı

İngiltere’deki tüketici harcamalarında, önümüzdeki aylarda bir düşüş yaşanması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası’nın yaptığı bir araştırma, ülkede hane halkının yüzde 25’inin tasarruf oranlarını artırdıklarını ya da artırmayı planladıklarını ortaya çıkardı.

 

FINANCIAL TIMES

--Japonya’da iş dünyasının ekonomiye olan güveni azalıyor

Japonya’nın büyük imalatçıları arasındaki piyasa duyarlılığı üçüncü çeyrekte daha önceki çeyreklere oranla biraz daha artmış olsa da üreticilerin genel tavrı olumsuz ve üreticiler sermaye harcamalarının bu yıl Mart ayına kadar yüzde 28 oranında azalmasını bekliyor.

 

--Yunanistan, borçlarını zamanında ödemesi konusunda uyarıldı

Ülkenin önde gelen ekonomistleri ve bankacıları Pazar günü, Yunanistan’ın çökmekte olan tahvil piyasasını canlandırmak ve artan borcunu ödeyememe riskini ortadan kaldırmak için önümüzdeki günlerde cesur girişimlerde bulunmak zorunda olduğunu dile getirdi.

 

--Beyaz Saray istihdam artışı bekliyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın kıdemli ekonomi danışmanı Lawrence Summers, ülke ekonomisinin gelecek bahara kadar yeni iş imkânları yaratmaya başlayacağını açıkladı. Danışmanın Pazar günü yaptığı bu açıklama, Beyaz Saray’ın bu yıl içinde ilk kez Nisan’a kadar istihdam artışı beklediğini gösterdi.

 

THE GUARDIAN

--Kilit Afganistan projesine Taliban engeli

İngiliz askerlerinin büyük paralar harcayarak Taliban’ın etkili olduğu bölgede inşa ettikleri dev hidroelektrik santral hiçbir zaman kullanılmayabilir çünkü NATO güçleri Helmand’ın kuzeyindeki bu baraja giden yolların güvenliğini sağlayabilmiş değil.

 

--Kopenhag anlaşması tehdit altında

Fakir ülkeler eğer görüşmelerde daha fazla ilerleme sağlanamazsa liderlerin iklim zirvesinin sonuna katılmayabileceklerini belirtti.

 

--Silah taşıyan Kuzey Kore uçağına el kondu

Füze rampaları, el bombaları ve roketler taşıyan Kuzey Kore’ye ait 35 tonluk bir kargo uçağına Tayland’ın başkenti Bangkok’ta el konuldu. Uçağın beş kişilik mürettebatı da gözaltına alındı.

 

HAARETZ

--İran, önemli bir nükleer parçayı test etti

İngiliz basınında, Times gazetesinde yer alan bir haberde, ülkenin istihbarat örgütünden gizlice ele geçirilen bilgiler ışığında, İran’ın nükleer silah geliştirme çabaları içinde önemli bir parçayı test ettiği söylendi.

 

--Rusya İran’a uygulanacak yeni yaptırımları destekleyecek

İsrailli yetkililer, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Ocak ayında, İran’a uygulanacak yaptırımların tartışılacağı görüşmelerin dördüncü turunu başlatabileceğini dile getirdi. ABD, İngiltere ve Fransa gelecek ay Konsey’e yaptırımlara dair bir şema çizecek. Henüz yaptırımlar konusunda net bir açıklama yapmayan Rusya’nın da diğer ülkeleri desteklemesi bekleniyor.

 

--Ukrayna’ya ait gemi batığı petrol kaçakçılığına işaret olabilir

İsrail polisi, Hayfa Limanı’na giderken batan bir geminin, Kıbrıs’tan İsrail’e petrol kaçırıyor olmasından şüphe ediyor. Geminin batma sebebi de kaçakçılık yapmak adına geminin yapısının değiştirilmesine bağlandı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Sözün sonu
Türkiye'de Kürt partisi DTP'nin yasaklanmasının ardından Kürt sorunu yine ilk sıraya oturdu. Muhalifler DTP'nin kapatılmasıyla Kürtlerin Türkiye'ye entegre edilmesi yönündeki çabaların torpillenmek istendiği eleştirisini getiriyor.

 

DIE WELT

--Guttenberg istifa etmeyecek
Alman ordusunun Afganistan'daki Kunduz'da sivil ölümlere yol açan operasyonuyla ilgili bilgileri kamuoyundan sakladığı gerekçesiyle istifası istenen Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg istifa etmeyeceğini açıkladı.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

--Saldırgan Berlusconi'nin burnunu kırdı
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi akli dengesi yerinde olmayan bir kişinin saldırısına uğradı. Berlusconi'nin burnu ve dişleri kırıldı. İtalya Başbakanı Berlusconi hastaneye kaldırıldı.

 EKONOMİ BASINI

 BLOOMBERG

--Abu Dabi, Dubai'yi 10 milyar dolarla kurtardı, Nakheel borcunu ödeyebilecek

Abu Dabi, finansal yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için Dubai'yi 10 milyar dolar değerinde kaynak sağladı. Sağlanan kaynak ile bugün vadesi dolan Dubai World'ün iştiraklerinden Nakheel şirketinin 4.1 milyar dolar değerindeki borcu da karşılanacak.

 

--Süt fiyatlarında 2010'da yüzde 39 artış bekleniyor

Pirinçten, süte kadar gıda üretiminde yaşanan düşüş yatırımcılar dışındaki herkes için kötü haber. Yapılan açıklamalar, Hindistan'daki üretim kıtlığı ve Filipinlerdeki ithalat nedeniyle pirincin fiyatında yüzde 63 oranında bir artış öngörüldüğünü ortaya çıkardı. Bunun yanı sıra ABD yönetimi de yağsız sütün önümüzdeki seneki fiyatında yüzde 39 artış beklerken, JPMorgan Chase şekerin fiyatında yüzde 25 oranında yükseliş olacağını tahmin etti.

 

--Citigroup TARP geri ödemesinde anlaşmaya yakın

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre; Citigroup'un ABD yönetiminin geçen sene uygulamaya koyduğu Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) kapsamında aldığı kaynağın 20 milyar dolarlık kısmını ödeyip, yönetim tarafından ikramiye ve tazminatlara getirilen kısıtlamalardan kurtulmak için ABD Hazinesi ve düzenleyici kurumlarla anlaşmaya yakın görünüyor.

 

CNBC

--Abu Dabi’den Dubai’ye 10 milyar dolarlık sürpriz yardım

Abu Dabi, Dubai’nin sıkıntı içindeki kamu şirketi Dubai World’ün 4.1 milyar dolarlık borcunun ödenmesine yardımcı olmak için devlete 10 milyar dolarlık sürpriz bir yardımda bulundu.

 

--Düşük mortgage faizlerine rağmen, ev sahipleri evlerini yeniden finanse edemiyor

ABD’de mortgage faizleri, 1940’lı yıllardan beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Bu düşüşte hükümetin piyasaya trilyonlarca dolar değerindeki müdahalesinin büyük bir payı var. Buna rağmen, bankalar birçok ev sahibinin evlerini teminat göstererek yeni bir mortgage kredisi almasına izin vermeyecek kadar sıkı şartlar uygulamaya devam ediyor.

 

-- Obama bankalara kredileri yeniden başlatma baskısı yapacak

ABD Başkanı Barack Obama’nın ekonomik danışmanları, Pazartesi günü finans kuruluşlarının liderleriyle yapılacak görüşmelerden önce bankaların kredi verme konusundaki tavırlarını sert bir şekilde eleştirdi.

 

CNNMONEY

--Bütün gözler Fed'de

Gürültü patırtı ile geçen bir senenin ardından ABD'li yatırımcıların gözü, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) sıfıra yakın faiz oranlarının ne zaman yükseleceğini gösterecek işarete kilitlenmiş durumda.

 

--CIT küllerinden yeniden doğdu

ABD'de küçük ve orta boy işletmelere kredi kullandıran CIT Group, 38 gün süren iflas sürecinden sonra geçtiğimiz hafta yeniden hizmet vereceğini açıkladı.

 

--Chrysler ve GM bayileri canlanma için savaşmaya hazır

ABD'li otomobil üreticileri Chrysler ve General Motors zor durumda olan 2 bine yakın bayi ile konuşmaya hazırlanırken, bayiler de işlerini devam ettirmek için kavgaya hazırlanıyor.

 

FORBES

--Yeni nesil otomobilin satış yöntemi

ABD yönetimi daha küçük ve enerji verimliliği sağlayan araçlar için bastırdıkça, otomotiv endüstrisi de bu tip araçları daha şirin görünümlü ve pahalı hale getiriyor.

 

--Yen Dubai'nin kaynak bulmasıyla düşerken euro yükseldi

Dubai'nin, Abu Dabi'den sağladığı kaynakla temerrüde düşmeyeceği haberleri yatırımcıları yeniden riskli ve getirisi fazla olan dövizlere yöneltti. Yen bu gelişmenin ardından dolar karşısında sert düşüş yaşarken, euro değer kazandı.

                               Â

--Çin Orta Asya'nın haritasını yeniden çiziyor                        Â

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun, hafta sonu bir boru hattı açılışı için yaptığı Kazakistan ziyareti, Pekin'in bölgesinin gelişimine rehberlik yapma çabalarını sembolize ediyor.

                              Â

MARKETWATCH             Â

--Asya borsaları Dubai yardımıyla yükseldi                                                  Â

Wall Street'te Cuma günü yaşanan hafif yükselişin yatırımcıları alıma yönlendirmek için yeterince cesaretlendirememesi nedeniyle haftaya düşüşle başlayan Asya borsaları Dubai'ye yapılan 10 milyar dolarlık yardım haberiyle yükseldi.

                                        Â

--Japonya'daki araştırma şirketlerin umutlu olduğunu ancak harcama yapmadığını ortaya çıkardı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından her çeyrek yapılan Tankan araÅŸtırması, ülkedeki büyük üreticilerinin gelecekten daha umutlu olduÄŸunu ancak harcama planlarında bozulma yaÅŸandığını gösterdi.                Â

 

--Hindistan'ın otomotiv hisselerinin hızı kesiliyor mu?                   Â

Hindistan'da 2009 yılının uygun koÅŸullarının kaybolmasıyla, ülkedeki otomotiv üreticilerinin hisselerindeki yükseliÅŸ hızını kaybedebilir.                    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!